SE VIDIMO NA FESTIVALU LITERATURE FABULA!

V soboto, 8. maja, ob 20. uri se z literarnim večerom svetovno znanega ruskega pisatelja Vladimirja Sorokina začenja Festival literature sveta – Fabula, ki je plod sodelovanja med založbo Beletrina in Cankarjevim domom. Literarni dogodek z Vladimirjem Sorokinom, na katerem bo avtor predstavil roman Opričnikov dan, bo zaradi pandemije in ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 potekal virtualno. Posnetek pogovora, ki so ga v Berlinu za Fabulo pripravili slovenska dopisnica Polona Fijavž, snemalec Gregory Gan in Manca Filak, bo vodila ruska novinarka, producentka in pisateljica Julia Efremenkova. Posnetek bo opremljen s slovenskimi podnapisi ter premierno prikazan na spletni strani in na družbenih omrežjih Cankarjevega doma.

V enem od večnih rimskih parkov je profesionalna ekipa posnela tudi pogovor z italijansko pisateljico Claudio Durastanti, ki na Fabuli predstavlja roman Tujka. Premiera pogovora bo 10. maja ob 20. uri. V spletnem prenosu bosta potekala tudi literarna večera z omansko pisateljico Džoho Alharti (Nebesna telesa, 14. maja ob 20. uri) in z britansko pisateljico Deborah Levy (Mož, ki je videl vse, 17. maja ob 20. uri). V živo pa bo v Cankarjevem domu 20. maja ob 20. uri nastopil eden najbolj znanih sodobnih čeških pisateljev Marek Šindelka, ki bo predstavil roman Utrujenost materiala. Vse pogovore Fabulinih avtoric in avtorjev si bo mogoče premierno ogledati na spletni strani in družbenih omrežjih Cankarjevega doma, dan zatem pa tudi na spletni strani festivala Fabula.

Teoretski program Fabule, nastal na pobudo Cankarjevega doma, ki se v festival vključuje kot tesen koproducent, je zaradi epidemioloških razmer prestavljen na september. Teoretski program je letos posvečen tematiziranju skupnosti. Prva v teoretskem sklopu bo v soboto, 4. septembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma razprava z naslovom Razpadle države, razgrajene skupnosti?. Pospremila bo trideseto obletnico razpada dveh federacij, držav, ki sta zaznamovali politično, družbeno in kulturno zgodovino 20. stoletja – Jugoslavije in Sovjetske zveze. V nizu dogodkov Fabule v teoriji pa bo v torek, 7. septembra, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma potekal pogovor z enim najpomembnejših italijanskih sodobnih filozofov dr. Umbertom Galimbertijem pod naslovom Misliti skupnost prihodnosti?. Posvečen bo prihodnjim izzivom skupnosti oziroma gradnji novih družbenih tvorb.

Več informacij: KLIK.