ROBUSTNOST, SUVERENOST IN ZMOGLJIVOST

Audi predstavlja SQ7 in SQ8 z novim motorjem TFSI. Znamka tako sledi svetovnemu trendu športnih bencinskih motorjev v segmentu visokozmogljivih SUV-jev. Audi SQ7 in Audi SQ8 ponujata številne visokotehnološke komponente za podvozje ter hkrati predstavljata nove povezljivostne in asistenčne funkcije Od jeseni 2020 bosta na voljo na trgih v Evropi.

Mogočna SQ7 in SQ8 poganja izredno zmogljiv bencinski motor 4.0 TFSI z močjo 373 kW (507 KM) in 770 Nm navora. Vozili od 0 do 100 km/h pospešita v 4,1 sekunde, za vmesni pospe­šek od 80 do 120 km/h pa potrebujeta 3,8 sekunde. Elektronsko omejena najvišja hitrost zna­­­ša 250 km/h. Glede na izbrano opremo poraba pri Audiju SQ7 znaša med 12,1 in 12,0 litra goriva na 100 kilometrov, kar ustreza emisiji CO2 od 278 do 276 g/km. Pri SQ8 vrednosti ravno tako znašajo od 12,1 do 12,0 litra (od 276 do 275 gramov CO2). Biturbo motor V8 je visokotehnološki motor. Tehnologija izklapljanja valjev (COD) pri zmernem načinu vožnje začasno prekine delovanje štirih valjev in tako zmanjša porabo goriva. Oba twinscroll turbopolnilnika izboljšata polnjenje zgorevalnih prostorov, tako da zmanjšata proti­tlak izpušnih plinov in optimirata izmenjavo plinov. Kot med vrstama valjev znaša 90 stopinj – tovrstna zasnova omogoča kratke poti plinov in spontano odzivanje že pri nizkih vrtljajih. V izpu­š­nem sistemu dve poklopni loputi, krmiljeni na osnovi krmilnih polj, modulirata zvok osemva­lj­ne­ga motorja. Aktivno vpetje motorja zmanjšuje prenos vibracij na karoserijo, tako da z niha­jnimi tuljavami ustvarja fazno zamaknjene protiimpulze. Ti se prekrivajo z nihaji motorja in jih v veliki meri izničujejo.

Za športno gibanje: prenos moči in podvozje

8-stopenjski menjalnik tiptronic in stalni štirikolesni pogon quattro suvereno moč motorja 4.0 TFSI prenašata na cesto. Audi SQ7 in Audi SQ8 sta serijsko opremljena z dvema šport­nima komponentama podvozja: prva je športno zračno vzmetenje adaptive air suspension sport z ura­vnavanimi blažilniki, druga pa štirikolesno krmiljenje, ki zadnji kolesi pri nizki hitrosti obrne do 5 stopinj protismerno, kar olajšuje manevriranje in zmanjšuje obračalni krog. Kolesi se od hitrosti 60 km/h za boljšo stabilnost vozila pri hitrejši vožnji in pri hitri menjavi smeri obračata rahlo istosmerno. Napredni paket za podvozje vključuje še en visokoučinkovit element, in sicer elektromehanski sistem za aktivno stabiliziranje nagibanja (EAWS). Ta sistem, ki prek elektromotorjev deluje na stabilizatorje, pri vožnji naravnost skrbi za visoko raven kotalnega udobja, pri vožnji skozi ovinke pa za manjše nagibanje vozila. Paket poleg tega vključuje tudi športni diferencial, ki pri hitri vožnji skozi ovinke skladno s potrebami porazdeljuje pogonski navor med zadnjima kolesoma. To omogoča še natančnejše in stabilnejše upravljanje. Elektronska platforma podvozja (EFP) kot centralni krmilnik povezuje večino sistemov za urav­navanje podvozja. Voznik to učinkovito povezanost občuti pri natančnem krmiljenju. V sistemu Audi drive select lahko voznik izbira med sedmimi voznimi profili – comfort, auto, dynamic, efficiency, allroad, offroad in individual. Audi SQ7 je serijsko opremljen z 20-palčnimi platišči, po želji so na voljo platišča do velikosti 22 palcev. Pri SQ8 velikost serijskih platišč znaša 21 palcev, opcijskih pa 22 ali 23 palcev. Pre­mer zavornih kolutov na sprednji premi pri obeh vozilih znaša 400 milimetrov, njune črne zavo­r­ne čeljusti pa krasi logotip S. Opcijsko lahko pri Audiju na sprednji in zadnji premi vgradijo kera­mične zavorne kolute, ojačane s karbonskimi vlakni, ki so izjemno vzdržljive in zmogljive. V tem primeru so zavorne čeljusti lakirane v antracitno sivi barvi. Novosti na področju infotainmenta, povezljivosti in asistenčnih sistemov dopolnjujejo tehnični paket obeh modelov ter skrbijo za to, da bosta vožnja in parkiranje še bolj suverena, prijetna in udobna.