POUSTVARJENI IKONIČNI ŠPORTNI PIAGET POLO 79

Leta 1979 je znamka Piaget razkrila uro, ki je začela določati duh osemdesetih let prejšnjega stoletja in ki danes, ob 150. obletnici ustanovitve muzeja, ponovno zaživi. Piaget je že dolgo uveljavljal svoj ugled za elegantne ure, vendar se je na pragu osemdesetih let prejšnjega stoletja spremenil življenjski slog njegovih strank. “Resnično smo se morali odzvati na posebno povpraševanje naših strank, ki so bile navajene dobivati samo tako imenovane oblečne (obdelane) ure,” je takrat pojasnil Yves Piaget. “Zdaj pa se naše stranke vse raje ukvarjajo s športom. To je del razvoja našega današnjega življenja. Želijo biti izvrstni tudi pri športu. Želijo nositi boljšo uro, tudi pri športu. Zato smo ustvarili to športno linijo, ki je vodoodporna in odporna na udarce.” Odgovor na to “povpraševanje” je bila ura, znana preprosto kot “Piaget Polo”. Evokacija elitnega športa je bila povsem v skladu z elitnim statusom, ki ga ima Piaget v svoji družbi Piaget Society.

Zdaj, 45 let po prvem pojavu, je ta zgodovinsko pomembna ura ponovno rojena kot Piaget Polo’79 in še vedno v skladu z današnjim duhom časa in družbo Piaget. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so se pojavile številne elegantne športne ure, večinoma jeklene, ki so jih predstavila nekatera največja imena švicarskega urarstva, vendar ni bilo ničesar, kar bi bilo podobno Piagetovi uri Polo, mojstrovini sodobnega oblikovanja, ki je časomer in zapestnico razumela kot eno estetsko celoto. Yves Piaget je bil znan konjenik in je svojo ljubezen do konj in življenja na prostem izkristaliziral v eni uri, ki je postala simbol glamurja osemdesetih let prejšnjega stoletja. Piagetov Polo je bil enako domač tako v newyorških nočnih klubih (Regine’s, Studio 54, če jih naštejemo le nekaj) kot v Polo klubih na Palm Beachu. Zapestnica, ki je zapestje objela kot drugo kožo, je bila v Piagetovih delavnicah tako spretno izdelana, da se je zdelo, da je bila izklesana iz enega samega kosa zlata: “Piaget Polo” je bil morda odporen na udarce in vodoodporen, vendar v času, ko je Piaget delal le z žlahtnimi kovinami, ni hotel sklepati kompromisov glede razkošja in ekskluzivnosti.

Piaget Polo je bil oglaševan kot “zadnja športna ura na svetu” in je bil tako revolucionaren kot eleganten. Njegov profil na zapestju je bil zagotovljen s Piagetovim mojstrstvom ultra tankih mehanizmov, tako mehanskih kot kvarčnih. Leta 1976 je Piaget predstavil slavni 7P, takrat najtanjši kvarčni mehanizem na svetu, s katerim so bili opremljeni prvi primerki Piaget Polo. V začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja ga je izpodrinil še tanjši, 1,95-milimetrski mehanizem 8P. Vendar je bil za izdelavo nekaterih modelov Piaget Polo uporabljen tudi sloviti mehanski kaliber 9P. Model je bil tako priljubljen, da se je kmalu pojavil v številnih različicah, okrogli, kvadratni, z dragulji, dvopolni, samo časovni, večni koledar… pojavil se je celo na usnjenem traku. Piaget Polo 79 se vrača k čistemu izrazu prvotnega dizajna, čeprav z nekaj subtilnimi posodobitvami.

V skladu s trenutnim okusom je bil kvarčni kaliber zamenjan za ultra tanek hišni samonapenjalni kaliber 1200P1, ki ga je mogoče videti skozi kristalno zadnjo stran ohišja, ki je bilo nekoliko povečano na 38 mm. Sicer pa je to ista mojstrovina, v celoti izdelana iz 18-karatnega zlata, ki je pred 45 leti osupnila jet set in je že zdaj priljubljena med poznavalci. Obstaja veliko elegantnih športnih ur, a le Piagetova ura Polo 79 je športno elegantna ura.

O PIAGETU

Piaget pooseblja drzno ustvarjalnost, lastnost, ki se v hiši Piaget ohranja že od njenih začetkov leta 1874. Georges-Edouard Piaget se je v svoji prvi delavnici v La Côte-aux- Fées posvetil izdelavi zelo natančnih mehanizmov, kar je bil temelj njihovega pionirskega imena. Konec petdesetih let prejšnjega stoletja je Piaget predstavil zelo tanke mehanizme, ki so pozneje postali zaščitni znak hiše in temelj kolekcije Altiplano. Kot pravi inovator v svetu ur in nakita je Piaget močno verjel v ustvarjalnost in umetniške vrednosti. V zidovih njihovih “Ateliers de l’Extraordinaire”, kjer mojstri še naprej izkoriščajo redke veščine, ki so se ohranile in izpopolnile iz roda v rod, spreminjajo zlato, kamne in drage kamne v osupljive edinstvene umetnine. S svojim prizadevanjem za mojstrsko izdelavo je hiša ustvarila simbole drzne odličnosti, usmerjene v kolekcije, kot so Altiplano, Piaget Polo, Limelight Gala, Possession, Piaget Sunlight, Piaget Rose in Extremely Piaget.