PARADA MAŽORETK

Izhodišče kolekcije visoke mode za pomlad poletje 2023 znamke Chanel Haute Couture 2023 je znamenito stanovanje Gabrielle Chanel na ulici Rue Cambon 31, ki sem ga imel priložnost osebno ogledati v preteklem letu, kjer se na vsakem koraku začuti utrip njene edinstvene ere ustvarjanja in detjalov, predmetov, ki jih je imela rada ob sebi.

To je kraj, kamor je kreativna stvariteljica Virginie Viard popeljala Xavierja Veilhana na samem začetku njunega dela in vključuje zbirko, predmetov, skulptur, risb, ki prikazujejo leve, srne, jelene, ptice in kamele. »Pri njegovem tretjem sodelovanju sem ga prosila, naj ponovno interpretira bestiarij stanovanja in vključi svojega,« o sodelovanju pri predstavitvi kolekcije pove Virginie. »Celotno vesolje vezenin kolekcije je obrnjeno proti živalskemu svetu.« Izvezeno na kratkih oblekah iz tvida in daljših oblekah si mačji mladiči, korgiji, zajci in lastovke delijo središče pozornosti s srnami, jeleni ali kamelijami, ki so simbol hiše Chanel. Kot na vaškem trgu se pripravlja in krene praznična parada ob predstavitvi kolekcije.

Enajst monumentalnih živali iz lesa, kartona in papirja je ustvaril Xavier Veilhan, skrivajo modele in jih nato odprejo, da jim pobegnejo v sodobni svet. »Všeč mi je kako čudovito izbruhne poteh dogodkov in se nato ponovno prekine,« nadaljuje Virginie misli o letošnji predstavitvi.

Obleka Chanel si njene kode izposoja od ženskih uniform parad in spektaklov. Cilindrični klobuk, metuljček, bele rokavice, škornji z vezalkami, satenasta palerina, plisirano krilo, suknjiči z dvojnim zapenjanjem ali frakom, smoking srajca, bleščice, kratke hlače, v poeziji mažoretk najde svoj navdih tokrat Virginie Viard. Obleke in kombinezoni, vsi v lahkotnosti in prefinjenosti, superpozicijah, prosojnosti, volančkih, naborkih, finih naramnicah in prebarvanih čipkah, so izdelani iz svilenega tila, tafta, organze, žoržet krepa in čipke šantilij. In kot v vsaki lepi zgodbi tokratno kolekcijo Haute Couture Chanel 2023 s svojo pravljično parado zaključi nevesta v beli obleki z izvezenimi lastovkami.

Če to ni čudovit vstop v letošnjo pomlad.