PO NAVDIHU UMETNOSTI IN OBRTI

Pirnar VersusBronze so luksuzna vhodna vrata, ki jih navdihuje umetnost in privlačnost nasprotij. Elegantno črno steklo ponosno kljubuje mogočnemu odlitku iz brona. Navidezno nezdružljiva materiala v vsej svoji veličini ustvarjata neponovljiv unikat v omejeni produkciji. Gre za monumentalno delo izpod rok inovatorja Romana Pirnarja in mednarodno priznanega umetnika Mika Simčiča.

Roman Pirnar, manager, inovator, obrtnik, podjetnik in Mik Simčič, mednarodno uveljavljen kipar in slikar, sta nekaj let razvijala in pilila idejo o vhodnih vratih, ki bi bila hkrati tudi umetniško delo. Tako je iz skupnega prijateljevanja nastal VersusBronze.

Gre za čudovita aluminijasta vhodna vrata v kombinaciji s črnim prekrivnim steklom in izjemno trdnim bronom. Navidezno nezdružljiva elementa dajeta vratom poseben čar. Mik, ki je v med drugim v belem marmorju iz Carrare izklesal portret papeža Frančiška in mu ga na osebni avdienci tudi podaril, je na VersusBronze ustvaril kiparsko formo v obliki bronastega odlitka.

»Bron je izjemno trdna plemenita trajna litina iz bakra in kositra, ki je ena najbolj priljubljenih v kiparstvu,« pojasnjuje Mik Simčič. »Odtenki zlate, bakrene barve mu dajejo poseben čar, medtem ko patine, ki so posledica različnih kemijskih vplivov, izdelek ali umetnino dodatno oplemenitijo. Bron je tudi eden redkih materialov, ki ga lahko v tanjših slojih apliciramo na vhodna vrata,« še doda.

Vsak odlitek brona je po postopku patiniranja malce drugačen in zato sleherni kos aplikacije unikaten. Niti ena vhodna vrata VersusBronze niso enaka. Neponovljivost, ujeta v bronasti aplikaciji in v odsevu elegantnega stekla, predstavlja ekskluzivnost, ki jo boste na vhodnih vratih težko našli še kje.

Ko je serijski del vrat zaključen, pride v roke spretnih mojstrov, ki vsak posamezen model dodatno ročno obdelajo. Rokodelcev namreč ne moremo izumiti. Oblikujejo in brusijo se mnogo let, dokler ne postanejo izkušeni in iskani profesionalci.

»Vedno sem si želel, da imajo lastniki naših vhodnih vrat občutek, da so brezčasna. Podobno kot umetnine. Navsezadnje se za vhodna vrata odločamo enkrat, največ dvakrat v življenju,» pove Roman Pirnar. »Če je Roman želel, da lastniki njegovih vrat ob njih občutijo brezčasnost, sem jaz želel, da se ob pogledu na VersusBronze navdušijo podobno kot v galeriji ali muzeju, ko zagledajo čudovito umetniško delo,« pojasnjuje Simčič.

Model VersusBronze je na voljo v omejeni produkciji. Vabljeni, da si ga v živo ogledate v Pirnarjevem ljubljanskem salonu na Bravničarjevi ulici 20.