PREROJENA MAX MARA

Preporod, obnovitev, rekonstrukcija, tako kot nepopustljive junakinje renesanse tudi ženske Max Mare na vseh področjih spreminjajo svet na bolje, kot je bilo to prej. V tej sezoni Max Mara naslavlja vprašanje, kaj obleči za takšno službo? Corin Sworn je bila v letih 2013–2015 dobitnica Max Mara Art Prize for Woman.

Njeno multimedijsko instalacijo ‘Silent Sticks’ je navdihnilo italijansko renesančno gledališče comedia dell’arte, s ponavljajočimi se temami identitete, ambivalentnosti spola in spletk, tragedije, komedije, želja s čarovnijami. Max Mara usmerja grafično, elementarno estetiko kostumov Corin Sworn za povsem sodoben pogled na ‘paggetto’. Tabard se sreča z uporabno vsakdanjo parko in z njenimi uporabnimi žepi, zaskočnimi kovinskimi gumbi in vrvicami. Kontrastne obrobe in sestavljivi vzorci predstavljajo zapleteno oblikovane demaste, ki odmevajo v pozlačenih linijah mantovske vojvodske komore. Paleta poslikave med seboj meša oker, umbra, siensko, svetlobno črno, belo z madeži pastelnih barv, kot prašne pastelne umbrijske freskne poslikave. Nova renesansa rodi nove silhuete, kratke in hitre, dolge in voluminozne. Rokavi so prerezani do konca, da visijo kot ogrinjala bluze. Bogato zbrani izrezi so zajeti ali napeti od rame do rame kot portret cinquecentesco. Max Mara je bila ustanovljena v drugem času vnovičnega rojstva. V povojnem modnem razcvetu je Italija z obrtniškim mojstrstvom in očesi za dober dizajn izumila klasiko. Max Mara je pri tem prevzela vodilno vlogo. Linije Max Mare so vedno veljale za prečudovite, simbol biti najboljši, ko predstaviš sebe v najboljši luči. Torej, kako se obleči, da obnoviš svet?

V masleno mehkem kašmirju spolverino, v mojstrsko krojeni obleki, z detajli obdelanem popolnem trenčkotu, nedotaknjeni poplin srajčki z brezhibno nagubanimi hlačami, prostorno torbo Ippolita in prevelikimi sončnimi očali. Max Marina sodobna alkimija je namenska, razkošna in izjemno lahkotna.