POSODOBLJENI TAYCAN, BOLJ IGRIV IN DINAMIČEN

V novo modelsko leto s številnimi izboljšavami pri tehniki in opremi.

Modela Taycan in Taycan Cross Turismo sta septembra v novo modelsko leto vstopila z obsežnimi spremembami. Zaradi tehničnih izboljšav se je doseg električnih športnih avtomobilov pri vsakodnevni vožnji povečal. Druge pomembne novosti so globoka integracija tehnologije Android Auto v sistem Porsche Communication Management (PCM) in sistem Remote Park Assist. Z novim opcijskim asistenčnim sistemom je mogoče parkiranje in odparkiranje upravljati prek pametnega telefona, ne da bi voznik sedel v vozilu. Novi opciji »barva po izbiri« in »barva po izbiri plus« omogočata uresničitev neobičajnih in osebnih barvnih želja. Taycan je zdaj na primer lahko lakiran v Porschejevi značilni rubinasti barvi iz 90. let ali v kričeči strupeno zeleni barvi. »Stalni tehnični razvoj naših vozil je del Porschejeve DNK. Najnovejši letnik Taycana se na primer ponaša z odlično povezljivostjo s pametnimi telefoni, ki zdaj vključuje tudi tehnologijo Android Auto,« je povedal Kevin Giek, ki je od aprila vodja modelske serije Taycan. »Naša serija popolnoma električnih športnih avtomobilov Taycan raste in uspeva. Različica Cross Turismo, ki smo jo v ponudbo vključili spomladi, je pri naših kupcih zelo dobro sprejeta, kar dokazuje tudi odlično število naročil.« Novi letnik Taycana ni posebej homologiran, zato ni novih vrednosti dosega po kriterijih WLTP. Kljub temu se je doseg najnovejših različic pri vsakodnevni vožnji povečal. To gre pripisati obsežnim tehničnim ukrepom. V voznih programih »Normal« in »Range« je sprednji elektromotor pri modelih s pogonom na vsa štiri kolesa v območju delne obremenitve skoraj popolnoma odklopljen in brez dovoda elektrike. Med jadranjem in mirovanjem pa se pogonski navor ne prenaša na nobeno od obeh prem. Električni prosti tek zmanjšuje izgube vlečne sile. Samo kadar voznik zahteva večjo moč ali preklopi vozni program, se motorja v nekaj milisekundah znova vklopita. Nadalje izboljšani so bili tudi toplotni management in funkcije polnjenja. Z načrtovalnikom turbinskega polnjenja se lahko visokonapetostna baterija segreje na nekoliko višjo temperaturo kot prej. To pomeni, da se da na hitrih polnilnicah napolniti prej in pri višjem stanju napolnjenosti. Poleg tega se odpadna toplota električnih komponent v še večji meri uporablja za uravnavanje temperature baterije.

Nova dodatna oprema Remote Park Assist omogoča upravljanje parkiranja in odparkiranja na daljavo prek pametnega telefona, ne da bi voznik sedel za volanom Taycana. Samodejno krmiljenje je mogoče na vzdolžnih in prečnih parkirnih mestih ter v garažah. Sistem samodejno zazna parkirna mesta ter jih premeri z ultrazvočnimi senzorji in sistemi kamer. Če je prostora dovolj, lahko voznik prek aplikacije Porsche Connect sproži postopek parkiranja in nato izstopi iz vozila. Z držanjem ustrezne tipke v aplikacijskem vmesniku pametnega telefona ves čas spremlja postopek parkiranja. Aktivna parkirna asistenca samodejno prevzame krmiljenje ter premikanje vozila naprej in vzvratno. Ko tipko spustite, Taycan takoj ustavi postopek parkiranja. V Taycanu je že od njegovega prihoda na trg na voljo šesta generacija Sistema Porsche Communication Management (PCM). To pomeni, da je bil električni športni avto pionir na področju povezljivosti, predvsem pri globoki integraciji storitev Apple Music in Apple Podcasts. Poleg tehnologije Apple Car Play je v PCM zdaj integrirana tudi tehnologija Android Auto. Poleg iPhona so tako zdaj podprti tudi pametni telefoni z Googlovim operacijskim sistemom Android. Izbrane telefonske funkcije in aplikacije za pametne telefone, ki ne zmanjšujejo varnosti vožnje, je mogoče upravljati prek sistema PCM 6.0 ali z glasovnimi ukazi Google Assistant. Poleg tega glasovni pomočnik Voice Pilot zdaj še bolje razume navodila v naravnem jeziku. Navigacijski sistem procesira hitreje, uporablja predvsem spletno iskanje interesnih točk (POI) in pregledneje prikazuje informacije. Nekoliko sta spremenjena tudi zasnova in koncept upravljanja, na levi strani osrednjega zaslona je zdaj namesto treh pet menijskih elementov. Simbole lahko preurejate individualno. V 90. letih prejšnjega stoletja je Porsche v svojo ponudbo vključil barvite lake, ki so med ljubitelji znamke hitro dosegli kultni status in so zdaj še posebej iskani za starodobnike, kot je Porsche 964. Zdaj se te vpadljive barve vračajo. V okviru še bolj dodelane strategije personalizacije, ki jo ponuja Porsche Exclusive Manufaktur, sta za Taycan poleg 17 serijskih barv lakov zdaj na voljo tudi opciji »barva po izbiri« in »barva po izbiri plus«.

Prva opcija omogoča lakiranje s trenutno 65 dodatnimi barvami. Med njimi so tudi značilne Porschejeve barve, kot so kovinska nočno modra, strupeno zelena, rubinasta, riviera modra ali kovinska vijolična. Opcija “barva po izbiri plus” pa kupcem omogoča skoraj popolno svobodo pri izbiri barve, tako da lahko na primer izberejo barvo svojega Taycana, ki se bo ujemala z njihovim najljubšim modnim dodatkom. Za polnjenje storitev Porsche Charging Service po vsem svetu omogoča dostop do polnilnih mest različnih ponudnikov. Za centralno obračunavanje skrbi Porsche. V Evropi je v storitev trenutno vključenih skoraj 200 tisoč polnilnih točk v več kot 20 državah. Med njimi je skoraj 6.500 polnilnih točk DC s polnilno močjo več kot 50 kW. Še ena zanimivost je ekskluzivna storitev Porsche Destination Charging. Tukaj lahko stranke na posebej priljubljenih lokacijah brezplačno polnijo svoje električne in priključno hibridne Porschejeve modele. Program za zdaj vključuje več kot 2.000 polnilnih točk AC v več kot 50 državah, na primer v izbranih hotelih, restavracijah, na letališčih, v nakupovalnih središčih, športnih klubih in marinah. Nadaljnja širitev je v polnem razmahu. Vsa polnjenja s storitvijo Porsche Charging Service so ogljično nevtralna. Taycan se je v letošnjem letu do zdaj prodajal zelo uspešno, z okrog 20 tisoč dobavljenimi vozili je po prvem polletju le malo pod ravnjo celotnega leta 2020. S tem je najmlajši član modelske palete izenačen s kultnim športnim modelom 911.