OHRANJANJE PLANINSKEGA ORLA

Fundacija dodaja novo znanstveno nalogo svoji zavezi k ohranjanju planinskega orla. Fundacija za ohranjanje planinskih orlov, ustanovljena z namenom ozaveščanja, mobilizacije podpore in ukrepanja v imenu celotnega alpskega življenja, ki ga ta skriva, napoveduje sodelovanje v novem programu varstva. Cilj tega projekta, ki poteka v sodelovanju z Univerzo v Bernu, je predvideti potencialni vpliv prihodnje postavitve vetrnih elektrarn v švicarskih Alpah na populacijo planinskega orla, da bi se izognili postavitvi elektrarn na območjih, kjer obstaja velika nevarnost trka z lopaticami. Ta projekt dopolnjuje tekoči projekt, ki podpira park Aigles du Léman pri ponovni naselitvi orla belorepca na območje Ženevskega jezera. Fundacija je orla izbrala kot simbol vplivnega delovanja v imenu celotnega ekosistema. Veličasten, a ogrožen, je simbol pristopa, ki je usmerjen v celotno alpsko okolje. Zdi se, da s svojimi razprtimi krili objema pokrajino, nad katero se dviga in ki jo želi zaščititi fundacija, ki nosi njegovo ime. S pozivom k njegovi ohranitvi želi fundacija povečati kolektivno ozaveščenost. Od leta 2022 je eden od trenutnih projektov fundacije osredotočen na ponovno naselitev beloglavega orla v okolici Ženevskega jezera. Najgosteje poseljena švicarska regija, ravnice Lemaniške kotline, so že dolgo naravni habitat te vrste, ki se je zaradi glavne sestavine njene prehrane oprijel vzdevek “ribji orel”. Ta največji orel v zahodni Evropi, ki je bil verjetno navdih za grb kantona Ženeva, je bil okreten, hiter in močan, vendar je iz regije izginil pred 130 leti. S pomočjo subvencije Fundacije za alpske orle si park Aigles du Léman, ki ga je v kraju Sciez (Haute-Savoie, Francija) ustanovil Jacques-Olivier Travers, prizadeva za ponovno naselitev novih predstavnikov na tem območju. Vloga grabežljivca pri uravnavanju lokalne favne je ključnega pomena. Kot pojasnjuje Jacques-Olivier Travers: “Gre za žival, ki ji pravimo ‘vrhunski plenilec’, torej žival, ki z lovom ali plenjenjem uravnava druge vrste, ki so pod njo. To je bistvo vrnitve vrste, ki je bila prisotna v preteklosti in bo nekaj prispevala k današnjemu biotopu.” Junija 2022 je bil uspešno izpuščen prvi orliček v leglu štirih mladičev, ki je v gnezdu staršev preživel 81 dni. Prvi znaki prilagajanja na divjino so bili pozitivni, zahvaljujoč svetilniku GPS, ki je bil nameščen na žival in je omogočal dnevno spremljanje natančnih podatkov, kot so lokacija, srčni utrip in prehrana. Po tem prvem dejanju so sledile štiri ptice plenilke, ki so ponudile priložnost za opazovanje raznolikega vedenja, ko so bili preiskovanci prepuščeni sami sebi. Eno od njih je ustrelil in pohabil nemški lovec, kar je poudarilo, da mora fundacija ozaveščati javnost o nevarnosti za to vrsto. “Zaradi takšnega ravnanja je pred 130 leti z obale Ženevskega jezera izginil največji zahodnoevropski orel,” je dejal Jacques-Olivier Travers.

Prizadevanja za ponovno naselitev se nadaljujejo in do leta 2030 bo na obale Ženevskega jezera postopoma izpuščenih približno 80 beloglavih orlov. Člani fundacije napovedujejo začetek novega programa v sodelovanju s profesorjem Raphaëlom Arlettazom, vodjo oddelka za varstveno biologijo na Univerzi v Bernu. Postopna postavitev vetrnih elektrarn na vedno večjih višinah bo povečala verjetnost trka teh velikih ptic plenilcev z lopaticami. Program bo skušal s prostorskim modelom opredeliti ogrožena območja v švicarskih Alpah, da bi zagotovil, da bodo območja, ki so najbolj pomembna za preživetje orlov, ohranjena. Podobno delo je bilo že opravljeno za bradatega grivarja. Ti podatki bodo koristni tudi za varstvo orlov, ki so bili ponovno naseljeni na obalo Ženevskega jezera, saj bodo leteli tudi proti Alpam. Cilj te znanstvene misije je zbrati in analizirati podatke GPS, pridobljene od orlov, opremljenih s svetilniki, da bi ustvarili orodja za razumevanje in izboljšanje, ki bodo zadevnim nosilcem odločanja omogočila prehod k bolj trajnostni proizvodnji in razvoju energije v alpskih regijah, ki spoštuje biotsko raznovrstnost. Projekt sestavljajo trije elementi. Najprej bo znanstvena skupina spremljala populacijo približno 15 orlov belorepcev, da bi modelirala višino njihovega leta. Drugič, analizirala bo vpliv topografskih in meteoroloških razmer ter razpoložljivosti virov hrane na način letenja planinskih orlov. Nazadnje namerava študija preučiti sposobnost orlov in bradatih grivarjev, opremljenih z oznakami GPS, da si zapomnijo potencialno smrtonosne ovire na svojem ozemlju, kot so vetrne turbine, in ustrezno spremenijo svoje vedenje. Ta inovativni program, ki ga delno financira Fundacija za planinske orle, bo trajal štiri leta. Alpe so največji ekosistem na evropski celini. Ta živi mineralni masiv, ki se nahaja v več razvitih in medsebojno povezanih državah, ter je podvržen neštetim pritiskom. Moto Fundacije Alpski orel je “Ohraniti Alpe”, kar je jasen, širok in človekoljuben cilj. Leta 2020 jo je ustanovil Karl-Friedrich Scheufele (sopredsednik družbe Chopard) skupaj s številnimi strokovnjaki in ljubitelji Alp, kot sta sokolar Jacques-Olivier Travers (ustanovitelj parka Aigles du Léman) in Ronald Menzel (generalni direktor organizacije Freedom Conservation, ki se zavzema za zaščito ptic roparic). Cilj njenih projektov je ozaveščanje, pridobivanje podpore in ukrepanje v korist celotne alpske regije in življenja, ki ga nudi. Chopard od leta 2022 neposredno prispeva k financiranju programov fundacije z uro Alpine Eagle s premerom 41 mm iz jekla Lucent Steel™ ali etičnega 18-karatnega rožnatega zlata, ki jo krasi borovo zelena številčnica. Del dobička od prodaje teh izdelkov je namenjen fundaciji Alpine Eagle.

Alpine Eagle XL Chrono

Kolekcija športno-elegantnih ur Alpine Eagle interpretira svoj flyback kronograf, opremljen s sodobnim gumijastim pasom in številčnico “Maritime Blue” brez primere. S svojim ohišjem s premerom 44 mm iz jekla Lucent SteelTM – Chopardovega ekskluzivnega, izjemno odpornega in svetlobno odbojnega jekla, izdelanega z najmanj 80-odstotno stopnjo recikliranja – ostaja model Alpine Eagle XL Chrono močno navdihnjen z močjo orla in lepoto Alp. Trije patenti za mehanizem Chopard 03.05-C s certifikatom za kronometer in funkcijo flyback pričajo o inovacijah, ki povečujejo njegovo natančnost in gladko upravljanje. Alpine Eagle XL Chrono pozdravlja nov 44 mm model. Njegovo izjemno veliko ohišje s čistim in samozavestnim dizajnom je kovano iz jekla Lucent SteelTM, ki je izdelano z najmanj 80-odstotno stopnjo recikliranja in ga je Chopard razvil zaradi njegovih antialergijskih lastnosti, robustnosti in neprimerljivega sijaja, doseženega z natančnim postopkom preoblikovanja. Diskretni desni potisniki za funkcije kronografa so subtilno vgrajeni na obeh straneh zaščite krone in ohranjajo značilno harmonično obliko in simetrijo kolekcije. V srcu tega novega modela bije Chopardov mehanizem 03.05-C, ki so ga razvili in sestavili obrtniki v manufakturi in je eden najbolj inovativnih mehanizmov za kronograf na svetu. Ima 60-urno rezervo moči in se ponaša s premišljeno zasnovo, ki zagotavlja natančne nastavitve in optimalno uporabo funkcij kronografa. Opremljen je s stolpičnim kolesom in ima več tehničnih inovacij, zaradi katerih je Chopard pridobil tri patente, ki izhajajo iz drznosti njegovih raziskovalnih in razvojnih ekip. Najprej je opremljen z enosmernim zobniškim pogonskim sistemom, ki preprečuje izgube energije in hkrati zagotavlja hitro samodejno navijanje, kar je zelo cenjena funkcija v kategoriji kronografov, ki po naravi zahtevajo veliko energije. Poleg tega njegova navpična sklopka zagotavlja natančen začetek merjenja časa. Tudi ta kaliber kronografa je vrste flyback, ki zaradi treh vrtljivih kladivc z elastičnimi ročicami, ki olajšajo nastavitev ničle števcev, omogoča nemoteno zaporedno merjenje časa. Chopardov mehanizem 03.05-C, ki je opremljen s funkcijo zaustavitve sekund, ki omogoča natančno nastavitev ure, je certificiran kot kronometer pri uradnem švicarskem inštitutu za preskušanje kronometrov. Model Alpine Eagle XL Chrono, ki je že na voljo z vgrajeno kovinsko zapestnico in usnjeno opcijo, je od leta 2022 dobil nov videz z gumijastim pasom. Zaradi številnih prednosti je ta material idealen zaveznik za športne kronografe, ki so izpostavljeni najbolj ekstremnim razmeram saj je vodoodporen, plastičen in udoben za nošenje, uri pa daje posebno dinamičen videz.

Z uporabo gume so Chopardove delavnice ohranile eleganco in identiteto modela Alpine Eagle, saj so ponovile obliko zapestnice s kovinskimi členi, rahlo zoženo z dvignjenim osrednjim pokrovčkom, ki je sestavni del DNK te kolekcije. Material je drugačen, medtem ko identiteta in uravnoteženi proporci ostajajo značilnost tega novega sodobnega kronografa. Chopard goji dolgoletno tradicijo športnih gumijastih paskov. Leta 1995 so bile delavnice hiše med prvimi, ki so uporabile ta material z močnim ustvarjalnim potencialom, saj so na trakove svoje kolekcije kronografov Mille Miglia prenesle gumijaste tekalne plasti pnevmatik Dunlop iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Ta trend, ki so ga modeli Mille Miglia neprestano gojili, se je od takrat razširil po celotnem urarskem prizorišču. Na številčnici tega novega modela debitira nova barva. Po navdihu palete naravnih barv, ki sestavljajo lepoto alpske pokrajine, kot so Aletsch Blue, Bernina Grey in Pitch Black -, “Maritime Blue” spominja na azurne vode Sredozemskega morja, ki mejijo na južna pobočja Alp. Tekstura in vzorec v obliki sončnih žarkov spominjata na orlovo šarenico. Sekundna ročica s puščičasto konico leti nad zelo čitljivim zaslonom, ki ga prekinjajo polžasti števci. Rokice in urne oznake so prevlečene s Super-LumiNovo® XI. stopnje, ki ima to prednost, da z leti ohranja enako intenzivnost, hkrati pa je naravno bolj svetleča kot običajna Super-LumiNova®. Na notranjem obroču okvirja je tahimetrska skala z diskretnimi oranžnimi stopnjami 100, 160 in 240. Razdeljena je na štiri stopnje z različnimi intervali 5, 10, 20 ali 40 km/h na vrstico. Ta razporeditev olajša branje meritev povprečne hitrosti in prispeva k splošni estetski dinamiki številčnice. Kolekcija Alpine Eagle, ki so jo zasnovale tri generacije moških v družini Scheufele, je sodobna reinterpretacija ure St. Moritz, prve horološke stvaritve Karla-Friedricha Scheufeleja konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja. S svojim čistim in samozavestnim dizajnom Alpine Eagle bogati to dediščino z močnim navdihom, ki ga črpa iz narave. Okroglo ohišje s stiliziranimi stranicami, krona z gravirano kompasno rožo, okvir z osmimi funkcionalnimi vijaki z indeksi, ter teksturirana številčnica z globokimi odtenki in luminiscenčnimi indikacijami. Alpine Eagle uteleša brezhibno eleganco, izraženo na odločno sodoben način. Danes kolekcija poleg kronografov ponuja tudi različne komplikacije, od visokofrekvenčnega mehanizma do letečega tourbillona in izjemno tankega modela s prikazom malih sekund z znakom Poinçon de Genève.