PRVE SANKCIJE GLEDE LIV GOLF SO ŽE ZNANE!

Zgodba o odnosu PGA Tour z novonastalo Savdsko financirano serijo LIV Golf Invitational Series je ena bolj pestrih v zadnjem času. In prejšnji četrtek napetosti niso kazale na umiritev konflikta.

Do konca prejšnjega tedna se je komisar PGA Tour Jay Monahan ukvarjal predvsem s hipotezami. Na svoji tiskovni konferenci na prvenstvu Players Championship 2022 je namigoval na disciplinske ukrepe in začel govorice o suspenzih. Igralci so te grožnje vzeli resno. Zaprosili so za dovoljenja za igranje na dogodkih LIV, ki jih PGA Tour ni odobril. Nato so igralci, kot sta Kevin Na in Dustin Johnson, ki tekmujejo na dogodku LIV, preventivno odstopili od članstva v PGA Tour, s čimer so poskušali izkoristiti vrzel, ki bi jim lahko pomagala izogniti se disciplinskim ukrepom.

Ali je bil “blef” PGA Toura razkrinkan? Je organizacija morda precenila svojo moč? No, Monahan je ustvaril najbolj pogumen poziv v svojem mandatu: šel je all in.

“Suspendirani so”

V močno ubesedeni izjavi, poslani igralcem, ki je kmalu zaokrožila po družbenih omrežjih, je komisar opisal sankcije proti igralcem PGA Tour in tistim, ki bi to lahko storili v prihodnosti: suspenz in neupravičenost do nastopa na PGA Tour, Korn Ferry, PGA Tour Champions, dogodih v Kanadi in Latinski Ameriki, vključno s Presidents in FedEx Cup. Igralcem tudi ne bo dovoljeno igrati kot nečlani prek izjem za sponzorje, je pisalo v izjavi, vendar je puščalo odprto vprašanje, ali bi se lahko ti igralci nekega dne vrnili.

Nekaj ​​trenutkov pozneje je LIV Golf izdal lastno izjavo, v kateri je dejanja Toura označil za “zaskrbljujoče” in maščevalne.”

V četrtek se je v Londonu sicer začel prvi golf LIV dogodek. V dopisu, ki ga je poslal Monahan, so navedena tudi imena suspendiranih igralcev, čeprav ne omenja Brysona DeChambeauja in Patricka Reeda, ki sta se po določenih informacijah pridružila ligi za naslednji dogodek. (DeChambeaujev agent je potrdil novico o Brysonu.) Prvi dogodek je sicer pripadel Charlu Schwartzelu, ekipno zmago pa je osvojilo moštvo Stingers GC.