STROGO VAROVANE PODZEMNE SOBANE NA PLACE VENDOME ŠT. 18

Kadarkoli sledi povabilo znamke Chanel, lahko v njem prepoznam pomembnost, za katero vem, da so je deležni le izbrani posamezniki, ki jih ni veliko. In tudi tokrat je bilo tako, ko smo se zbrali na mogočnem trgu Place Vendome v mrzlem jutru, kjer so kot ste dragi moji bralci že prepoznali same draguljarne in seveda nekaj neverjetnih hotelov, kot je znameniti Ritz, kjer je poslednjič domovala Princesa Diana, kot tudi nekaj preostalih velikih francoskih hotelov, v neposrendi bližini, ki poudarjajo primat svetovnega luksuza na enem mestu. In ne le na področju gostoljubja in kulinarično barskih mojstrovinah, trg živi skozi vse leto, mogočno nad njim pa bedi za vse večne čase izpostavljen nad obelisk umeščeni Napoleon. Že več kot 200 let je tako to okolje pribežališče dam, ki imajo izjemen okus, ki si vse od znamenite Josephine znajo izbrati tudi najrazkošnejši nakit in ure za posebne priložnosti in za vsakdan. Med številnimi prestižnimi znamkami zato nikakor ne čudi, da je svoje domovanje, kljub temu, da je v nesposredni bližini tudi znamenita ulica Rue Cambon, kjer je imela domovanje stvariteljica znamke Gabrielle Chanel na tem trgu, ustvarila tudi znamka Chanel.

Mogočen pogled na skorajda v celoti obnovljeno stavbo na naslovu znamenite 18 razkrije svojo razkošnost takoj ob vstopu v mogočen butik, ki ga je pred leti na novo zasnoval ameriški arhitekt, vedno v zapriseženem usnjenem videzu Peter Marino. No, tokrat se nisem odpravil v butik kupovat kakšno uro ali kakšen prstan, temveč sem se prepustil dogodivščini odkrivanja posebnega arhiva na povabilo hiše Chanel. In kot varen skrbnik nas je ob vhodu pozdravljal kip leva, ki bo vse skrivnosti skrbno varoval še naslednjim rodovom, ki bodo tudi za nami občudovali današnje stvaritve tako kot mi poželjivo spremljamo vse tiste iz daljnega leta 1932, ko je Gabrielle Chanel, kot prva svojim strankam in medijem z enimi prvih tiskovnih sporočil predstavila svojo edinstveno kolekcijo Bijoux de Diamants, iz katere kodi, kot so zvezde, pentlja, komet, sonce, pero, ki so še danes velika inspiracija za ustvarjanje novih kolekcij umetiškega vodje za nakit Patrica Leguéreauja. In kako naj vam sploh opišem kaj vse smo doživeli in izkusili v tej podzemni zakladnici diamantov? V vsakem kosu se skriva ne le to, kako je bil kos proizveden, ustvarjen amapak tudi njegove čudovite zgodbe o tem, kdo je izdelek nosil in kako ga je hiša Chanel ponovno uspela odkupiti nazaj, da so danes lahko na ogled, nam in pa tudi številnim na razstavah, kot je bila na primer prav v začetku leta iztekajoča se v britanskem muzeju Victoria & Albert Chanel Fashion Manifesto.

Posebna vez je Coco Chanel vezala tudi na Škotsko na uporabo tvida, nad katerim se je navdušila ob tesnejšem razmerju z lordom Westminstrskim, ki ji je v škotskem višavju podaril tudi lodge, ki se je pred leti seveda takoj ko je prišel na trg uspešno prodal. Tako je bilo skorajda samoumevno, da bo Patrice Leguéreau slej ko prej za svojo globoko inspiracijo še kako zelo vzel tudi ta material, ki je bil Gabrielle tako zelo blizu in je ustvaril kolekcijo, ki jo danes poznamo kar iz dveh delov Tweed de Chanel in katere izjemna verižica iz prvega dela je takoj postala tudi stalni del kolekcije Patrimonial. No, moji spomini pa so še kako zelo živi, kako sta nam Patrice Leguéreau z direktorjem Frédericom Grangiéjem lansko sezono poleti predstavili tudi drugi del kolekcije Tweed de Chanel, v Britanskem muzeju v Londonu, kjer so nadgradili kolekcijo ob čemer je le še vprašanje časa, kdaj se bodo odločili, da še kakšen kos iz nje postane del Patrimonialne kolekcije. Saj bi omenil ponovno tudi Kylie in nastop po prezentaciji nakita, a to je že druga zgodba. Med preostalimi izdelki v tej bogati kolekciji Patrimonial lahko opazimo številne sloge nakita, ki so lastni Coco Chanel in pa tudi zgodnje izdelke, ki so v celoti kombinirani s srebrom. Poseben razdelek je v kolekciji namenjen tudi področju ur, ki so ga pri znamki Chanel začeli toliko bolj razvijati v letu 1987 kjer smo si lahko ogledali uro Premiere, ki naj bi bila prva ura tistega davnega leta, čeprav je iz virov mogoče razbrati, da sta bili dve uri vključeni tudi v kolekciji iz leta 1932, a jih fotografiranih ni mogoče najti v arhivih do sedaj. Edinstvenost urarskega področja hiše Chanel izkazuje na izpostavitvi mogoča namizna ura, ki so jih izdelali le v nekaj primerkih in tako dodatno izpostavlja pomembnost, ene najbolj zaželjenih ženskih ur, ki jih danes v kolekcijah poznam tako že le po imenih J12, Le Priemiere ali Boy Friend.

Le kako bi v kolekciji lahko pozabili tudi verižico, z znamenito številko 5, ki jo je na reklamni kampanji pred leti nosila avstralska igralka Nicole Kidman in se je petica tako zelo diamantno bleščala na njenem milem hrbtu, da je s tem postavila nov trend, ne le za nakup omenjene dišave pač pa jasno tudi za nošenje diamantnih ogrlic na vratnem delu hrbta, kar je vnovič postal trend. William Christie ameriški skladatelj je dobil posebno priznaje za zasluge legijo časti države Francije za vse skladateljske in glasbene dosežke, kjer je briljiral posebej na področju baročne glasbe in v poklon so mu pri hiši Chanel izdelali tudi poseben meč, z diamantni posutjem, ki ga je v spoštljivosti poklonil Chanelovi patrimonialni kolekciji naj skrbijo zanj kot tako unikatno dodelan predmet. In jasno za zaključek našega ogleda mogočni lev iz kamene strele podložen z diamanti, ki krčevito držijo mogočnega leva v sijaju. Hmmmm, ko bi le lahko vse fotografiral sam za svoj spomin sem si misli, in se veselil toliko bolj tega, da bom z besedami lahko pospremil edinstveno izkušnjo, kot je bila ta zame in sem prepričan je tudi za vse, ki imajo možnost tovrstno predstavitev in ogled doživeti v živo. Kako lepo je videti, da v sodobnem času nekdo tako zelo arhivsko in sistematično skrbi za tako čudovito in tako unikatno dediščino. Dediščino ene in edine Gabrielle Coco Chanel. No po poslušanih zgodbah, kdo pa ve, kaj boste še vse našli na kakšnem podstrešju ali podedovali po svojih babicah, tudi tovrstnih zgodb, ko vnukinje ali vnuki prinesejo izdelek, pa niti ne vedo ali je istoveten ali ne, je iz daljnega obdobja kar nekaj. In predvsem zato, je dobro vsaj malo poznati tudi bogato zgodovino visokega nakita in ustvarjanja izdelkov iz diamantov in zlata. Ste že našli kakšen kos zase, bodisi vintidž ali pa iz najnovejših kolekcij, sam že nekaj časa ogledujem prstan iz kolekcije Ultra, ki bi se lepo podal ob znamenito uro J12, ki jo nosim že kot del sebe zadnjih deset let.