PRVI, EDINSTVEN IN DRUGAČEN

Ne vem če je vsem golfistom, zelena barva ljuba, a gotovo je vsaj meni veliko bližja kot številne preostale barve, zato sem vsako novo sezono toliko bolj zadovoljen, ko pogledam, da se tudi med urami, zeleni trend povečuje. Švicarska urarska znamk Hublo nam tako predstavlja novo različico svojega revolucionarnega materiala Saxem. Saxem, ki je tesno povezan s safirjem, je enako odporen, vendar zagotavlja še večjo svetilnost. Pri bratrancih in sestričnah lahko rečemo, da prihajajo iz iste družine, vendar imajo značilne razlike. Enako lahko rečemo za safir in saxem, njuna povezava je jasna, saj izhajata iz istega Hublotevega rodu. Manufaktura v Nyonu je zaslužna za to, da sta oba materiala vstopila v 21. stoletje in se uveljavila kot zaščitna materiala. Kljub temu sta njuna profila precej različna. Safir je izdelan iz aluminijevega oksida, ki so mu dodani kovinski oksidi, da dobi barvo. V nasprotju s tem je saxem obarvan z redkimi zemeljskimi elementi. Safir ima trigonalno (tristrano) strukturo, saxem pa kubično (štiristransko).

Odkar se je Hublot uveljavil kot integrirana manufaktura, so raziskave in razvoj ključni poudarek njegovega delovanja. Tako je bilo ob odprtju manufakture v Nyonu leta 2009 in tako je tudi danes, 15 let pozneje. Novi Big Bang Unico Green Saxem je še en dokaz zato. Ustvarjanje odtenka saxem je zahteven proces brez primere. S tem postopkom se Hublot ukvarja že od leta 2019, ko je bil prvič predstavljen za model Big Bang MP-11. Od takrat je manufaktura razvila dva odtenka, rumenega in smaragdnega.

Čeprav je enako odporen kot safir, ima drugačen sijaj, svetlejši. Njegova struktura ima manj deformacij, je bolj enakomerna in brezšivna. Hublot raziskuje prihodnost s saxemom, ki ponuja nove tehnične in estetske perspektive. Zeleni saxem novega Big Banga Unico poudarja številne od teh inovacij. 42 mm ohišje je trdno in robustno. Vso moč sistema saxem je strnjena v gostem in kompaktnem premeru. Material ne sprejema svetlobe, temveč ustvarja iluzijo, da jo oddaja.

Zelena barva saxem se razprši v najmanjše obrise ohišja in okvirja, ki sta posuta s šestimi Hublotevimi ikoničnimi titanovimi vijaki v obliki črke H. Sistem One Click, ki ga je Hublot patentiral za svoje zamenljive paščke, je na urah 12 in 6. Za mehanizem se je Hublot odločil za še eno manufakturno zasnovo, kaliber UNICO 2, novo generacijo flyback kronografa HUB1280. To je prvi primer, saj je prejšnji Big Bang Saxem poganjal mikrorotor HUB6035. Mehanizem je še vedno samonapenjalni, vendar zdaj zbirateljem ponuja dodatno prednost visoko zmogljive volframove oscilacijske uteži, ki je vidna skozi zadnjo stran zelenega ohišja Saxem. Kaliber HUB1280 združuje napredno tehnologijo in robustno zasnovo ter ima ikonično stebrično kolo na 6. uri, ki je UNICO-jev tehnični in estetski podpis. Druga značilnost je datumski disk, ki je v celoti viden okoli mehanizma, odprtina pa je nameščena na sredini 60-minutnega števca ob 3. uri. Mehanizem je obdelan s črnim PVD, prav tako krona in njena dva gumba. Za luminiscenčni material kazalcev in ročic je Hublot uspešno reproduciral natančen odtenek zelene barve saxem. To je prvi primer, ki bo ostal zelo ekskluziven, saj bo izdelanih le 100 ur Big Bang Green Saxem.

“Nekatere preproste ideje imajo takojšen učinek. Druge zahtevajo veliko iznajdljivosti in tehnične spretnosti. Tako je bilo tudi v primeru Saxema. Potrebovali smo skoraj dve leti raziskav in razvoja, da smo uspešno ustvarili enotno, homogeno barvo te kemične spojine. Čeprav je tako popolna in odporna kot safir, se površina razlikuje. To je nekaj, kar zbiratelji cenijo, saj nova zelena barva Saxem odraža bistvo znamke Hublot, je prva, edinstvena in drugačna.”
Ricardo Guadalupe
Generalni direktor družbe Hublot