»SPREHODIL SEM SE SKOZI ČAROBNI VRT«

Pri znamki Chopard so nam odprli vrata v vrt izjemno redkih dragih kamnov. Znamka Chopard, poznana po svojem ustvarjalnem briljiranju, združuje strokovno znanje z izjemnim talentom za odkrivanje edinstvenih dragih kamnov. Med tednom visoke mode v Parizu nam je draguljarska hiša Chopard, ki ima svojo ambasado kar ob mogočnem hotelu Ritz na znamenitem trgu Vendôme, predstavila skrbno izbrane najnovejše zaklade, ki izhajajo iz njihovega prizadevanja k popolnosti. Paleto dragih kamnov brez primere in njihovo izjemno čistost je ujela v ostro oko Caroline Scheufele, ustvarjalna duša znamke Chopard. To je bilo prvič, da so pri znamki Chopard predstavili toliko draguljev tako izjemne kakovosti v atrijskem salonu hotela Ritz. In lagal bi, če ne bi zapisal, da sem se ob vhodu v atrij takoj počutil, kot da vstopam v rajski park, v katerem so me presenečale tako izbrane cvetlice v tisočerih niansah kot dragoceni diamanti, ki jih le redko uspeš uzreti zbrane na kupu v tako čudovitih postavitvah in kreacijah.

 

 

Kamorkoli se je ozrlo moje oko na bližnji vrt edinstvenega hotela Ritz, ali v posamezno vitrino, bleščalo se je tako, kot se blešči na rdečih preprogah, kjer lahko le redko uzremo najlepše čudovite interpretacije nakitnih kreacij, ne le modnih. Znamka Chopard je proslavljena zaradi svoje strokovnosti, znanja in izkušenj ter brezmejne ustvarjalnosti na polju izjemnih dragih kamnov. Oddelek je bil ustvarjen pred dvajsetimi leti pod budnim očesom Chopardove sopredsednice Caroline Scheufele in danes uživa impresivni razvoj. Z združitvijo več kot 30 sorodnih poklicev pod isto streho so pri ženevski znamki Chopard nenehno nadgrajevali skupek znanja in spretnostnih veščin izdelave in obdelave. Medtem ko so življenje teh ateljejev začrtale nekatere pomembne prelomnice, na primer kolekcije Red carpet in Animal World, pa tudi unikatna Garden of Kalahari, popolni set nakita izdelan iz kar 342-karatnega grobega diamanta izjemne čistosti, je to prvič, da je znamka predstavila na enem mestu toliko izjemno redkih draguljev. Lahko bi zapisali, da gre za odločilen korak, ki označuje zrelost visokega nakita družbe Chopard, pri kateri je znamka mojstrsko kombinirala izpopolnjeno strokovno znanje s skrbno izbranimi plemenitimi materiali. Caroline Scheufele je navdušena nad dragimi kamni in se dobro zaveda svetih skrivnosti našega planeta matere Zemlje, zato je zbrala zbirko draguljev iz štirih kotičkov zemlje. Vključuje nekaj najredkejših primerkov družine štirih dragih kamnov, 21,04-karatnega neogravnega safirja, podoben hruškasto oblikovan krvavo rdeč rubin, niz kolumbijskih diamantov, od katerih največji tehta najmanj 61,79 karata. In slednji bo krona diamantne ogrlice, ki jo bo spremljal par ujemajočih se uhanov z dvema smaragdoma, 31,16 in 39,80 karata. Vsi ti kamni imajo izjemno malo število primerkov te velikosti. Diamant, kralj dragih kamnov, superiorno kraljuje v tej kolekciji, kar dokazuje tudi par uhanov iz štirih D popolnosti in brezmadežnosti, vse vrste IIA, ki tako predstavljajo najvišjo stopnjo čistosti, zagotovoljeno z odsotnostjo dušika in bora v kamnu. Izjemnost kolekcije se izkazuje tudi v obarvanosti kamnov, saj je po podatkih GIA (Gemološki inštitut Amerike) le eden od vsakih 10.000 diamantov v naravi spoznan za barvni diamant. Iskanje kakovostnih kamnov je zato precej dolgotrajna naloga, ki ji briljantno sledi Caroline Scheufele, ki predstavlja temno siv zeleno rumeni diamant poimenovan ‘kameleon’, ker spreminja svojo barvo glede na izpostavljenost svetlobi ali toplotnemu viru, kot tudi razkošno rumeni in razkošno roza diamanti, ki so nameščeni na prstanih in uhanih.

 

 

V središču te serije barvnih diamantov je smaragdno rezani s 33,26 karata razkošni živo rumeni dragulj, predstavljen samostojno z zasnovo diamantne ogrlice, ki jo bo kmalu krasil, kot tudi par uhanov iz rumenega zlata s štirimi hruškasto oblikovanimi razkošno rumenimi diamanti, ki tehtajo med 7 in 18,6 karata. Tudi kakovostni kamni so bili izbrani zaradi svoje kvalitete in očarljive privlačnosti njihove barve, kot na primer črni 26,44-karatni ovalni opal z močnimi odtenki modre in zelene barve ter 34,63-karatni paraiba turmalin, katerega naravni turkizni odtenek bo zagotovil sijaj vrhunske ogrlice. Za počastitev teh darov narave so ateljeji Chopard uporabili svoje znanje v unikatnih obrtniških stvaritvah z izčiščenim dizajnom, ki omogoča, da se skozi notranjost sveti lepota vsakega posameznega kamna. Caroline Scheufele meni, da je to pravi izraz draguljarjev, da razkrijejo naravni sijaj draguljev, brez vsakršnih nepotrebnih dodatkov in razcvetov. Večina teh kamnov je na prstanih ali uhanih, včasih so okrašeni z mikro nastavkom dveh drugih kamnov ob strani. Ravno dovolj, da poudarijo brezčasni značaj teh draguljev, namenjenih večnosti.