OD LJUBLJANE DO SAN FRANCISCA

Google je prve fotografije uličnega pogleda (Street View) San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija in Denverja objavil davnega leta 2007. Od takrat so, sedaj že dobro prepoznani, Street View avtomobili, opremljeni s kamerami, zajeli več kot 220 milijard Street View fotografij in prevozili več kot 16 milijonov kilometrov – kar je enako kot če bi šli okoli Zemlje več kot 400-krat! Poleg fotografij ulic, Street View fotografije prikazujejo tudi notranjost kulturnih znamenitosti, pogled iz vesolja in globino oceanov.   

Uporabniki lahko zahvaljujoč Google Street View obiščejo številna mesta, kulturne znamenitosti in naravne lepote po svetu in doma. Pet najbolj priljubljenih držav, ki jih uporabniki obiščejo prek storitve Street View, so Indonezija, Japonska, Mehika in Brazilija. Slovenija, za katero so se tudi nedavno posodobile fotografije, se je izmed 100 držav uvrstila na 61. mesto, za Kambodžo in celo pred Egiptom.

Ob obeležitvi 15. rojstnega dne storitve Street View imajo uporabniki na voljo  edinstvenih 15 Street View zbirk, ki vključujejo tudi tri najbolj priljubljene znamenitosti po oceni uporabnikov – najvišja stavba na svetu Burdž Khalifa, Eifflov stolp v mestu zaljubljencev ter posebna zbirka fotografij notranjosti in zunanjosti Tadž Mahala v Indiji. Edinstvenih 15 Street View zbirk vključuje tudi znamenitosti Slovenije; med njimi prek Street View največkrat obiskane:

Na veliko zadovoljstvo uporabnikov Street View pa so na voljo že prve štiri kolekcije; in sicer:

  • Piramide v Meroëju: Zahvaljujoč novim panoranskim fotografijam raziščite lesene piramide, v katerih so odkrili kraljice in kralje kraljestva Kuš.
  • Milanska stolnica: Največja katedrala v Italiji in tretja največja katedrala v Evropi se lahko pohvali z enim najlepših pogledov na Milano. Kot del partnerskega projekta Google Arts& Culture ter Milanske stolnice sedaj lahko vsakdo pokuka v notranjost tega arhitektonskega in kulturnega dragulja.   
  • Hiša invalidov (Les Invalides) v Parizu: Pred Eifflovim stolpom je bila zlata kupola Doma invalidov najvišja točka v Parizu. Nove fotografije zgodovinskih zgradb Doma invalidov uporabnikom omogočajo raziskovanje muzeja in spomenikov.
  • Mreža trajektov v Sydneyju:Kultna mreža trajektov se bo zahvaljujoč sodelovanju z državno agencijo Transport for New South Wales digitalno ohranila. Letos se bo tudi predstavila nova kolekcija na Street View, z imenom „Ferry View”, ki bo uporabnikom omogočala virtualni vpogled vožnji trajektov in sydneyjskemu pristanišču.