PRVA KOLEKCIJA VISOKEGA NAKITA

Živimo v obdobju, ko se zdi, da je številnim prav vseeno, ali imajo na sebi bižuterijo ali le v plastiko zavite dlani ali pa dejansko na svoji koži bleščeče z idealnim rezom predstavljajo dovršen kos nakita, za katerega se že na daleč oceni, da je bilo zanj potrebnega veliko draguljarskega znanja iz dna hiše, ki se skozi desetletja razvijajo v hiše z največjimi draguljarskim znanjem. A pravi poznavalci že od daleč zaznajo, kdaj se na človeku blešči pravi in izjemni diamant ali kakšen od preostalih dragih kamnov.

V prijetnih poletnih dneh sem se skupaj s peščico svetovnih urednikov in urednic družil na posebnem druženju, saj je običajni predstavitvi nove kolekcije visokega nakita sledil tudi ogled prenovljenega butika na znamenitem trgu diamantov Place Vendome, še bolj natančno, na dobro poznani številki 18, kamor nikakor ne smete pozabiti pogledati prihodnjič, ko boste v mestu luči in ljubezni, kot radi poimenujemo Pariz. Nekje povsem spodaj pod običajnimi tlemi v posebni sobi so nam ekskluzivno prikazali nekaj izdelkov iz prvotne kolekcije visokega nakita iz leta 1932, ki ga je Gabrielle Chanel ustvarila kot prve. Med vsemi detajli pa so me najbolj očarali prvi novinarski medijski materiali, ki jih je že takrat z veliko pozornosti pripravila z ekipo za posebej izbrane urednike. Si le predstavljate, kako je bilo na večernem druženju v Grand Palais Éphémère, kjer nas je atmosfera prostora z razstavljenimi animacijami in predstavitvami nove kolekcije premaknila ne le v čas nazaj za 90 let, ampak hkrati tudi na luno in v univerzum, saj so si bile animacije tako realne, da si včasih le s težavo ločil, ali si že del animacije ali še vedno trdno na tleh. Navdušenje v mojih očeh je požel izjemni portretist Hossein Borojeni, ki me je v nekaj momentih povsem sportretiral z zodiakalnim znamenjem bika, povsem v slogu vraževerne in astrološko izjemno podkovane Mademoiselle Coco. Preplet starodavnih elementov in nove kolekcije se je čudovito dopolnil z druženjem z glavno igralsko muzo Marion Cotillard in Patricem Leguéreaujem, kreativnim mojstrom, ki danes stoji in soustvarja kolekcije visokega nakita pri znamki Chanel. Težko bi opisal vsak izjemen kos in občutja v večeru, kjer smo se družili stari in novi znanci dolgo v noč z zaključkom in nepozabnim pogledom tudi na znameniti Eifflov stolp. Kolekcija 1932 praznuje devetdeseto obletnico kolekcije visokega nakita, ki jo je premierno predstavila in oblikovala Gabrielle Chanel leta 1932 pod imenom »Bijoux de Diamants«. V tej razkošni kolekciji je uporabila temeljno načelo, ki mu je bila zvesta pri vseh svojih kreacijah nakita, dati ženskim telesom svobodo in jih hkrati okrasiti.

Leto 1932, tri leta potem ko je življenje obstalo na črni petek 1929. Dneva, ki je pahnil svet v temna leta velike depresije in je bujno rast dvajsetih let dvajsetega stoletja potisnil v obdobje nostalgije. To so bili mračni časi, ki sta jih zasenčila gospodarska kriza in inflacija, upad povpraševanja potrošnikov in naraščajoča brezposelnost. Ravno zato je bilo leto 1932 idealni čas za oranje ledine in ustvarjanje prostora upanja in prenove. V novembru tistega leta je družbe London Diamond Corporation razkrila svojo navdihujočo zamisel o povrnitvi nekdanjega sijaja trga diamantov. Korporacija se je obrnila na žensko, vizionarsko oblikovalko, ki je pri oblačilih in dodatkih uporabila sodobna načela. Žensko z briljantnim umom, katere bižuterija je bila malo pred tem v mednarodnem tisku opevana kot še lepša od pravega nakita. Močna ženska, vodja večplastnega imperija, ki je rasel iz dneva v dan. Ženska, ki je bila prijateljica umetnosti in umetnikov, kot utripajoče srce svojega časa. Ženska, ki je ženskam pričarala usodo, njihova telesa in način tedanjega življenja na obeh straneh Atlantika. Ženska, ki so jo izbrali, da diamantom vdihne novo življenje, je bila Gabrielle Chanel. V dramatičnem nasprotju s pesimističnim razpoloženjem časa je izbrala možnost sanj in vitalnost lepote.

S svojim ustvarjanjem »Bijoux de Diamants«, prve kolekcije visokega nakita v zgodovini je Mademoiselle v nekaj dneh povečala delnice Diamond Corporation, preoblikovala celotno industrijo in znova oživila njeno obdobje. »Moje zvezde! Kako bi lahko bilo kaj drugega bolj osrednje ali večno moderno?« Že od otroštva v Aubazinu so dejali, da je Mademoiselle pridobila svojo odločno predanost strogosti in čistosti. Da je bila vedno, kadar je iskala navdih, cistercijanska opatija, ki se kopa v soju Corrèzejskega neba, zanjo vir večne in neusahljive energije. Na primer zemljevid nebes, skupaj s kometi, soncem in luno je bil vgraviran v grb na kamnitem tlaku, po katerem so hodili stoletja. Morda ste morali ostati na tleh, da bi lahko imeli glavo med zvezdami? Medtem ko je venomer malo računala na napol magično moč simbolov, se je Gabrielle Chanel naučila verjeti v znamenja, ko je srečala Boyja Capela, ljubezen, ki je spremenila življenje v iskanje vzvišenega. Neke poletne noči v Parizu. Bilo je še toplo in črno nebo je bilo prekrito s padajočimi zvezdami, kot črno platno osvetljeno z avreolo luninega polmeseca. Ta nebesna telesa, ki se lesketajo na nebu kot breztežni diamanti, naj bi bili navdih za dogodek, ki naj bi bil temelj za celoto visokega nakita znamke Chanel. Ko je namreč strmela v zvezde, ki so sijale v neizmernosti nebes, se je Mademoiselle odločila, da žensko kožo in lase poškropi s kometi, žarečimi polmeseci in gorečimi sonci.

Ustvariti »Bijoux de Diamants«, destilacijo njene strasti do neustavljivega sijaja lepote in življenja. »Če sem izbrala diamante, je to zato, ker predstavljajo največjo vrednost v najmanjšem volumnu.« Ustvarjanje kolekcije »Bijoux de Diamants« je bilo izraz globoko osebnega besednjaka stila, priložnost za raziskovanje inovativnih idej in uporabo načel Haute Couture pri visokem nakitu. Leta 1932 je Mademoiselle ustvarila prvo kolekcijo visokega nakita v zgodovini. Zasnovana je bila okoli enotnosti teme, časa in kraja, drugačna od česarkoli drugega, kar so ustvarili draguljarji njenega časa dotlej. Njeno delo na področju nakita je dopolnjevalo njene modne dizajne. Kot vedno je dala prednost liniji, da bi s tem ustvarila nadvse pomemben videz. Popolnost diamantov je okrepila najbolj neokrnjena preprostost. Neokrašeni, brez vidnih elementov in fasetirani v klasičnem slogu, njihovi rezi so popolnoma uravnoteženi, da ustvarijo vizijo izjemne čistosti, večnih vrednot, neprepustnih za spremembe časa. Ali kar je še bolj pomembno, so kos vsakršnim modnim muham.

Pogovor s kreativnim direktorjem studiev za nakit pri znamki Chanel Patricem Leguéreaujem:

S kolekcijo »1932« že drugič praznujete obletnico kolekcije visokega nakita »Bijoux de Diamants«, ki jo je ustvarila Mademoiselle Chanel. Kakšen je videz te nove kolekcije?

PL: Leta 2012 sem želel interpretirati celotno prvotno kolekcijo z njenimi simboli neba (Komet, luna in sonce) in mode (pero, trak in resice). V letu 2022 sem se odločil osredotočiti se izključno na nebesno tematiko, komet, luno in sonce, kar je bilo leta 1932 utelešeno v enem samem delu. Leta 2022 pa postane ikona sama po sebi.

Kako obnoviti temo, ki je bila v kolekciji »Bijoux de Diamants« obravnavan tako drzno in veličastno?

PL: Želel sem ustvariti drugačno vizijo te zapuščine, tako da sem spravil te nebesne elemente v gibanje. Da bi to naredil, sem figurativno izrazil bleščanje kometa, lunin halo in sij sonca. Ti grafični motivi pogosto poudarijo briljanco draguljev. S tem v mislih je bila zasnovana tudi izbira kamnov in njihova umeščenost. Poleg diamantov sem uvedel tudi barvo, pri čemer sem uporabil izjemno drage kamne za predstavitev nebesnega univerzuma, modre diamante, rumene diamante, modre in rumene safirje, opale in rubine.

Volumni nakita se tokrat zdijo drugačni, še bolj ženstveni in bolj prefinjeni kot v vaših prejšnjih kolekcijah.

PL: Duh gibanja, svobode in prilagodljivosti, ki ga je navdihnila Mademoiselle Chanel v letu 1932, se slavi v preoblikovani naravi nekaterih kosov. Elemente ogrlice lahko snamete in jih nosite kot broške, osrednje kamne pa lahko uporabite za popestritev prstana ali uhanov. Vsak dragulj je sestavljen iz linije diamantov, okrašenih z nebesnim motivom. Čistost linij je posebej zasnovana na poudarjanje lepote kamnov, zlasti diamantov, ki so bili izbrani v različnih oblikah, da ustvarijo globino in različne grafične ritme.

Po čem bi si želeli, da si zapomnimo aktualno kolekcijo nakita »1932«?

PL: Pri Chanelu na novo odkrivamo ključne teme iz kolekcije »Bijoux de Diamants«, da bi počastili in proslavili vizijo, ki jo je Mademoiselle Chanel leta 1932 namenila prinesti v svet visokega nakita. »Želela sem pokriti ženske z ozvezdji,« bi rekla. Upam, da je to tisto, kar smo dosegli, ko smo posuli kot s tušem diamante po njihovem dekolteju, dodali utripajoče komete okoli njihovih zapestij in jih predstavili z nebesnimi oblikami, ki osvetljujejo lasten sijaj žensk.