NOVO LETO, NOVI GOLFSKI IZIVI!

Najbrž nam ne boste zamerili, če vam povemo težko resnico: golf je lahko zelo težak, zahteven. Prostora za napake je malo in že najmanjši napačni korak lahko povzroči katastrofo. Sinhronizacija vseh gibov, potrebnih za natančen udarec – vse v približno dveh sekundah – namreč ni lahka naloga. In to samo med zamahom. Poleg tega, da potrebujete natančnost med zamahom, morate pripraviti tudi svojo rutino pred udarcem. Obstaja več dejavnikov, ki lahko vplivajo na slab udarec, še preden zamahnete, in tega se morate zavedati. Dobra novica je, da je te dejavnike pred udarcem veliko lažje nadzorovati kot tiste, ki se pojavijo med zamahom. In če jih lahko spravite na minimum, se boste postavili v boljši položaj in si ustvarili več priložnosti za dober rezultat. Za vas smo pripravili seznam desetih najpogostejših napak, ki jih igralci golfa radi ponavljamo in načine, kako jih odpraviti.

1. Preveč misli

Preveč razmišljanja pred samim udarcem lahko po nekaterih analizah pripelje do nekakšne vrste gibalne paralize, zato poskusite svoje možgane zamotiti s konstantno mislijo in se je držite. Če povemo na kratko, ne komplicirajte že tako zapletene igre.

2. Neupoštevanje različnih elementov igre

Kolikokrat ste že hiteli z udarcem, da bi šele po njem ugotovili, da ste se soočili z močnim čelnim vetrom, zaradi katerega je žogica pristala bližje, kot ste si želeli? Namesto da hitite z udarcem, si vzemite sekundo in analizirajte veter, lego, naklon in višino, torej elemente, ki bodo vplivali na let vaše žogice.

3. Primerna orientacija

Morda se to zdi elementarno, vendar se prepričajte, da ste usmerjeni tja, kamor mislite, da ste. Postavite palico za poravnavo ali dodatno palico na ciljno črto na udarjališču in poskrbite, da se vaš cilj ujema s tistim, kamor mislite, da ciljate.

4. Predaleč ali preblizu žogice

Preden se odpravite na igrišče, se prepričajte, da je vaša oprema pripravljena pravilno. Če ni, je uspeh precej manj verjeten.

5. Preveč časa nad žogico

To deluje v skladu s točko zgoraj. Ne stojte predolgo pred žogico, sicer lahko v ospredje stopi živčna bitka. Če se vam zdi, da predolgo stojite nad žogice, stopite korak nazaj, se znova zberite in se vrnite k udarcu.

6. Napetost

Ostanite neobremenjeni! Ne poskušajte iztisniti življenja iz palice. Sprostite se.

7. Strah

Ne osredotočajte se na to, kaj bi lahko šlo narobe. Namesto tega se osredotočite na udarec, ki ga želite izvesti. Če se vaše misli osredotočajo na vodno oviro desno od jamice, obstaja velika verjetnost, da jo boste zadeli. Osredotočite se na to, kar želite početi, in ne na to, česar ne želite.

8. Pomanjkanje želje in koncentracije

Na igrišču ne sme biti polovičnih dejanj. Če boste udarili žogico, se prepričajte, da ste temu popolnoma predani.

9. Neodločnost

Tudi to deluje v skladu z zgornjo točko. Sprejmite odločitev in se ji posvetite.

10. Slabi koti pri pripravi

Prepričajte se, da je vaše telo med pripravo sinhronizirano. Če so vaša stopala usmerjena v eno smer, ramena pa v drugo, udarec nima možnosti zadeti cilja. Prepričajte se, da vse deluje sinhrono, homogeno.