ŠOLA GOLFA: PRIJEM

Prijem je ena najpomembnejših osnov golfa. Brez ustrezne drže in forme je namreč lahko vaš zamah pripravljen na neuspeh, še preden se sploh začne. Kako pa izgleda ustrezen prijem? Za pomoč pri iskanju odgovora smo k razmisleku povabili nekaj golfskih strokovnjakov, ki so prišli do spodnjih zaključkov. Nekaj drugih zanimivosti si lahko ogledate tudi na priloženih video posnetkih.

1. Preverite moč prijema

Prepričajte se, da uporabljate primerno moč prijema. To se nanaša na količino sile, ki jo vsaka roka uporabi za prijem pri stiku z žogico in skozi zamah. Ben Hogan nas je naučil, da se nadzor dobrega prijema skriva v zadnjih treh prstih leve in dveh srednjih prstih desne roke. Rečite ne zastarelim tehnikam in s trdnimi prsti nadzorujte palico. Mesta, kjer morate sprostiti napetost, so zapestja, podlakti in ramena, NE prsti. Poiščite svojo orientacijo, ohranite trdne prste s sproščenim zapestjem in rezultati ne bodo izostali.

2. Naredite nekaj zamahov z eno roko

Veliko trenerjem je všeč, če njihovi vajenci trenirajo kratke zamahe na eno roko. Pri tem se osredotočimo na to, kako ob udarcu začutimo glavo palice, nato pa prilagajamo položaj oprijema tako dolgo, dokler se glava palice ne zdi stabilna. Pomembno je tudi, da roko premaknemo na vrh ali pod palico, da začutimo razliko in ugotovimo, kaj sploh je tisti običajen, nevtralen občutek. Ko pridemo do tega je čas za čipanje, ki najbolje potrdi (ali zavrže) naše ugotovitve.

3. Izkoristite učno uro s profesionalnim učiteljem

Značilnosti zamaha pri vseh so različne, prav tako tudi prijemi, zato toplo priporočamo, da se učite golfa pri usposobljenem strokovnjaku, ki lahko razdela ter oceni vašo igro in določi najboljši oprijem za vas. Saj veste, individualna vadba vedno prinese najboljše rezultate, tudi pri tistih, ki morda mislijo, da so zamah in prijem že osvojili. Treninga in znanja ni nikoli preveč.