PANORAMSKI POGLEDI PREKO MORJA DO ŠIRNIH OBZORIJ

V svetu Custom Line se bo začelo novo poglavje z jahto Navetta 30, ki se bo pojavila v izpodrivni liniji na prvih jesenskih razstavah za čolne v sezoni 2020/2021. Prihodnosti nove super jahte Navette so zaradi poglobljenega oblikovalskega postopka, ki je prevzel pomorstvo, tako udobje, varnost in prilagoditve, po katerih je Custom Line že od nekdaj znan in jih je prenesel v izdelek, ki je še bolj prelomen, zlasti v smislu svojega stila in notranje opreme. Plod partnerstva med strateškim odborom za proizvode skupine Ferretti, ki ga vodi inženir Piero Ferrari, in njegovim inženirskim oddelkom je tako dolg 28,43 m in se pohvali z največjo širino 7,3 m. Navetta 30 je tudi prvo plovilo po meri, ki se ponaša s kombinacijo zunanjega dizajna arhitekta Filippa Salvettija in notranje opreme arhitekturnega podjetja Antonio Citterio Patricia Viel.

Klasičen, odlično postavljen profil jahte daje poudarek na način, da se linije raztezajo vodoravno, poudarjajoč ta vidik zasnove, tako da navpične povezave med palubo skorajda ostanejo neopažene. Poleg tega so med načrtovanjem prvič skrajšali nadgradnjo na zgornji palubi v bližini zasteklenega okna lastniške kabine, kar je jahti dalo bolj poenostavljeno obliko, ki je še bolj dirkalna in športna. In to še ni vse, še eden najbolj presenetljivih vidikov nove jahte je vrzel med trupom in nadgradnjo, ki je nastala z dvigom spojev z zgornjo palubo, da tvorita dva jasno ločena dela. Zunanjost plovila odlikujejo velika zasteklena okna v trupu in nadgradnji z višino palube več kot 2 m in zelo prostornimi površinami spredaj in zadaj. Z oblogami in pohištvom, ki ustrezajo notranjim prostorom, se zunanji prostori lahko uporabljajo ne le za jedilnico, ampak tudi za sprostitev in razmišljanje, s čimer ljudem zagotavljajo neprimerljivo možnost, da dobijo malo zasebnosti in uživajo v življenju na krovu. Oblikovalci so velik pomen namenili povezavam med notranjimi in zunanjimi prostori, zato so le-ti odprti, kolikor je to mogoče, da bi ponudili širše in bolj panoramske poglede, ki segajo čez morje do obzorja. Ta projekt odkriva nova obzorja na veliko pomembnih načinov, začenši z neverjetnimi aspekti: vse tri palube so nepredstavljive za jahte takšne dolžine.

Stoodstotno široka struktura plovila pomeni, da imajo lastniki in njihovi gostje na glavnem krovu poleg štirih VIP-kabin in prostora za posadko na spodnji palubi na razpolago celoten apartma in bivalni prostor na celotni širini plovila. Na zgornjem krovu tako svoj prostor najdeta jedilnica in bivalni prostor, ki omogoča dostop do integriranega mostu, ki je nameščen nekoliko bolj naprej. Izjemno velika sončna garnitura zaokroža linijo, ki ni enaka nobeni doslej. Oblikovalci so postavili čvrste temelje za vse, s čimer je bil ustvarjen popolnoma nov trup, na dnu pa so linije, ki ga razpotegnejo še naprej. Zasnovan je tako, da v sebi gosti zelo velike prostore, obenem pa ponuja vrhunske zmogljivosti in zmanjšuje porabo.

Inovativna shema notranje opreme je bila razvita v partnerstvu s Citterio Viel. Podjetje je dalo tradicionalnemu pomorskemu slogu, od zasnove do barvne palate, sodoben preobrat. Klasična zasnova ukrivljenih linij na pohištvu in okenskih okvirjih predstavlja sodoben pogled na navtično tradicijo, prav tako kot tudi na uporabo tikovine. Njeno brezčasno privlačnost dopolnjujejo živahen »športni šik« iz karbonskih detajlov, površine s kremenovimi vlakni v kombinaciji s steklenimi vlakni za ustvarjanje prilagojenih tekstur, prefinjen lak in tkanine z ultramarinsko modrimi črtami.