POVABILO NA NOVO POPOTOVANJE

Kolekcija Les Eaux de Chanel, ki je bila premierno predstavljena v letu 2018, je odprla popolnoma novo področje vonjav, v svetu dišav francoske hiše Chanel, svežino in eleganco v vsakršni situaciji, na vsakem koraku. Te toaletne vodice, prepletene s sicilijanskimi in kalabrijskimi citrusi, vas vabijo na novo popotovanje, pobegniti brez razloga in odpluti daleč stran. A s kolekcijo dišav Les Eaux de Chanel sploh ni potrebe, da bi dejansko odšli kamorkoli, zato da bi lahko začutili dišavo oddaljenih mest na vaši koži. Navdušeni nad destinacijami, ki so bile blizu Gabrielle Chanel in ustvarjene s strani Olivierja Polgea v sodelovanju z laboratoriji za dišave in razvoj hiše Chanel, tako dišave Les Eaux de Chanel z veseljem izpostavljajo novo destinacijo Paris Riviera. Lahko napišemo, da je to redka in ekskluzivna dišava novega negibnega pobega. Dišava Paris Riviera se je okopala v cvetju in soncu. Že samo omemba njegovega imena pričara slike obale, ki se vije med Alpami in Sredozemljem. Riviera prinaša obljubo azurno modre in plešoče sončne svetlobe, ki pričara očarljivo mehkobo in ležernost poletnih dni. Od skrajnega juga, ki meji na Italijo, od Monte Carla vse do Vara, so se na to območje že vse od dvajsetih let dvajsetega stoletja pripeljali številni umetniki in ustvarjalci z vsega sveta. Po zaslugi prijateljice Misie Sert, ki ji je predstavila Benetke, vrata v svet Orienta, je Gabrielle Chanel začela svoje prebivanje na Rivieri prav v letu 1920.

 

Oboževala je vožnjo v Monaco z nadvojvodo Dimitrijem ali potovala proti jugu z vlakom Bleu, načinom transporta, ki je postal prepoznaven po Sergeju de Diaghilevu, ki je napisal istoimenski balet, in kreiranje kostumografije zaupal prav Mademoiselle Chanel. Na Azurni obali je bila pogosto opažena tudi v dvajsetih letih preteklega stoletja, en dan na jahti Westminstrskega vojvodje v Monte Carlu, drugič na njenem rednem pohodu po Hôtelu de Paris v Monaku ali letovišču Société des Mer, znanem po njegovih legendarnih zabavah. Gabrielle Chanel je pogosto obiskala tudi Cannes, kjer je odprla butik in se pridružila slikarjem in pisateljem, ki so pripluli v Saint Tropez, ki je bil v tistem času zgolj ribiško pristanišče. Le malo proti vzhodu v višavah Roquebruna, je mesto, kjer je ustavila svoj kompas in zgradila vilo La Pausa. Mademosielle je nadzirala celoten proces gradnje do zadnje najmanjše arhitekturne podrobnosti ter zasadila tudi nasade oljk in polja sivke. Tako si je ustvarila stalno počitniško rezidenco, kjer je zabavala številne znane osebnosti, kot sta bila Jean Cocteau in Salvador Dalí. Prav tam je v njeni ljubi južni Franciji, Gabrielle Chanel prepletla tapiserijo trenutkov, zaustavljenih v času in radostnih spominih. Popoln sanjski svet Riviere je navdihnil tudi Olivierja Polgeja, ustvarjalca parfumov, da je sestavil lahko in elegantno dišavo. »Sanjski svet Azurne obale v dvajsetih letih je bil vodilo za razvoj te nove dišave,« je o ustvarjanju dišave dejal Olivier Polge. »Sonce, ki je napolnilo raj, je bilo magnet za vsemogoče umetnike. Brezhibna arhitektura vil v tistem času. Svetlo in veselo vzdušje noči zabav …« Olivier Polge je na slikah Gabrielle Chanel, obkrožene s prijatelji, opazil izjemno lahkotnost svetlobe sonca na njenem obrazu in jo poskušal reinkarnirati z vonjem sredozemskega cvetja, okopanega v svežih citrusih. Združil je jasmin z edinstveno kakovostjo nerolija, cvetovi pomarančevca, ki jih je našel na jugu Francije.

 

»Že leta sodelujemo z zadrugo v Vallaurisu, ki destilira cvetove pomarančevca, gojene v regijskih zasebnih vrtovih,« pove Olivier Polge. »Lastniki nasadov grenke pomaranče pripeljejo cvetne liste, obrane s svojih dreves v to zadrugo, da se predelajo na tej lokaciji. Lokalno podnebje da izdelku izjemno čisto bistvo.« Lahkotno podpisani vonj v kolekciji Les Eaux de Chanel je na koži takoj prepoznaven kot osvežilna tančica pomarančne lupine in drobnih zrnc. Nato se okrepi okušanje jasmina in nerolija z ovijajočo polnostjo. Sčasoma se nepremagljiva mehkobnost zlije s cvetličnim vtisom, kar je delo benzoinskega balzama in sandalovine. Toaletna voda Paris Riviera ustvari doživetje poletja že s samo enim nanosom. Je obljuba azurne modrine in sonca na koži. Pravo enosmerno popotovanje na legendarno sredozemsko obalo. Znak elegance in preprostosti. Toaletna voda Paris Riviera ima enako senzualno in prilagajočo stekleničko kot drugi vonji v liniji dišav Les Eaux de Chanel.

 

Zaobljena oblika stekleničke spominja na bučke alkohola, ki so jih ljudje nosili s seboj v telovniku ob daljših poteh. Opremljen je s črnim termosetnim pokrovčkom, ki ima vrezan dvojni C in je zavit v valovit kartonski ovoj, ki prikliče rahlo valovanje morske vode, ki se umika s plaže in pušča svoj pečat na mivki. Njegovo posebno razpršilo spodbudi velikodušno parfumiranje z obdajajočo meglico, ki ima učinek mehkega in nežnega oblačka. Pravi utrip poletne naravnanosti, ko smo na Azurni obali ali si jo skozi poletje želimo pričarati prav doma.