STANOVANJSKA SOSESKA PRIHODNOSTI V AMSTERDAMU

Z na novo zasnovano linijo sedmih stanovanjskih stavb bo MVRDV v Amsterdamu predstavil svoje naselje “De Oosterlingen”. Sklop trajnostnih projektov bo združil stanovanjsko in maloprodajno infrastrukturo, ki bo zaznamovala nov vhod na mestni otok Oostenburg, nekdaj industrijsko območje, ki se hitro razvija v živahno stanovanjsko četrt. Medtem ko so stavbe organizirane s sestavo “črtne kode”, s čimer tvorijo jasno enotnost, vsaka izraža svoj značaj z različnimi višinami, oblikami streh in fasadami iz lesa, stekla, reciklirane opeke ali bio kompozita. Gradnja projekta naj bi se začela konec leta 2022.


Več o projektu: KLIK.


MVRDV bo “De Oosterlingen” zgradil na vhodu na amsterdamski otok Oostenburg, ob trgu. Ekipa MVRDV je zasnovala sedem stavb, od katerih vsaka odraža svoj življenjski slog, organiziran okoli kolektivnega prostora in strehe, ter svoj prispevek k ozelenitvi mesta. Na enem koncu najdemo “rastlinjak”, nato pa po vrsti “čebelarja”, “grudo”, “vrt”, “hišo”, “skalo” in “ptičja hišo”.

Stavbe so stopničaste, s terasami, ki vodijo od najnižjih stavb do stolpa na drugem koncu. Strehe spodnjih stavb bodo oživljene z vrtovi, sadovnjakom jabolk, mestnim kmetovanjem ali strešnim gozdom. Poleg teh “nizkotehnoloških” rešitev, ki pomagajo ustvarjati zelo nizke emisije, bodo prisotni tudi številni praktični posegi za doseganje celostne trajnostne vizije.

Posnemajoč zgodovinska skladišča amsterdamskega otoka Oostenburg, se številne fasade odprejo z zložljivimi polkni in nadstreški. Podobno balkoni in druge značilnosti dajejo občutek, kot da so bili ustvarjeni s “prepogibanjem” zunanjih sten stavbe. Zlaganje, drsenje in obešanje ustvarijo živahno paleto fasad, od katerih se vsaka bistveno razlikuje od druge, a so te še vedno povezane. Poleg sončne in toplotne kakovosti polkna, nadstreški in drsna vrata stanovalcem ponujajo tudi zasebnost – fasado lahko odpirajo in zapirajo po želji.