REKORDEN ZASLUŽEK NA ODPRTEM PRVENSTVU ZDA

Minjee Lee je v nedeljo zmagala na OP ZDA za ženske s štirimi udarci prednosti pred Mino Harigae na Pine Needles, s čimer je zaslužila 1,8 milijona dolarjev, približno 1,675 milijonov evrov, kar je največje izplačilo v zgodovini ženskega golfa.

Lee je zadnji dan zaključila s parom 71 in končala pri 13-pod 271, potem ko se je Avstralka spogledovala celo s turnirskim rekordom 16-pod, ki ga je postavil Juli Inkster leta 1999 na Old Waverlyju.

Nagrada za zmago je prišla iz skupnega sklada rekordnih 10 milijonov dolarjev. “Premikamo se v pravo smer,” je dejala Lee. “Mislim, da bo od tu naprej le vedno bolje. To je tako velika vsota in res sem počaščena, da sem prva zmagovalka takšnega zneska. Postajale bomo le vedno boljše.”

Če se premaknemo še na druge igralke, Harigaeova je v nedeljo nastreljala 72 za svoj najboljši zaključek na glavnih tekmovanjih, s čimer je domov odnesla ček v vrednosti nekaj več kot milijon dolarjev.

Čeprav je vedela, da nima možnosti, da bi zmagala, je Harigaeovaa dejala, da je bilo še vedno stresno vedeti, da je ogrožen 1 milijon dolarjev – ček, ki je višji od tistega za zmagovalko na večini dogodkov LPGA Tour.

“Ne bom lagala, želodec me je bolel zadnjih nekaj jamic,” je dejala Harigaeova. “Bila sem res pod stresom, a v resnici sem se osredotočala samo na en udarec naenkrat, vzpostavila trden kontakt in samo zadela dobre udarce.”

Južno Korejka Hye-Jin Choi je bila med tem ena od le dveh igralk, ki sta v nedeljo presegli par, nastreljala pa je končnih 70 in končala na tretjem mestu pri 7-pod. Južnokorejka Jin Young Ko, prva igralka na svetu, je končala na četrtem mestu s 6-pod. Lydia Ko je končala pri 5-pod pri 72. Ingrid Lindblad, igralka LSU iz Švedske, je bila najbolša amaterka pri 1-pod, z 76 se je izenačila na 11. mestu.