POSEBEN MATERIAL ZA POSEBNO LUKSUZNO IKONO

Emblematični slog in tehnična zmogljivost ure Cosmograph Daytona sta utrdila njen kultni status daleč onkraj avtomobilskih dirkališč. Ob 60. obletnici te ure je Rolex poskrbel, da bo legenda živela še naprej, saj je ponovno pod drobnogled vzel celotno serijo, rezultat pa je, kot že ničkolikorat, navdušujoč.

Rolex namreč predstavlja novo generacijo ure Oyster Perpetual Cosmograph Daytona, ki je bila posodobljena v celotnem obsegu. Edinstvena zasnova ohišja in časovnice je za kronograf značilna že od njegove predstavitve, zdaj pa je bila ponovno interpretirana s prefinjenimi izboljšavami številnih podrobnosti, med drugim z dejstvom, da je številčnica dobila novo grafično ravnovesje, harmonične barvne kombinacije pa poudarjajo kontrast med številčnico in števci oziroma njihovimi obročki. Ohišje Oyster je bilo zatorej na novo oblikovano, njegov profil pa poudarjajo svetlobni odsevi na ušesih in stranicah ohišja. Pri različicah z okvirjem Cerachrom je to popeljano še korak dlje, saj je okvir obrobljen s tankim trakom iz iste kovine kot srednji del ohišja. A spremebe se tu ne končajo, šele začnejo se – od letošnjega leta je Cosmograph Daytona namreč opremljen s kalibrom 4131. Ta novi kronografski mehanizem, ki je evolucija kalibra 4130, vključuje številne pomembne inovacije, ki jih je Rolex uvedel v svoje mehanizme, vključno s sistemom Chronergy, posebna pozornost pa je bila namenjena tudi estetiki gibanja. Kaliber namreč krasijo izrezana nihajno utež in popolnoma nove obdelave, zlasti na mostičkih, ki so okrašeni z Rolex Côtes de Genève, Rolexovo lastno interpretacijo, ki je na novo definirala dobro znano dekoracijo v urarstvu. Kaliber 4131 uri Cosmograph Daytona poelg estetskih funkcij seveda omogoča tudi merjenje časovnih intervalov s funkcijo kronografa, poleg tega pa prikazuje ure, minute in sekunde. Da pa boste vse to lahko občudovali vedno ko boste želeli, ima prestižna in ikonična ura Cosmograph Daytona iz 950-karatne platine zdaj za konec tudi prozorno hrbtno stran ohišja in nihajno utež iz 18-karatnega rumenega zlata, piko na i celotnemu prizoru. Kot vse Rolexove ure ima tudi ura Oyster Perpetual Cosmograph Daytona certifikat Superlative Chronometer, ki zagotavlja odlično delovanje na zapestju.

Sedaj pa še na hitro o posebnem materialu, ki ima velik podpis Rokexa – švicarska znamka je namreč imela pionirsko vlogo pri razvoju posebne keramike za izdelavo monoblok okvirjev in vložkov za okvirje. Ti materiali niso le odporni proti praskam, temveč so njihove barve tudi redko intenzivne in odporne na vplive okolja. Poleg tega je visokotehnološka keramika zaradi svoje kemične sestave inertna in ne more korodirati. Rolex je ob tem razvil tudi ekskluzivno strokovno znanje in inovativne proizvodne metode, ki mu zagotavljajo popolno neodvisnost pri proizvodnji teh keramičnih komponent. Med predstavljenimi različicami nove generacije ure Cosmograph Daytona je tudi različica, izdelana iz 950 platine, prepoznavna po ledeno modri številčnici, ki je opremljena z monoblok okvirjem Cerachrom iz kostanjevo rjave keramike, pri različici iz jekla Oystersteel z belo lakirano številčnico in uri iz 18-karatnega rumenega zlata z zlato številčnico in svetlo črnimi števci pa je okvir Cerachrom iz črne keramike.