ŽOGICA NA NAGNJENI POVRŠINI OB ZELENICI

Na igrišču pogosto prihaja, lahko rečemo, do zahtevne situacije, ko žogica leži na nagibu, ‘iznad stopala’, ob robu zelenice in bunkerja.

Zaradi težavnosti situacije je zelo pomembno, da svoje telo usmerite in postavite v pravi položaj, da bi izvedli uspešen udarec.

Žogica se je zaustavila na strmini ob robu zelenice, naslonjena na grablje, ki so najverjetneje preprečile žogici, da bi se odkotalila v pesek.

Golfska pravila omogočajo, da lahko v takšni situaciji označite mesto, na katerem se nahaja žogica, s teejem. V kolikor premaknete grablje, se premakne tudi žogica, zato jo lahko vrnete na prvotno mesto.

Dvignite grablje, ne da bi premaknili žogico. Če pa se ta odkotali, jo imate pravico vrniti na izvorno mesto brez kazenskega udarca.

Izvlecite tee, postavljen izza žogice.

Položaj :

V takšni situaciji je zelo pomembno dobro oceniti položaj žogice in nato temu primerno prilagoditi telo in prijem palice. Zavzemite stabilen položaj v pesku in obvezno primite za palico nižje na njenem ročaju, tako da lahko z rokami in palico sproščeno izvedete zamah. Odmaknite se od žogice in naredite nekaj poskusnih zamahov, da bi začutili dober ritem. Izberite pravo palico in vizualizirajte udarec!

Zamah :

Ko pričnete z zamahom, morajo biti roke in telo sproščeni, zamah pa naj bo krajši zaradi boljšega nadzora.

Izmah :

Mehek začetek izmaha, brez nenadnega pospeševanja in z dobrim ritmom.

Trk palice z žogico in z enako hitrostjo zamaha slediti s palico do cilja.

Zaključek udarca z dobro postavitvijo težišča telesa.

NAPAČNO:

Težišče telesa je preveč na petah, ob prepokončnem položaju telesa, in to je ob preveč dejavnih sklepih roke najpogostejša napaka, ki ima za posledico nenadzorovane, slabe udarce!