POD SOJEM ŽAROMETOV

Max Mara se poklanja ustvarjalnemu polihistorju, katerega opus je bil desetletja spregledan, zdaj pa je bil pod sojem žarometov znova odkrit. In arhitektka, plesalka, oblikovalka tekstila, slikarka in kiparka Sophie Taeuber-Arp je bila tista redka modernistka, ki je tudi najbolj vsakdanjim predmetom vdahnila občutek čarobnosti in skrivnostnosti.

V Cabaretu Voltaire v Zürichu so se Taeuber-Arpova in njeni prijatelji, avantgardni umetniki, med njimi Vasilij Kandinski, Paul Klee, Giorgio de Chirico, Max Ernst in Guillaume Apollinaire, srečevali vsak večer. Njihovi nastopi, objave, recitali in branja so uprizarjali osupljivo novo estetiko: Dada. Taeuber-Arpsova je na hitro improvizirala kostume in marionete, ki jih je oblikovala za svoje najbolj znano delo Kralj jelen, ti pa izžarevajo radostno energijo, kinetičnega duha in gledališko razkošje. So popolno oblikovani pravljični liki s šarmom, ki leži nekje med robotskim in živalskim. Močne in presenetljive silhuete Max Mara so artikulirane z enakim aplombom.

V vseh odtenkih tapiserije kolekcija Taeuber-Arp raziskuje igrive kontraste mini in maksi, mikro in makro, skinny in oversize. Delno škornji, delno pajkice, pletene hlače Max Mara s krep podplatom ponujajo anatomsko nameščeno prešitje, puloverji iz moherja pa ponujajo podobno oblikovane rokave. V kombinaciji s prešitim najlonskim mikrokrilom ti škornji izražajo novo dinamiko. Če niso visoka do stegen, so krila kraljevska, zvončasta in polne dolžine. Drznost pa je povečana tudi pri hlačah; v zimski beli barvi z najširšimi hlačnicami doslej, se le-te pojavljajo v krojenem kavalirskem keperju in tehno-najlonu z jerseyjem. Natančnejši pregled teh silhuet razkrije, kako Sophie Taeuber-Arp povzdigne prozaične kose v poetične višine.

A če se vrnemo k bistvu, Max Mara je za talisman izbrala bledo mat zlato zadrgo. Žepi z zadrgo in stranski razporki se pojavijo na nepričakovanih mestih, in ko se krojeni suknjič ali moški cappottino zapenjata z dvojno zadrgo, prevzameta izrazito dadaistično dimenzijo. Seveda so v središču pozornosti plašči Max Mara, popolni v obliki, funkciji in zaključku, primerni za pravljično kraljico ali kralja. Le ti, dolgi ali kratki, poudarijo novo spuščenost in bahatost kolekcije. Tudi sanjski material Teddy Bear dobi svež videz. Vemo, da se zelo dobro obnese v plašču, a kdo bi vedel, da deluje v tuniki, krilu, celo v drznih kratkih hlačah?

NAKUP IZDELKOV MAX MARA JE PRI NAS MOŽEN V TRGOVINI MAX MARA NA MIKLOŠIČEVI CESTI 6 V LJUBLJANI IN PREKO SPLETA NA: