NOVO OBDOBJE LUKSUZNIH POTOVANJ

Hotelski velikan Hilton je podpisal pogodbo o načrtovanju objektov za astronavte za zasebno vesoljsko postajo Starlab, ki jo trenutno razvijata Voyager Space Holdings in Lockheed Martin, sta oznanili podjetji.

Poleg oblikovanja gastronomskih suit in spalnih ureditev bo Hilton z Voyagerjem sodeloval tudi pri preučevanju priložnosti za trženje vesoljske postaje in izkušenj astronavtov na krovu.

Predsednik in izvršni direktor Voyagerja Dylan Taylor je v pogovoru za CNBC na mednarodnem astronavtičnem kongresu leta 2022 dejal, da je navdušen nad “edinstveno perspektivo”, ki jo Hilton prinaša projektu. “To je skoraj tako, kot da bi na to gledali s svežim pogledom in rekli:” Kako si lahko na novo zamislimo to izkušnjo, “je dejal Taylor in dodal, da to vidi kot “majhno prednost.”

»Desetletja so odkritja v vesolju pozitivno vplivala na življenje na Zemlji in zdaj bo Hilton imel priložnost uporabiti to edinstveno okolje za izboljšanje izkušnje gostov, kamorkoli ljudje potujejo,« je v izjavi dejal izvršni direktor Hiltona Christopher Nassetta.

Partnerstvo je prvo te vrste med zasebnimi postajami v razvoju, čeprav sta vesoljski in gostinski sektor že dolgo predvidevala možnosti hotela v orbiti. Voyager in njegovo operativno podjetje Nanoracks razvijata prosto letečo vesoljsko postajo Starlab v sodelovanju z Lockheed Martin. Cilj podjetij je, da bo prvi Starlab deloval v nizki zemeljski orbiti že leta 2027. Vesoljska postaja je ena od štirih, ki jih gradijo ameriška podjetja s pomočjo Nasinih pogodb, medtem ko se agencija pripravlja na umik Mednarodne vesoljske postaje (ISS) leta 2030. V okviru Nasinega programa Commercial LEO Destinations je Nanoracks dobil največjo posamezno pogodbo v programu, ocenjeno na 160 milijonov dolarjev, za pomoč pri ustvarjanju Starlaba. Taylor je dejal, da je partnerstvo s Hiltonom izhajalo iz razmerja, ki se je začelo s “piškotki v vesolju” v začetku leta 2020, ko so astronavti na ISS spekli čokoladne piškote DoubleTree kot prvi poskus peke hrane v vesolju. Taylor je dejal še, da Voyager vidi velike tržne priložnosti za Starlab v znanstvenih in raziskovalnih storitvah ter človeških vesoljskih poletih. Voyager pričakuje, da bo začel s proizvodnjo prvega modula Starlab v tretjem četrtletju leta 2023. Taylor je dejal, da ima ekipa “približno leto dni do upogibanja kovine.”

Prvi Starlab bo zgrajen tako, da bo čim bolj prilagodljiv – z zasnovo, ki bo imela tri module, povezane skupaj. Dolgoročni cilj podjetja je razširitev na “več Starlabov, ki so namensko zgrajeni” za različne potrebe trga, je dejal Taylor.

Podjetje ima trenutno portfelj devetih podjetij za vesoljsko infrastrukturo in tehnologijo. Voyager načrtuje prvo javno ponudbo v naslednjem letu.