PRETEKLOST, SEDANJOST IN PRIHODNOST, VSE V ENEM

Ob praznovanju svoje 175-letnice je znamka Ulysse Nardin z novo interpretacijo kronometra urarstvo prenesla na področje brezmejne domišljije. UFO je lahko le namizna ura, a obenem neprimerno več kot le to. Dejansko gre za nihajočo se mehanično upodobitev gibanja valov, za tričasovno združevanje preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. S tem je znamka spet lansirala nekaj nepričakovanega in v svojo omaro, polno posebnosti, postavila še en kos, ki bo še desetletja dvigoval prah in porajal številna vprašanja. V tem časomeru, ki spominja na NLP, se skriva celotna urarska zgodovina podjetja, od mornarskih kronografov iz začetka 19. stoletja, pa vse do modelov Freak in Blast današnjega časa.

Če malce bolj pogosto spremljate urarski trg, najbrž veste, da je švicarski urarski gigant svoje popotovanje v svet horologije začel z izdelavo visoko zanesljivih pomorskih instrumentov, bodisi ladijskih časomerov ali mornarskih kronografov. Že takrat je šlo za nagrajene urarske presežke, ki so tako v Ženevi kot Neuchatelu prejeli številna priznanja na kronografskih tekmovanjih. Danes, skoraj 200 let pozneje, pa so se v urarski hiši vprašali, kako celotno bogato zgodovino predstaviti v izdelku, ki bo hkrati predstavljal preteklost znamke in ostal zvest DNK, obenem pa pozdravljal prihodnost. Odgovor je bil dejansko vprašanje. Kako bo leta 2196, torej 175 let pozneje, videti mornarski kronograf? No, drugi odgovor že predstavlja časomer UFO, ki je s svojimi 663 komponentami in tremi časovnimi pasovi futuristična interpretacija tega, kako oblikovalci, inženirji in urarji Ulysse Nardin vidijo mornarski kronograf čez vsa ta leta. Časomer je bil zasnovan za vodenje raziskovalcev prihodnosti, ne glede na morje, po katerem plujejo.

Celotna struktura ure je zgrajena na neravnovesju, na nežnem nihanju, ki spominja na plimovanje in oseko, večno gibanje oceana. Skrivnost ravnovesja se skriva v modri napol sferični aluminijasti osnovi, ki vsebuje volframovo maso. Osnova in stekleni zvon sta združena z bajonetnim sistemom za pritrditev, ki je podoben starim sistemom morskih kronometrov, iz katerih je bilo mogoče odviti steklo. Medtem ko so bili morski kronometri umeščeni v lesene škatle in postavljeni na stabilizatorje, da bi preprečili učinek stalnega nihanja ladje, Ulysse Nardin tokrat zadeve obrača na glavo, saj časomer ob nagibanju sam ustvarja valove. Ocean pa ni navdihnil le valovitega gibanja UFO-a, temveč tudi arhitekturo. Zvonec, v katerem je nameščena ta neverjetna stvaritev, nakazuje na plavajoče črno-rumene kardinalne boje, ki navdihujejo tudi X, ki se nahaja na hrbtni strani ure. Od zgoraj se zdi, da je konstrukcija UFO-a skoraj kalejdoskopska.

UFO se nahaja v leseni skrinji skritega zaklada, ki je bila starana, da je videti, kot bi bila odkrita na plaži. S tem daje občutek, da prihaja iz preteklosti, toda s sporočilom iz prihodnosti. V samem zaboju boste našli časomer, pa tudi navodila za uporabo, garancijsko kartico in posebno mesto za navijalni ključ. Za eno leto delovanja mehanizma je potrebnih 40 obratov s kvadratnim ključem iz nerjavnega jekla, pri čemer ima vsaka številčnica zarezo za navijanje, ki se uporablja tudi za nastavitev časa (štiri zareze skupaj, ena za navijanje in ena za vsak časovni pas.)