STE PRIPRAVLJENI POSTATI DIPLOMATICOV MOJSTER?

Zgodovina ruma Diplomatico sega v leto 1959, ko je svoja vrata odprla destilarna DUSA, kjer rum tudi proizvajajo. Podjetje obstaja še danes, gre pa za enega izmed večjih proizvajalcev ruma v Venezueli. Dandanes je rum Diplomatico na voljo v več kot 45 državah po svetu, tudi v Sloveniji, kjer za distribucijo skrbi podjetje Belmond. Podjetje danes deluje po principu treh vrednot. Prva je seveda kakovost, saj je rum izdelan iz skrbno izbranega sladkornega trsa in je sprocesiran z več različnimi metodami destilacije. Vse to v kombinaciji z izkušnjami in ekscelenco Maestra Ronera pripelje do tega res vrhunskega ruma. Druga zelo pomembna vrednota so ljudje, saj podjetje v regiji daje kruh kar 600 delavcem. Ljudje predstavljajo bogastvo znamke, zato se močno trudijo, da z njimi gradijo kar se da močne odnose, prav tako pa se posvečajo njihovim družinam preko socialnih in zdravstvenih projektov. Zadnja in morda najpomembnejša vrednota pa je okolje. Leta 2009 je destilarna prejela certifikat 14001, s katerim so dobili potrdilo, da za naravo delajo kar se da veliko. Eden od največjih uspehov podjetja je ponovna uporaba uporabljene vode, s pomočjo katere izdelujejo gnojilo za sladkorni trs. Prav tako so dosegli stoodstotni uspeh pri recikliranju trdih odpadkov.

Okolica destilarne DASA

Ste tudi vi zagovorniki vseh treh temeljev znamke Diplomatico? Če je odgovor pritrdilen, potem imamo za vas odlično novico. Znamka namreč organizira tekmovanje »Artisans of taste«, na katerem imate priložnost pripraviti pijačno mešanico Diplomatico iz doma pridelanih lokalnih sestavin in s tem podpreti trajnostni življenjski slog in lokalno skupnost. Tudi pri tem tekmovanju pa ne gre brez treh osnovnih načel – domačih sestavin, trajnostnosti in lokalne skupnosti. V vsaki državi je tako pripravljen program različnih izobraževalnih dejavnosti okoli enega izmed glavnih treh stebrov tekmovanja. Vsak ljubitelj mešanja pijač je več kot dobrodošel, da se pridruži različnim aktivnostim, ne glede na to, ali se želi prijaviti za končni finale ali ne. Da bi se lahko prijavili na lokalni finale, je edina zahteva, da ste se udeležili ene od izobraževalnih dejavnosti, ki so organizirane pri nas, v Sloveniji. Skupina finalistov bo izbrana v vsaki državi, z uvrstitvijo pa se kvalificirate na finalni dogodek, na katerem bo žirija izbrala dobitnika naziva 2021 Diplomático Artisan of Taste. Poleg tega se bodo vsi lokalni zmagovalci pridružili potovanju v destilarno, kjer bodo spoznali družino Diplomático in izvedeli več o tradiciji in tehniki izdelave omenjenih rumov. Za piko na i bodo končni izdelki vseh zmagovalcev predstavljeni v knjigi “Zero waste cocktails” podjetja Diplomático, ki bo izšla prihodnje leto, poleg tega pa bodo zmagovalci povabljeni, da se v prihodnjem letu udeležijo različnih dejavnosti Diplomático, posebej naslednje izdaje Artisans of Taste.

Lokalni distributer znamke Diplomático – pri nas je to podjetje Belmond – vas bo obvestil o datumih in vseh informacijah, ki jih boste morali predložiti za prijavo v finale. Stopite v stik s podjetjem Belmond na e-naslovu info@belmond.si, da dobite več informacij o datumih in dejavnostih, načrtovanih pri nas.

* Če iz višjih razlogov potovanja ne bo moč organizirati pod 100-odstotno varnimi pogoji, bodo organizatorji poskrbeli za nadomestno izkušnjo, povezano z zgodovino in vrednotami znamke.

PRAVILA

  • Če želite sodelovati v lokalnem finalu, se morate udeležiti ene od izobraževalnih dejavnosti, organiziranih pri nas.
  • Za ustvarjanje svoje mešanice lahko uporabljate samo rum Diplomático in domače sestavine. Organizatorji kot domačo sestavino štejejo katero koli sestavino, ki ste jo ustvarili sami. To ne pomeni, da jo morate na primer posaditi, ampak jo vsaj malo preoblikovati, preden jo uporabite v svojem koktajlu. Če želite v svojem koktajlu uporabiti enostavni sirup, vam ga ni treba pripraviti sami (čeprav bi lahko, če bi želeli). Dovolj je že, če ga boste samo prepojili z novo sestavino ali uporabili katero koli drugo tehniko, zaradi katere se bo spremenila njegova osnovna oblika oziroma okus.
  • Število ali vrsta sestavin, ki jih lahko uporabite, nista omejena. Edina zahteva je, da lahko koktajl ponovite v svojem baru in v finalu, če ste za tega izbrani.
  • Glavnega koncepta svojega servisa za finale ne smete spremeniti, lahko pa ga prilagodite in izboljšate predstavitev.
  • Rezultat vsakega udeleženca bo povprečje ocen, ki jih bodo dali sodniki, v skladu s spodnjimi merili. V primeru neodločenega rezultata bodo sodniki izbrali zmagovalca. 

KRITERIJ OCENJEVANJA

MEŠANICA: 50 %

50 % točk bo podeljenih glede na kakovost in kompleksnost domačih sestavin, ki ste jih uporabili, okus in ravnovesje končne pijače, kreativnost in predstavitev ter kako dobro izdelek izboljša profil ruma Diplomático.

TRAJNOSTNOST: 20 %

20 % točk bo ocenilo splošno trajnostnost vaše mešanice, vključno z vsemi podrobnostmi vključenimi v izdelavo, na primer so sestavine, tehnike, ki ste jih uporabili, okras, v čem jo postrežete itd.

LOKALNA SKUPNOST: 20 %

Še 20 % točk bo podeljenih glede na uporabo sestavin in izdelkov lokalnih proizvajalcev in obrtnikov.

DRUŽBENA OMREŽJA: 10 %

10 % točk bo rezerviranih za promocijo vašega izdelka, ki ste jo naredili na družbenih omrežjih. Ocenjevalci ne bodo upoštevali količine všečkov ali komentarjev, temveč kakovost vsebine, ki jo delite. 

* To so skupna pravila za vse države, ki sodelujejo v programu. Vsaka država lahko uporabi posebna pravila in merila za prilagoditev koncepta mehaniki tekmovanja. Za podrobne informacije o Sloveniji se obrnite na podjetje Belmondinfo@belmond.si.