ŠPORTNA URA ALI ZBIRATELJSKI KOS?

Kolekcija Marine, interpretacija luksuzne, a športne ure Breguet, v svojo družbo pozdravlja Hora Mundi 5557, popotniško uro s takojšnjim mehanizmom za preskakovanje časovnega pasu in sinhroniziranimi navedbami datuma in dneva/noči. Hora Mundi, ki vam prikazuje zemljevid sveta na giljoširani številčnici ob morju valov, je ura GMT z genialnim tehničnim pridihom, ki vam omogoča preklapljanje med dvema časovnima pasovoma s pritiskom na gumb. Časomer v belem ali rožnatem zlatu, lansiran na osnovi Classique ref. 5717 iz leta 2011 in zaščiten s štirimi patenti, se pridružuje morski floti s praktičnim gibanjem, ki bo navdušilo popotnike po vsem svetu. Zaradi izjemnega pomnilnika, ki izračuna čas in datum s pomočjo zapletenega sistema odmikačev, kladiv in integriranega diferenciala, je Hora Mundi morda ena izmed najkompleksnejših ur GMT na trgu.

Za ponazoritev priročnosti tega zapleta se lahko pretvarjamo, da smo v Madridu in letimo v San Francisco, kjer želimo bratu sporočiti, da bomo na letališču najeli taksi. Naša ura je nastavljena na lokalni madridski čas (11:00) s pravilnim datumom in prikazom dneva/noči. Za določitev časa v San Franciscu izvlečemo in obrnemo krono ob 8. uri, dokler se na oknu za prikaz mesta ne prikaže SF. S pritiskom na potiskalnik ob 8. uri zaplet samodejno opravi vse potrebne izračune, osrednji kazalci pa bodo v trenutku skočili na čas v San Franciscu (9 ur za nami, torej 2:00 zjutraj). Znova pritisnemo potiskalnik in vrnili se bomo na madridski čas. Toda to še ni vse, osrednji kazalec nam ne daje le referenčnega in lokalnega časa, temveč nam indikator dneva/noči sporoča tudi, ali je dopoldne ali popoldne, datum pa bo skočil nazaj ali naprej. Seveda je mogoče lokalna in referenčna mesta zamenjati tolikokrat, kot je potrebno.

Zlata osnovna številčnica na sebi nosi modro ozadje valov, ki se razprostirajo ob obalah celin, njihove obale pa so začrtane s kovinsko turkizno obrobo. Dodatna safirna plošča z metaliziranimi meridiani pokriva celine in gosti značilne rimske številke, ki so obdelane z luminiscenčnim premazom. Modri ​​obroč poglavij z navtičnimi zastavicami in pikami ter klasični Breguetovi kazalci so prav tako svetleči, kar je uporabna lastnost za popotnike. Prijetna simetrija številčnice je dosežena z obokanim pravokotnim datumskim oknom ob poldnevu, ki je uravnotežen z večjim obokanim mestnim oknom ob 6. uri. Ob 4. uri je viden indikator dneva/noči z ročno kovanim soncem iz rožnatega zlata in z rodijem prevlečeno luno.

Ohišje, na voljo v belem ali rožnatem zlatu, ima premer 43,9 mm, medtem ko v višino meri 13,8 mm. Kot pri vseh modelih Marine, tudi pri tej izvedenki značilna pravokotna ušesa dajejo časomeru sodoben pridih in so brušena v kontrastu s poliranimi zaključki na ohišju. V nadaljevanju navojna krona s ščitniki zagotavlja vodoodpornost do 100 m, zadnji del ohišja iz safirnega kristala pa ponuja pogled na Breguetov interni kaliber 77F1, avtomatsko gibanje, ki ga poganja rotor v obliki navtičnega kolesa z dodatnimi patentiranimi moduli za prikaz dvojnega časa takojšnjega skoka in programabilnim mehanskim pomnilnikom. Ravnotežno kolo utripa s frekvenco 4Hz/28.800vph, bežno kolo pa je narejeno iz silicija, ki ga ščiti pred korozijo in magnetizmom. Končna obdelava seveda vključuje Côtes de Genève, v skladu s tradicionalnimi Breguetovimi standardi visokega urarstva.