RENESANSA V BRITANSKI ŠPORTNOSTI

Pri britanskem proizvajalcu luksuznih avtomobilov Jaguar so uradno napovedali preusmeritev od svoje dediščine in obljubili, da bo leta 2025 znamka postala povsem električna. Novica prihaja v okviru strategije Reimagine, ki navaja tudi, da želi divizija Land Rover do leta 2024 najaviti šest novih električnih vozil. Zaradi tega je Jaguar največji “legacy OEM (proizvajalec originalne opreme)”, ki se je zavezal električni prihodnosti v avtomobilski industriji.

Trenutno ima podjetje v svojem asortimanu en EV, I-Pace, ki je leta 2019 osvojil nagrado za svetovni avto leta 2019. Vse torej kaže na to, da bodo sedanji Jaguarjevi hibridni in plinski avtomobili F-Pace, E-Pace, XF in XE ukinjeni in nadomeščeni z povsem električnimi različicami.

Predsednik uprave Thierry Bolloré je dejal:Čistost elektrike je naslednji naravni korak. V središču programa Reimagine bo elektrifikacija znamk Jaguar in Land Rover. Sredi desetletja bo Jaguar doživel renesanso, ter se pojavil kot čisto električna luksuzna znamka z dramatično lepim portfeljem čustveno privlačnih oblik in pionirskih tehnologij naslednje generacije.”

Do leta 2030 načrtuje Land Rover prodati 60% svojih avtomobilov v povsem električni obliki in zagotoviti, da bodo vsi Jaguar Land Rover modeli na voljo v povsem električnih različicah. Land Rover naj bi za svoje modele EV uporabljal električno modularno arhitekturo in za hibride modularno vzdolžno arhitekturo. Negotovo je, katerega od treh družinskih športnih terencev  namerava Land Rover najprej elektrificirati.

Jaguar je za strategijo Reimagine vložil približno 3 milijarde USD (2.471.475.000,00 EUR).