PREPRIČLJIVA LEPOTA NARAVNIH MATERIALOV

Arhitekt Armin Neurauter je na podeželju zunaj avstrijske vasi Silz zasnoval večkrat nagrajeni vrtec iz lesa, ki praznuje les in naravo. Vrtec iz lesa je bil zasnovan tako, da v učilnico vnaša naravo z dovoljenjem lokalnega arhitekta, projekt pa je umeščen med zelenje, gozdnate gore in svež zrak. Projekt je bil predstavljen z namenom, da spodbuja odnos otrok z lesom in naravo v izobraževalnem okolju, vse to z uporabo naravnih materialov in rešitev trajnostne arhitekture. Kot rezultat trdega dela je kreacija prejela nagrado Big See Wood Design Award.

Stavba je zasnovana kot povsem lesena konstrukcija, pri čemer deske tvorijo “kožo” stavbe in omogočajo naravno zračenje notranjosti. Tudi v notranjosti je vse, od tal, stropov in sten do pohištva in igralnih konstrukcij, zgrajeno iz različnih vrst lesa, kar poudarja obseg materiala in raznolikost uporabe, hkrati pa ustvarja enotno, brezhibno estetiko notranje opreme.

Velike pravokotne odprtine uokvirjajo poglede in povečujejo vizualne povezave z naravnim kontekstom. Medtem strateško postavljena strešna okna zagotavljajo, da naravna svetloba doseže vse vogale. Prostorne zunanje površine na sprednji in zadnji strani stavbe ponujajo več možnosti za povezovanje z okolico, vključno z vrtovi in ​​pustolovskim igriščem iz lesenih elementov.

V notranjosti najdemo vrsto učilnic, jedilnico, avditorij in sobo za telesne dejavnosti s skupnim igralnim prostorom, obogatenim z lesnimi stvaritvami v tekočih oblikah, ki jih navdihujejo les in narava.