NUJNOST RAZVOJA ČUDOVITE IGRE

Ryderjev pokal, največji golfski dogodek, je preprosto moral obiskati Rim. Ameriške in evropske ekipe pa se ne bodo pomerile le za prevlado na 44. dogodku, ki poteka vsako drugo leto, prvič v Italiji, v na novo zgrajenem rimskem golfskem klubu Marco Simone Golf & Country Club… Organizatorji pravijo, da bodo igrali za prihodnost italijanskega golfa.

“Golf v Italiji ni dovolj izpostavljen,” pravi direktor DP World Tour Ryder Cup Guy Kinnings. “Uvršča se na 16. mesto. Naša zapuščina? Izboljšati jo moramo.”

To pa ni enostavno. R&A, eden od nadzornih organov golfa, je ugotovil, da ima Italija 321 igrišč za golf za svojih 60 milijonov prebicalcev, v primerjavi z 2270 igrišči v Angliji. Generalni direktor projekta Ryder Cup 2023 Gian Paolo Montali pravi, da Italija potrebuje več golfistov, preden ustvari več igrišč. Montali želi številko spraviti na 120.000 golfistov do leta 2027, v primerjavi s 87.000 leta 2015, ko je Italija premagala Nemčijo, Avstrijo in Španijo ter zmagala na turnirju.

Montali si želi tudi več italijanskih golf turistov. Trdi, da “obiskovalci Rima ostanejo dva dni in pol. Golfisti ostanejo štiri dni in pol. Če bo institucija to spoznala in bo Italija postala golfska destinacija, bo država imela veliko koristi.”

Podnebje, zgodovina, kultura, hrana in hoteli v Rimu so že privlačni (tisti, ki bivajo v Rome Cavalieri, hotelu Waldorf Astoria, lahko obiščejo prvo in edino restavracijo s tremi Michelinovimi zvezdicami v mestu – La Pergola), vendar bi moralo prizorišče Ryderjevega pokala, oddaljeno le dobrih 15 kilometrov od Španskih stopnic, samo po sebi pritegniti golfiste z vsega sveta. Soočili se bodo z dramatičnimi spremembami višin, spolzkimi, valovitimi zelenicami in pestrimi jamicami. Italijanski golf bo dejansko močno računal na udeležence Ryder Cupa, ki bodo gostovali “pri Marcu Simoneju”.

Montali trdi, da mora Italija izkoristiti prednost. “Bilo bi neumno ne izkoristiti Ryderjevega pokala,” trdi. “Mora nas zagnati, nam dati zagon.”