REVOLUCIJA ŠPORTNIH SEDEŽEV

Porsche prinaša revolucijo na področju športnih sedežev: s konceptno študijo 3D-tiskanega Bodyform školjkastega sedeža podjetje predstavlja inovativno alternativo za klasično oblazinjenje školjkastih sedežev. Sredinski del sedeža, torej sedišče in naslonjalo, sta deloma izdelana s pomočjo 3D-tiskalnika. Kupci bodo v prihodnje lahko izbirali med tremi trdotami komfortnega sloja (trda, srednja, mehka). Na ta način želi proizvajalec športnih avtomobilov še bolj izpostaviti dvojo povezanost z dirkalnim avtomobilizmom. Po meri izdelani športni sedež sledi načelom individualnega prilagajanja sedežev v profesionalnem avtomotošportu.

“Sedež je vmesnik med človekom in vozilom in je zato pomemben za precizno, šport¬no krmiljenje avtomobila. Zato so v dirkalnikih individualne, po meri posameznega voznika izdelane sedežne školjke že dolgo nekaj običajnega,” je povedal Michael Steiner, direktor za raziskave in razvoj pri Porscheju. “S 3D-tiskanim Bodyform školjkastim sedežem želimo tehnologijo iz športnega avtomobilizma bolj približati kupcem serijskih vozil.” Poleg dirkalne ergonomije zaznamujejo ta sedež tudi edinstvena oblikovna zasnova, manjša masa, izboljšano udobje in pasivno klima-tiziranje.

3D-tiskani Bodyform školjkasti sedež temelji na Porschejevi lahki konstrukciji školjka-stega sedeža in je izdelan po načelu sendvič zgradbe: osnovni nosilec iz ekspandira-nega polipropilena (EPP) zlepijo s komfortnim slojem, ki omogoča aktivno kroženje zraka in je izdelan iz kombinacije na poliuretanski osnovi, izdelajo pa ga z aditivnim postopkom (postopkom nalaganja), torej s 3D-tiskalnikom. Zunanja lupina študije sedeža je izdelana iz “Racetexa” in je posebno perforirana. To služi za klimatiziranje. Okenca omogočajo pogled na razkrite barvne komponente v tridimenzionalno natisnjeni mrežasti strukturi in prispevajo k edinstvenemu dizajnu školjkastega sedeža.

3D-tiskani Bodyform školjkasti sedež bo že od maja 2020 kot voznikov sedež iz ponudbe Porsche Tequipment na voljo za modelski seriji 911 in 718. Ponudba bo zaenkrat omejena na 40 prototipov sedežev za uporabo na evropskih dirkališčih, v kombinaciji s 6-točkovnim pasom. Povratne informacije kupcev bodo upoštevali v procesu nadaljnjega razvoja. V naslednji fazi naj bi bili od sredine leta 2021 na voljo 3D-tiskani Bodyform školjkasti sedeži s cestno homologacijo, v treh različnih trdotah in barvah, in sicer kot tovarniško vgrajena opcija iz ponudbe Porsche Exclusive. Če bodo odzivi ustrezni, bo ta tehnologija v prihodnje omogočala tudi popolnoma perso-nalizirane rešitve. Poleg širše ponudbe barv naj bi razvili in v ponudbo vključili tudi sedeže, ki bodo prilagojeni individualni telesni konstituciji posameznega kupca.