PSIHOLOŠKA PRIPRAVA NA UDAREC

Najboljši igralci golfa bodo povedali, da je dober udarec pri golfu rezultat 10 odstotkov swinga, 40 odstotkov zavzemanje dobrega položaja in 50 odstotkov mentalna stran. Vsi vemo, kako pomembna je psihološka priprava za uspeh v golfu, in ob tej priložnosti se bomo globlje posvetili rutini pre-shot in orodjem, da imamo pod nadzorom svojo mentalno stran za udarec. Po Jonu Finnu (2008) v golfu obstaja več spremenljivk, ki vplivajo na uspešnost, to so koncentracija, anksioznost in razburjenje, samozavest in motivacija. Raziskave kažejo, da imajo najboljši igralci stalno rutino priprav na udarec, skozi katero uporabljajo različna orodja, da bi bili nenehno uspešni. Tukaj je nekaj predlogov in primerov:

CONA 1 Zbiranje informacij in določanje ciljev 

To je cona, kjer lahko izberemo landing cono, preverimo razdaljo, veter, ležanje žogice. Pri določanju cilja je pomembno biti objektiven in umirjati svoja pričakovanja. Vprašajte se, kdaj ste nazadnje izvedli udarec, kot je tisti, ki ga želite izvesti, kakšno je ležanje žogice, kolikšno cono morate zadeti in kje so težave v tej coni. Vprašajte se, kako objektivno je, da boste udarec uspešno izvedli, in pri tem poskusite nastaviti odstotke verjetnosti.

CONA 2 Predstavljanje in samogovor 

Verjamem, da večinoma vsi poskušamo vizualizirati, toda predstavljanje je bolj kakovostno, če uporabimo vsa čutila. Zamahnite in povežite vizualizacijo z zvokom udarca žogice, tako boste lažje vizualizirali let žogice. Vendar pa predstavljanje zlahka uide nadzoru. Upiranje negativnim slikam pogosto ni preprosto in tukaj vam lahko pomaga tudi pozitiven samogovor. Vsekakor se izogibajte omenjanja ovir in napak v sporočilih, ki jih govorite sebi. Poskusite ne misliti na zelenega zmaja. Nekje v prvih dveh conah boste izbrali palico, s katero boste izvedli udarec.

CONA 3 Fokus pozornosti in tehnični elementi

 V tej coni zamahnite, da se spomnite tehničnega elementa, na katerem delate in na katerega boste mislili med udarcem in pri tem ne begajte iz udarca v udarec s fokusom pozornosti tako, da prepogosto spreminjate tehnični element, na katerega mislite ali, da enkrat mislite na tehnični element, drugič pa na smer ali let žogice. Zanimivo je, kako lahko fokus pozornosti vpliva na kakovost in središče udarca, zato vsekakor stabilizirajte ta element.

Cona 4 Sprostitev

Pozitivno vznemirjenje je dobro, toda za zmanjšanje vznemirjanja, ki vas ovira (močno bitje srca, neobvladljive misli, napetost mišic), za sprostitev lahko uporabite dihalne tehnike, progresivno sprostitev mišic in predstavljanje: – Dihajte ritmično skozi nos in prilagodite dolžino vdiha in izdiha. – Od spodaj navzgor napnite in sprostite mišice drugo za drugo v telesu. – Uporabite vsa čutila in se miselno premaknite v ambient, ki vas sprošča. Občutite vonj, temperaturo, zvoke in povabite slike ambientov, ki vas sprostijo. Te tehnike vadite, ko ste oddaljeni od igrišča, tako da jih lahko uporabite v realnem času v igri (in v rutini med udarci), ker vas nihče ne bo čakal, da boste pred udarcem 5 minut razmišljali o tem, da ste na plaži.

CONA 5 Aktivacija

Ne glede na to, ali uporabljate sproščanje prej ali pozneje v rutini, žogice ne udarjajte na pol zaspani. V položaju nad žogico nismo sproščeni, ampak stojimo v fazi mišične pripravljenosti, pripravljeni na udarec. Predstavljajte si občutek tekača na začetku teka ali vratarja, medtem ko čaka udarce, pomagal bo pri aktivaciji in boljši pozornosti.

Navedeni so nekateri primeri in predlogi, toda ne glede na omenjeni vrstni red mora vsak igralec oblikovati rutino, ki je zanj učinkovita, nato pa se posvetiti naslednjemu izzivu – kontinuiteti v ponavljanju rutine. Poleg tega, da bi rutina priprave morala biti časovno enotna, predlagam, da posnamete svojo rutino priprave, ker je tako lažje prepoznati cone in koliko časa se v njih zadržujete. Ko bomo bolj usposobljeni v uporabi tehnik, bo tudi naša rutina postala časovno učinkovitejša. Na koncu ni enostavno vse to spraviti v 40 sekund, zato začnite s pripravo že, ko se približujete žogici.