RORY MCLLROY JE POSTAL IKONA TRAJNOSTNEGA DUBAJA

Hero Dubai Desert Classic se je prvič v svojem 34-letnem obstoju po razburljivi zadnji rundi končal v ponedeljek, drugi letošnji dogodek serije Rolex pa smo za vas povzeli v nekaj kratkih stavkih.

Rory McIlroy je, ko je začel svojo sezono na tiskovni konferenci pred turnirjem dejal, da ima na dogodku “nedokončan posel”, saj je lani za las zgrešil zmago. Po dveh krogih, ki so ju ovirale izjemno močne padavine, je prvi igralec sveta na uradni svetovni golfski lestvici v nedeljo prevzel vodstvo s sedmimi udarci pod parom (65) in pred zadnjim krogom vodil s tremi udarci. V razburljivem finalu je McIlroya izzval Patrick Reed, ki je dan začel s štirimi udarci zaostanka. Reed je v lovu za izjemnim Roryjem skoraj dosegel svoj drugi udarec za dvojnega “orla” na 10. jamici in ujel McIlroya na vrhu lestvice po osmih parih. Po “bugiju” na 15. jamici je štirikratni glavni zmagovalec zaostajal za udarec, toda Reedov slab začetek na 16. jamici je izenačil rezultat. Pod pritiskom je McIlroy končal tekmovanje s sekvenco “birdie-birdie”, z bližanjem od leve proti desni potem, ko se je izognil vodni oviri s tee-ja. S tem je dohitel Ernieja Elsa v vlogi trikratnega zmagovalca tega dogodka. Zmaga uvršča Severnega Irca na drugo mesto na lestvici Race to Dubai v sodelovanju z Rolexom in utrjuje njegov položaj na vrhu moškega golfa.

“S tem igriščem za golf in Dubajem na splošno imam toliko neverjetnih izkušenj, zato je osvojiti še eno lovoriko zelo kul. Dubaj je bil ogromen del moje kariere in potovanja in to, da se lahko že tretjič podpišem na to trofejo in se pridružim Ernieju Elsu, je super.”

Lucas Herbert je končal na tretjem mestu 6-pod 66. Zmagovalec končnice Emirates Golf Club 2020 je med tednom dosegel kar 22 “birdijev” in se povzpel na 53. mesto na svetovni lestvici ter upa, da bo lahko igral na aprilskem turnirju Masters.

Še ena zanimivost, dva od treh amaterjev igrišča Majlis Course sta se med petdnevnim prvenstvom uvrstila med prvih pet. Po rezultatu 64 v drugem krogu je Američan Michael Thorbjornsen prevzel vodstvo od prvega amaterja sveta Ludviga Aberga. Čeprav se ne eden ne drugi čez vikend ni mogel boriti za krono, sta pokazala, zakaj mnogi v igri verjamejo, da jima bo enkrat zares uspelo.

Thorbjornsen je po drugem krogu pripomnil: “Vedno si želiš premagati svoje kolege amaterje! Vendar se mi zdi, da se z Ludvigom delava boljša. V zadnjem letu sva veliko igrala skupaj na kolidžu in vesel sem, da vidim, da mu gre dobro in upam, da je tudi on vesel, ko vidi, da mi gre dobro.”

Dogodek je seveda sprejel tudi okoljske varnostne ukrepe za zaščito sveta in spodbujanje trajnosti. Predstavljena sta bila avtomata za filtrirano vodo Liquid of Life in Al Laith, pet “vodnih” sistemov igrišča Majlis pa je bilo zasnovanih tako, da igralci, caddyji, uradniki in gledalci zmanjšajo uporabo 40.000 plastenk vode za enkratno uporabo. Z omejenim parkiranjem na kraju samem s ceno po 50 AED na avtomobil so udeležence spodbujali tudi, naj se za zmanjšanje emisij ogljika na prizorišče pripeljejo z dubajsko podzemno železnico.