PODIRANJE REKORDOV JE PORSCHEJU V KRVI

Z modelom 911 GT2 RS, opremljenim z garnituro za boljše zmogljivosti Manthey Performance Kit, je Porsche na 20,8 kilometra dolgi Severni zanki Nürburgringa postavil nov rekord za serijske športne avtomobile s cestno homologacijo. Rekordni čas 6:43,300 minute je 14. junija ob navzočnosti notarja dosegel voznik Porschejevega razvoja Lars Kern za krmilom modela 911 GT2 RS z močjo 515 kW (700 KM). Novo garnituro za večjo zmogljivost so Porschejevi inženirji v Weissachu razvili v tesnem sodelovanju s podjetjem Manthey iz Meuspatha, kjer so specialisti za Severno zanko. Komponente iz ponudbe Porsche Tequipment, ki so jih optimizirali za vožnjo po dirkalni stezi, sicer prodajajo v Porsche Centrih.

Zastavljeni cilj je bilo izboljšanje dosedanjega veljavnega rekordnega časa za cestne avtomobile, ki je bil 6:48,047 minute. Larsu Kernu je za krmilom modela 911 GT2 RS to odlično uspelo. S pnevmatikami s cestno homologacijo tipa Michelin Pilot Sport Cup 2 R je Kern dosedanji rekord izboljšal za 4,747 sekunde. Pri tem je dosegel povprečno hitrost 185,87 km/h. “Naše GT-stranke se s svojimi avtomobili pogosto vozijo na dirkališčih, na primer na t. i. trackdays,” je povedal Frank-Steffen Walliser, vodja modelskih serij 911 in 718. “Inženirji iz podjetij Manthey in Porsche so skupaj razvili izvrstno usklajen paket, s katerim 911 GT2 RS dosega še boljše zmogljivosti.” Larsu Kernu se je rekord posrečil kljub zelo poletnim razmeram in temperaturi asfalta 41 stopinj. “Z Manthey Performance Kitom je 911 GT2 RS dobesedno prilepljen na stezo – še zlasti v hitro voženih ovinkih imaš občutek skoraj kot v dirkalniku. Prav osupljivo je, kako avto na cesto prenaša svojih 700 KM, kako ekstremno dobro zavira in pri tem vedno ostane dobro obvladljiv,” je dejal Lars Kern.

Manthey Performance Kit iz ponudbe Porsche Tequipment zajema posebej za 911 GT2 RS razvite komponente za podvozje, aerodinamiko in zavore ter lahka platišča iz magnezija, ki so vključena že v paket iz Weissacha. “Posamezne komponente iz Performance Kita so natančno prilagojene ena drugi. Svoj polni učinek dosežejo le, če so vgrajene v kompletu. Zato garnituro zaenkrat ponujamo samo kot celoto. Trenutno preverjamo možnost, da bi ponudili tudi samo posamezne komponente,” tako Alexander Fabig, vodja programa za individualizacijo in starodobnike pri Porsche AG.

Že na prvi pogled so vidne komponente za izboljšanje aerodinamike. Dodatni zaključki na spodnjem ščitniku sprednjega odbijača v kombinaciji k karbonskim dnom in dodatnimi usmerniki zraka v predelu sprednjih koles povečujejo stik s podlago na sprednji premi. Pri 200 km/h se pritisni tlak poveča z 49 na 70 kilogramov, na zadnji premi pa pri enaki hitrosti celo s 93 na 200 kilogramov. To omogočajo nov usmernik zraka na zadku, spremenjen difuzor in aerodiski na zadnjih kolesih. “Ponosni smo, da je Lars Kern za toliko uspel izboljšati čas kroga z 911 GT2 RS, in to po zaslugi v mnogočem optimiziranega Performance Kita, ki smo ga imeli priložnost razviti skupaj s Porschejem,” je povedal Nicolas Raeder, direktor podjetja Manthey-Racing GmbH.

Nastavljivo podvozje, ki so ga izboljšali za vožnjo po dirkališču, so zasnovali na podlagi dolgoletnih izkušenj, ki sta jih v avtomotošportu pridobila Porsche in Manthey. Blažilnike na sprednji premi je brez orodja mogoče nastaviti v treh stopnjah, na zadnji premi pa celo v štirih. Posebne dirkalne zavorne obloge za keramične zavorne kolute PCCB zmanjšujejo pojemanje zavorne moči ter izboljšujejo odzivnost in sposobnost odmerjanja zavorne moči. Zavorni vodi, ki so oplaščeni z jeklom, zagotavljajo še bolj neposreden občutek na pedalu. Platišča iz magnezija, ki imajo na sprednji premi 20 palčni, na zadnji pa 21-palčni premer, omogočajo za 11,4 kilograma manjšo maso, na voljo pa so v briljantno srebrni, črni, zlati, belozlati kovinski in platinasti barvi.

Z dodatnim rezervoarjem za hladilno tekočino za pršilno hlajenje hladilnika polnilnega zraka je serijska prostornina večja za okrog devet litrov, s čimer se poveča doseg do naslednjega dolivanja tekočine. “Z novo razvitimi deli smo še bolj optimizirali že tako izjemno dober avto. 911 GT2 RS z Manthey Performance Kitom je odlično prilagojen potrebam tistih strank, ki rade vozijo na dirkališčih, še posebej na Severni zanki Nürburgringa. Čas 6:43,330 minute za polni krog, ki ustreza času 6:38,835 minute za prejšnji krajši krog, je izvrsten dosežek,” je povedal Andreas Preuninger, vodja za GT vozila.

Evropski kupci lahko Manthey Performance Kit iz ponudbe Porsche Tequipment že naročijo v Porsche Centrih. Ponudba na drugih trgih bo sledila postopoma. Zdaj je poleg tega tudi mogoče skleniti jamstvo Porsche Approved za vse modele Porsche 911 GT2 RS z Manthey Performance Kitom.