STE ŽE POISKUSILI ŠTRUKLJE LE BISTROJU?

Obvezna kulinarična destinacija v januarju je zagotovo kultni Le Bistro v zagrebškem hotelu Esplanade, kjer za goste že tradicionalno potekajo Dnevi Esplanadnega Štruklija.

»Gostje preprosto obožujejo naše štruklje, ki so z leti postali zelo priljubljeni tudi izven meja Hrvaške. Nekateri tuji gostje pridejo v Zagreb celo zato, da bi uživali v tej jedi. Štruklji so slastni, preprosto se jim ni moč upreti in se pogosto znajdejo na jedilniku skoraj vsakega pomembnejšega praznovanja in obletnice. Januar je idealen čas in pravi hedonisti nas že več dni kontaktirajo v želji, da bi rezervirali svojo mizo in se prepustili tej popolni hrani, ob kateri običajno priporočamo kozarec vrhunskega ali penine,« je povedal vodja Le Bistroja Ivan Trbušić.

Esplanadni štruklji so ročno narejeni iz le nekaj svežih sestavin, po istem preizkušenem receptu, starem več kot pol stoletja, zato so še posebej cenjeni. Štruklje pripravljajo dnevno v hotelski slaščičarni in so sinonim za tradicijo in kakovost lokalne gurmanske ponudbe. Testo je pregneteno in razvlečeno po celotni mizi, dokler ne postane papirnato tanko. Nato ga mojstri nadevajo s svežim sirom, štruklje pa oblikujejo s tanko porcelanasto ploščo, jih poparijo, previdno položijo v keramično posodo, prelijejo s fino smetano in v pečici zlato rjavo popečejo. Gostje jih zaužijejo kot predjed, kot glavno jed s ščepcem soli ali kot sladico s sladkorjem.

»Gostom za zajtrk postrežemo štruklje z drugimi lokalnimi izdelki, kot so drniški pršut, paški sir, domači ocvirki, oljčno olje in domača plešiviška penina. So najokusnejši del skoraj vsakega pomembnega dogodka, saj izginejo v hipu. Vendar pa ima ikonični Le Bistro najmočnejšo vez s to specialiteto,« je povedala izvršna kuharica kuhinje Esplanade Ana Grgić Tomić.

Posebna ponudba Dnevov štrukljev Esplanade traja od 6. do 31. januarja 2023 in se nanaša izključno na zaužitje dveh porcij pečenih štrukljev v restavraciji Le Bistro po promocijski ceni 16 € (120,55 HRK). Vsaka porcija vsebuje dva kosa štrukljev. Redna cena ene porcije je 11,28 € (85 HRK). Akcija ne velja za nakup zamrznjenih štrukljev ali štrukljev za s seboj.