SAMO UŽIVAJTE!

V zadnjih mesecih je Scottie Scheffler dosegel uspeh, ki bi ga številni imenovali uspeh kariere. Petindvajsetletnik je v času pogovora ob koncu aprila dobil štiri od zadnjih šestih startov, vključno z Mastersom, se povzpel na prvo mesto FedExCupa in kraljeval na vrhu svetovne golfske lestvice. Ja, to ni slab začetek sezone. Za Schefflerjem je bilo nekaj mesecev polnih zanimivih prigod in uspehov, po prvih dveh zmagah na PGA TOUR pa je podpisal tudi pogodbo s TaylorMade.

Čestitke za zmago na Mastersu, Scottie. Čudovita zmaga. Prvo vprašanje, ki ga imamo, je, da ste letos začeli odlično, igrali ste res dobro, nato pa ste podpisali pogodbo s TaylorMade. Zakaj ste se želeli pridružiti ekipi TaylorMade?

Scottie Scheffler: Ja, obstaja nekaj različnih razlogov. To ni odločitev, ki bi jo sprejel zlahka. Rekel bi, da je bila v prvi vrsti kriva palica za začetni udarec. Nekaj ​​časa sem že uporabljal (Taylormade P-7TW) železa. Všeč so mi železa. Toda pri driverju (TaylorMade Stealth Plus), ki smo ga testirali čez zimo, sem videl nekaj precej lepih izboljšav. To je bila ena od tistih stvari, na primer, ko sem vedel, da bom uporabil ta driver, železa, zato morda poglejmo, ali se lahko kaj dogovorimo. Že samo zato, ker sem zvest njihovi blagovni znamki, očitno zaupam temu, kar počnejo. Biti del družine in biti del ekipe je bilo zame zelo kul, zato smo želeli z njimi nekaj doseči in to nam je tudi uspelo. Vesel sem, da sem del ekipe.

Ko smo ravno pri tem, dolgo, res dolgo ste v torbi nosili fairway les Nike VR Pro. Kaj je morala narediti ekipa TaylorMade, da je ta VR Pro iz vaše torbe zamenjal TaylorMade Stealth?

Scottie. Scheffler: Obstaja nekaj stvari. Ena od stvari, s katerimi sem se boril, je bila, da sem dejansko udarce z lesom št. 3 poslal predaleč in jih tudi pogosto grešil. Ti fantje so naredili nekaj s palico (Fujikura Ventus), iskreno se niti ne morem spomniti, kaj so naredili. Morda so jo nagnili za nekaj dodatnih centimetrov in premaknili nekaj teže okoli glave, nato pa začeli z višjo višino in ga upognili navzdol. Adrian (Rietveld, višji vodja Tour pri TaylorMade) in ti fantje so naredili vse možne stvari. … Austin je bil zame dobro mesto, da si rečem: ‘V redu, s temle bom morda nekajkrat zadel, dajmo to v torbo in poglejmo, kaj lahko naredim s tem.’ In prišel je precej brezhiben prehod. Zadel sem udarce, ki sem jih želel zadeti. Moje zgrešene priložnosti so bile natančnejše z lesom TaylorMade kot z Nike. Opazil sem nekaj pomembnih izboljšav.

Torej, stari ste petindvajset let in imate to neverjetno leto. Kje se vidite od tukaj naprej?

Scottie Scheffler: Pravzaprav ne gledam predaleč v prihodnost, zato se rad le malo spočijem doma. Mislim, da je bilo zadnjih nekaj tednov čustveno precej izčrpavajočih, še posebej The Masters, saj je glavni turnir. Toda potem se je v Austinu zgodil ves ta hype, ker je to mesto zame tako posebno in sem si resnično želel zmagati na tem dogodku. Trenutno sem čustveno izčrpan, zato sem se doma samo ohladil, si malo odpočil, počel stvari po hiši, samo normalno življenje. Bilo je super. Od tu naprej bom samo še naprej delal to, kar počnem. V pokalu FedExCup sem se dobro znašel. Pravkar sem dobil svoje prvo glavno tekmovanje. Kar se mene tiče, bom še naprej delal to, kar počnem, trdo delal, nadaljeval z delom v telovadnici in se še naprej trudil izboljšati. Cilji in podobne stvari se v resnici ne bodo spremenili.

Koliko boste v prihodnjem letu nosili Green Jacket?

Scottie Scheffler: Veste, nekako je smešno. Nadel sem ga prejšnjo noč. Z Meredith sva sedela – mislil sem, da bo to nekakšna smešna šala – jedla sladico, jaz pa sem šel v drugo sobo, zgrabil jakno in si jo nadel, da bi jedel svoj sladoled oblečen vanjo. Samo to, da sva doma in se zabavava. Iskreno povedano, verjetno ne preveč. To je le ena od tistih kul stvari, ki jih bom imel v sobi za golf. Želim dobro zastopati klub. Nosil ga bom le ob določenih, posebnih priložnostih.

Kot ste rekli, si boste vzeli odmor. Kaj počne Scottie Scheffler v tem času? Kakšen je vaš načrt za sprostitev od zdaj do naslednjega turnirja?

Scottie Scheffler: Veste, tu pri naši hiši imamo malo dvorišče. Včeraj sem šel v Lowe’s in kupil nekaj opreme za bazen za čiščenje bazena. Prenavljamo prostor za žar na dvorišču in enega od fantov, ki nam pomagajo po hiši, sem vprašal, kaj naj naredim, da počistim listje, in rekel je: ‘Moraš kupiti ta sesalnik za listje.’ Nekako sem vznemirjen zaradi sesalca za listje. Zato sem šel po tem v trgovino in vzel točno ta sesalec. Samo čistim, hodim ven. Vreme je tako dobro. Navajen sem, da vadim zunaj, si le malo odpočijem, morda grem pospravit dvorišče, zaplavat. Samo da ne delam ničesar.

Torej, ja, če se vrnemo malo k palicam, uporabljate P7TW – železo Tigerja Woodsa – vendar TaylorMade izdeluje tudi P7MB. Zakaj ste se odločili za TW namesto, recimo, P730 ali P7MB? Je to vpliv Tigerja ali razlika v uspešnosti?

Scottie Scheffler: Rekel bi, da je bil razlog, da sem ga preizkusil, zagotovo vpliv Tigerja. P730 sem uporabljal vrsto let, s Tigerjem pa sem igral na turnirju The Masters leta 2020 in ga gledal. Udarja tako močno in žogica tako dobro leti, Tiger z njo počne vse mogoče stvari. Nekako mi je šinilo v glavi, rekel sem si: »Tako dolgo sem uporabljal palice Nike, ko je pomagal pri razvoju teh driverjev.« Rekel sem si, zakaj ne bi vsaj preizkusil njegovih novih driverjev, razvitih s TaylorMade, ker so pač njegovi in očitno je imel določen vpliv na proces razvoja in proizvodnje le teh. Zunaj sezone sem šel domov, jih preizkusil in videl, da lahko z njimi zadenem več udarcev. Let sem lahko nekoliko bolj izravnal, če sem ga hotel zadeti nizko ali skozi veter. In ko sem hotel zadeti višje, sem lahko naredil tudi to. Omogočil mi je malo večjo raznolikost glede tega, kaj lahko počnem z žogico kot P730. A to ni velika razlika, pozna se le, ko se postaviš pred frontalni veter s hitrostjo 20 kilometrov in želiš udarec malo izravnati. Lahko ga sploščim in žogica bo nekoliko bolj stabilna. To je le nekaj metrov, vendar se mi je zdela res velika razlika.

Dosegli ste nekaj, o čemer je sanjal dobesedno vsak igralec golfa. Zanima nas, kaj trenutno čutite – ste prvi na svetu in pravkar ste prvič oblekli zeleni suknjič. Ali lahko ubesedite ta občutek za igralce golfa, ki so vedno želeli čutiti to, kar čutite vi?

Scottie Scheffler: Ja, sprehod do 18. je bil precej poseben. Nedelja je bila tako dolg in tako naporen dan. S Teddiejem (Ted Scott, njegov caddie) sva ravno uživala v hoji po 18. Trenutno čutim, da se še vedno ni zares poleglo. Precej sem utrujen. Pravkar sem se sproščal doma in užival v trenutku. Meredith me je vedno spraševala, kako bi rad proslavil svojo prvo zmago na turnirjih in ena mojih najljubših stvari je, da se vrnem in živim normalno življenje. Pravzaprav smo se družili doma, razmišljali o zadnjih nekaj dneh in poskušali pustiti, da se to poleže.

Če bi se lahko vrnili in desetletniku dali nasvet o življenju ali karieri golfista, kaj bi mu povedali?

Scottie Scheffler: Verjetno bi desetletniku rekel, naj se ne jemlje tako resno. Mislim, da si v svoji glavi zgradiš tisto, kar počneš v tistem trenutku, okoli sebe pa sem imel dober sistem podpore, ki mi je pomagal, da tega ne počnem toliko. Toda, ko si otrok, je šport zate zelo pomemben. Zato se preprosto ne jemljite tako resno in razumete, da se bodo zgodile slabe stvari. To ni popolna igra ali znanost. Samo uživajte.