SLAŠČICE, DEKOR IN VEČNA ELEGANCA ART DECOJA

Od 13. junija nas Jaeger-LeCoultre z veseljem pozdravlja v kavarni 1931 Café, elegantnem in prijetnem prostoru, ki je bil zamišljen vzporedno z 90-letnico ure Reverso, ikono oblikovanja Art deco. Gostom se tako ponuja priložnost, da se v celoti potopijo v slog in ambient obdobja, ko se je rodil Reverso – pop-up kavarna je tako prvič vrata odprla v Šanghaju, jeseni pa bo na pokukala na svet tudi v Parizu, v rojstnem kraju gibanja Art deco.

Kot velik izraz sloga Art deco bo kavarna spominjala na elegantno notranjost oceanske križarke iz tridesetih let in glamur filmskega sveta. Z uporabo črno-bele palete, ki je prežeta s toplo in laskavo svetlobo, dizajn vključuje značilne artdecojevske materiale – krom, žamet, steklo in lakiran les – in ima marmorna tla z geometrijskim vzorcem, značilnim za to dobo. Vse podrobnosti so bile oblikovane po meri, od lestenca iz matiranega stekla, ki prevladuje nad središčem sobe, do stolov s tremi kovinskimi trakovi, ki spominjajo na tri vdolbine na ohišju ure Reverso.

Za zaključek celostne podobe oblikovanja je Nina Métayer ustvarila posebno linijo tort in peciva. Mlada kuharica s sedežem v Parizu je dvakrat razglašena za slaščičarko leta, najbolj pa je znana po svoji izvirnosti, umetelnosti in izjemnih okusih. Za kavarno 1931 Café je Métayerjeva oblikovala sladke dobrote, ki ne samo, da odražajo estetiko Art decoja notranje opreme, temveč goste odpeljejo na pot do doma Jaeger-LeCoultre v kraju Vallée de Joux. Z okusi iz doline, kot so gorske jagode, oreščki in med – in seveda švicarska čokolada – vabi goste, da okusijo svet z različnimi okusi in uživajo v pecivu, ki je povzdignjeno v fino rokodelsko obliko umetnosti.

Obe mesti, izbrani kot kraja za kavarno, sta igrali pomembno vlogo v zgodbi o Art decoju. Pariz je bil njegovo rojstno mesto, saj so se prototipični elementi novega sloga prvič pojavili v mestni arhitekturi in uporabni umetnosti v dvajsetih letih 20. stoletja. Odločilni trenutek je nastopil leta 1925, ko je francoska prestolnica gostila Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes (Mednarodno razstavo dekorativnih umetnosti in moderne industrije). Ta je služila kot katalizator za svetovni razcvet sloga, ki je ostal prevladujoč skozi trideseta leta – čeprav so izraz Art deco, ki izhaja iz imena razstave, umetnostni zgodovinarji skovali šele konec šestdesetih let. Art deco pa ima posebno mesto tudi v zgodovini Šanghaja. Mešanica Vzhoda in Zahoda je v tridesetih letih zacvetela v značilnem slogu »kitajskega Art decoja«, s katerim je mesto postalo socialno, kulturno in gospodarsko središče vzhodne Azije.

Kavarna 1931 Café v K11, umetniškem in modnem središču Šanghaja, se je odprla 13. junija, vrata pa bo pustila odprta do 15. avgusta. Pariška izdaja nas čaka jeseni.