PONOVNA ZMAGA NA BMW CHAMPIONSHIP

Norvežan je na zadnji deveterici dosegel sedem udarcev pod parom na poti do rekorda igrišča z 61 udarci (9 pod par). To je bil najnižji rezultat v zgodovini turnirja Playoffs in dovolj dober, da je izločil vodilna po treh krogih, Scottieja Schefflerja (ZDA) in Matta Fitzpatricka (ENG). S svojo peto zmago na turnirju PGA TOUR se je 25-letnik povzpel na drugo mesto na lestvici FedExCupa. Za Hovlanda je to drugi naslov na turnirju BMW, ki ga je osvojil na turnirju BMW International Open 2021 v Münchnu (GER). “Čestitke Viktorju Hovlandu za neverjetno predstavo, še posebej v zadnjem krogu, s katero je postal prvak BMW za leto 2023,” je dejala Ilka Horstmeier, članica upravnega odbora družbe BMW AG za človeške vire in nepremičnine. “To je bil zgodovinski teden turnirja na fantastičnem prizorišču z odličnimi navijači. Najlepša hvala klubu Olympia Fields Country Club, vsem našim partnerjem, prostovoljcem in vsem sodelujočim. Poleg tega, da je BMW Group gostil odličen turnir, je še posebej ponosen na to, da BMW Championship spreminja življenja številnih mladih.” Celoten izkupiček turnirja BMW Championship bo namenjen fundaciji Evans Scholars Foundation (ESF). Od ustanovitve turnirja leta 2007 je BMW Championship zbral več kot 45 milijonov ameriških dolarjev za ESF in na študij poslal 3.300 kadetov. Ti zneski ne vključujejo prvenstva BMW Championship 2023. Trenutno ESS pomaga pri študiju rekordnemu številu 1.130 kadetov. Hovland je zadnji krog začel tri udarce za Schefflerjem in Fitzpatrickom in zdelo se je, da bo bitka med zmagovalcema majorjev še nekaj časa potekala. Vendar je Norvežan nato prikazal nepozabno predstavo, saj je vsak strel zadel svoj cilj. Z izjemo dveh lukenj par 3 je na zahtevni zadnji deveti luknji severnega igrišča dosegel vse udarce pod parom. Scheffler in Fitzpatrick se nista mogla zoperstaviti tej odlični predstavi. “Zmagati na prvenstvu BMW na igrišču, kot je Olympia Fields, proti najboljšim igralcem na svetu, je res neverjeten občutek,” je dejal Hovland. “To mora biti najboljši krog, ki sem ga kdajkoli odigral. Glede na okoliščine – turnir v playoffu, to igrišče – je bilo to, kako sem odigral zadnje luknje, nekaj posebnega.”


Scheffler in Fitzpatrick (oba -15) sta si namreč delila drugo mesto pred Roryjem McIlroyem (Severna Irska, -12), odprti prvak Brian Harman in Max Homa (oba ZDA, -11) pa sta bila na petem mestu. Drugo mesto prvega igralca sveta Schefflerja je bilo dovolj, da je ubranil vodstvo v FedExCupu in si zagotovil mesto na finalnem turnirju Playoff, TOUR Championship, ki bo potekal v East Lake Golf Clubu (Atlanta), BMW Group pa je “uradni partner za vozila”. Hovland se je povzpel na drugo mesto, McIlroy pa je še vedno tretji. Fitzpatrick se je s 40. mesta povzpel kar na deseto. Turnir BMW Championship je predzadnji turnir Playoff, na katerem se v finale sezone uvrsti le 30 od 50 igralcev, ki so turnir začeli v Chicagu. Zadnje tri vstopnice so si zagotovili Tyrrell Hatton (ENG, +1, T34), Jordan Spieth (ZDA, +1, T34) in Sepp Straka (AUT, +2, T37). Sahith Theegala (ZDA, -6, T15) je kljub dobri igri na turnirju obtičal na 31. mestu. Igralni teden je napovedal tudi nekaj ključnih odločitev za ameriško ekipo Ryderjevega pokala. Turnir BMW Championship je bil zadnja priložnost za zbiranje točk in uvrstitev v ekipo, ki jo vodi kapetan Zach Johnson (ZDA). Scottie Scheffler, Wyndham Clark, Patrick Cantlay, Brian Harman, Max Homa in Xander Schauffele so si zagotovili mesto v ekipi. Johnson bo s kapetanskim izborom izbral še šest profesionalcev in dopolnil ekipo, ki se bo od 25. septembra do 1. oktobra 2023 v Rimu (ITA) pomerila z Evropejci. BMW bo podprl legendarno ekipno tekmovanje kot svetovni partner.

Prihodnje leto bo BMW Championship prvič obiskal golf klub Castle Pines južno od Denverja. Leta 2025 bo turnir ponovil obisk iz leta 2021 v Caves Valley Golf Clubu (Baltimore), medtem ko bo leta 2026 prvič po letu 2008 gostil Bellerive Country Club (St. Louis). Leta 2027 bo prvenstvo BMW Championship doživelo premiero v Liberty National Golf Clubu in na območju New Yorka.