PREKO MEJA

Kolekcija The Library Collection, navdihnjena z vsevedno privlačnostjo knjižnice in nenasitnim iskanjem znanja človeštva, praznuje integriteto, ustvarjalnost in virtuoznost. Kraj, kjer duša pusti pečat umetnosti življenja, ta zbirka opusov ponuja inventivno parfumerijo, ekskluzivne akorde ter vedno drzne in nepričakovane dišave, ki jih je vredno dodati v svojo zbirko.

Od leta 2010 je The Library Collection samostojno, specifično ozemlje izražanja znotraj repertoarja Amouage, ki svobodno raziskuje možnosti parfumerije s potiskanjem določenih sestavin in akordov prek njihovih meja. Ta pionirski pristop je Amouageu omogočil ustvarjanje drznih, pogumnih in umetniških vohalnih predlogov, ki so antiteza konvencionalne parfumerije in so od takrat prejeli pohvale kritikov. The Library Collection, ki ostaja zvesta svojemu prvotnemu etosu, bo zdaj krožila okoli štirih dišav: dveh ikoničnih Opusov, Opus V in Opus VII, skupaj z Rose Incense in Silver Oud, preimenovanimi v Opus XII oziroma Opus XIII. V prihodnosti se jim bodo pridružili novi opusi, ki bodo poosebili vonjalna popotovanja Renauda Salmona, že danes pa smo lahko prepričani, da bo surov material ali akord potisnjen do svojega ekspresivnega paroksizma. Kot dokaz korenin Amouagea in ponovne osredotočenosti na omansko dediščino in odličnost so štirje parfumski vodniki zdaj shranjeni v Amouageovi ikonični steklenički z navdihom “Khanjar-ja”, edinstvenega omanskega simbola najvišjega razreda in božanske lepote. Njihov organski keramični zaključek v zemeljskih barvah tartufa in kašmirja je pravi odraz obrti in pristnosti sultanata, med tem ko izvirna umetniška dela, ki jih je ustvarila Louise Mertens, krasijo novo embalažo in so sestavni del serije analognih umetniških vizualnih posnetkov, ki jih je posnel Valentin Abad, in filmov, ki jih je posnel Thomas Savary.

Opus V – Gozdna simfonija

Z dobro uravnoteženo »gozdno simfonijo« Opus V prikliče, kako varljivo in transformativno je lahko znanje. Cvetlični in voskasti pridih absoluta orrisa, maslene in kovinske note orrisovega betona (Orris Concrete), ki jih potiska Dry Woods, in močni hlapi Rhuma slikajo binarni svet črno-belih števil, drobcev in podatkov, ki brenčijo za kovinskimi mizami, medtem ko surova živalskost ouda in Cibeta ter rahla aroma venele vrtnice in jasmina prikličejo vonj po ljudeh, ki živijo skupaj s stroji. Opus V je suh in mineralen, hkrati pa mesnat in pomirjujoč, sodobna zgodba o družbah, razdrobljenih zaradi načina, kako znanje potuje v kibernetskem prostoru.

Opus VII – Divje usnje

Opus VII, zgrajen na divjem vrtincu začimb in redkih smol, odseva, kako zapeljivo je znanje. Skozi intenzivno zeleno odprtino lepljivega galbanuma ter osupljivo svežega kardamoma in muškatnega oreščka cveti “divje usnje”. Orehasta piskavica, zadimljeni plodovi cipriola in živalski klic kostusa in jantarja podpirajo nesramežljiv osrednji del iz usnja, medtem ko pena brbotajočega mošusa, sandalovine in kadila ustvari harmoničen in meseni zaključek. Z izvabljanjem občutka miru po živahni zeleni otvoritvi Opus VII postane lekcija o sapioseksualnosti in subtilno uči, kako je zapeljevanje uma močnejše od zapeljevanja oči.

Opus XII – Rose kadilo

Vesela in škrlatna damaščanska vrtnica, postavljena v kadilno hiperabsolutno ohišje, valovi vanilije, ki se spopadajo z grenkimi drobci mire, nočne kapljice črnila, ki se zaletavajo v citrusne linije Elemija… Opus XII je študija vrtnice in kadila, ki ju potiska vsakega k neraziskanim ozemljem in iz njih izvleče neusmiljeno nov pogled na sicer klasičen akord. Navdihnjen s skrivnostjo Rosebud Orsona Wellesa, je Opus XII jantarna in pointilistična konstelacija bleščečih trenutkov, ki prihajajo sem in tja iz globin spomina in nas prisilijo k prepričanju, da se kljub našemu poznavanju sedanjosti spomini iz otroštva trdno oprimejo našega obstoja.

Opus XIII – srebrni oud

Izstopajoča globina pačulija in dimljenega cipriola zmede čute. Namesto zgornje note se pojavi najrazličnejši les, ki napoveduje globoko evolucijo. Izjemno bogat Oud Assam pleše v sozvočju z usnjeno vanilijo Madagascar Vanilla, medtem ko Ambrarome, Breza, Castoreum in Guaiac Wood pustijo temne odtise na koži in se zlijejo v neskončnem finalu. Srebrni oud, ki ga navdihujejo pojmi zmede, strasti in uničenja, izraženi v Stendhalovem “Rdečem in črnem”, je manifestacija napetosti med idealizmom in realizmom, protislovja med mišljenjem in čutenjem ter moči mimetične želje. Srebrni oud se je v primerjavi s prejšnjo stekleničko podvojil in je zdaj stalno na voljo v 100 ml.

Parfum Amouage je ena najbolj znanih luksuznih dišav na svetu in izvira iz sultanata Oman. Zgodba o tem, kako se je ta tradicionalni omanski parfum prebil med najboljše dišave na svetu, tako izjemna kot njegov vonj, omogoča fascinanten vpogled. Tukaj je vse, kar morate vedeti. Oman je znan kot dežela kadila – majhnih rumenih kamnov dišečega nezmotljivega vonja, ki jih Omanci pridobivajo iz posebnih dreves v provinci Dhofar. Ta izjemna esenca je bila nekoč dana kot dragocena darila svetovnim kraljem in cesarjem – starodavne civilizacije so po vsem svetu vodile trgovske poti z Omanom, predvsem za dostop do njegovega kadila. Ta neverjeten vonj najdemo v vsaki omanski hiši in na ulicah Omana, saj ga ljudje uporabljajo vsak dan. Sama znamka Amouage je bila sicer ustanovljena leta 1983, ko je omanski sultan Qaboos Bin Said ukazal princu Sayyidu Hamadu bin Hamoudu al bu Saidu, naj ustanovi podjetje za ohranjanje tradicije izdelave parfumov v Omanu. Želel je imeti tudi pristno neprecenljivo darilo, ki bi ga prejeli svetovni voditelji ob obisku države. Podjetje se predstavlja kot kraljevska blagovna znamka, kar jasno odraža logotip, ki spominja na omanski kraljevi pečat. Tudi zato imajo nekatere stekleničke parfuma obliko omanskega bodala, ki je nacionalni simbol Omana, druge pa obliko kupole Velike mošeje sultana Qaboosa, najbolj znane mošeje v državi.