SEZONA POLNA USPEHOV, A TO JE ŠELE ZAČETEK!

Mlada Ljubljančanka Pia Babnik je tisto, kar smo Slovenci v smetani svetovnega golfa morda najbolj pogrešali – tekmovalka, ki lahko meša štrene najboljšim in ob tem dejansko dosega odlične rezulate.

Komaj osemnajstletno dekle je z dobrimi rezultati nase opozorilo že leta 2021, ko je kar nekoliko presenetljivo – a ne povsem nepričakovano – osvojila zmago med posameznicami na turnirju Aramco Team Series, s svojimi dobrimi predstavami pa si je priigrala tudi vstopnico do najstarejšega glavnega turnirja na koledarju, Women’s British Open. A vse to smo nekako potihoma že pričakovali … Pia je namreč svoj krstni turnir v seriji LET (Ladies European Tour) odigrala pri rosnih petnajstih letih. To se je zgodilo leta 2019 na Czech Ladies Open, kjer je prestala rez. Istega leta je osvojila še posamični naslov na evropskem ekipnem prvenstvu za ženske ter zmagala na odprtem prvenstvu Helen Holm Scottish Women’s Open Championship na igrišču Royal Troon pred drugouvrščeno Francozinjo Charlotte Bunel s prednostjo sedmih udarcev in rekordnim skupnim seštevkom 15-pod. Le Irka Leona Maguire, ki je bila leta 2009 stara le štirinajst let, je tekmovanje osvojila mlajša. Pia se je še kako rada vrnila na Škotsko, saj se je njena prtljaga pogosto šibila pod težo srebrnine – osvojila je namreč tudi Girls Amateur Championship na igrišču Panmure Golf Club. Z zmago si je prislužila tako prej omenjeno vstopnico oziroma izjemo za nastop v finalu kvalifikacij za Women’s British Open 2020 kot tudi pravico nastopa na turnirjih Womens Amateur Championship in Augusta National Women’s Amateur Championship. Ne smemo pozabiti niti na odličen debi na olimpijskih igrah, na katerih je po odličnem začetku in 23. mestu sicer proti koncu malce popustila, a kljub temu dosegla odlično 34. mesto, le eno uvrstitev za izjemno Lexi Thompson.

Sedaj smo nekaj, pa ne vsega, povedali o Piini preteklosti, kaj pa letošnja sezona? Ta je bila prelomna na več načinov. Eden od mejnikov je ta, da je nastopila na vseh petih glavnih turnirjih, kjer svoje kože ni prodala tako zlahka. Na prvem glavnem turnirju sezone, The Chevron Championship, je zablestela s tretjim mestom, na prvenstvih PGA Championship in AIG Women’s Open se ni prebila v zaključne boje, na prvenstvih U.S. Women’s Open ter Evian Championship pa je zabeležila 44. oziroma 54. mesto. To, da lahko Pia še precej napreduje, je dejstvo, medtem ko drži tudi, da počasi, a vztrajno nivo slovenskega golfa dviguje vse višje in višje in le vprašanje časa je, kdaj bomo dočakali tudi prvo zmago na turneji LPGA.

Z uvrstitvijo na tretje mesto na The Chevron Championship (USA) je dosegla tudi izenačen izid sezone, saj je bila tretja tudi na turnirju Comunidad de Madrid Ladies Open, dvakrat pa je končala na petem mestu, v vseh treh primerih na turneji LET. Najboljši rezultat sezone na turneji LPGA, če izvzamemo izjemen začetek in tretje mesto, je dosegla še na enem glavnem tekmovanju, U.S. Women’s Open, kjer je zasedla, kot omejeno, 44. mesto.

Kam Pio to uvršča na svetovnih lestvicah? Na lestvici Race to Costa del Sol, razvrstitvi, ki traja celo sezono in na koncu sezone okrona najboljšo igralko na turneji Ladies European Tour, je Pia končala na 22. mestu, medtem ko je na lestvici Rolex Rankings zasedla 69. mesto, z nekaj več kot 72 točkami.

Kaj nam prinaša nova sezona, bomo še videli, vsekakor pa se veselimo tega, kar nam prinaša prihodnost – slovenski golf na svetovni ravni namreč še nikoli ni bil videti tako obetavno.