NOVI CAYENNE COUPE

Porsche je razširil družino modelov Cayenne: s tretjo generacijo se je uspešni seriji športnih terencev pridružil Cayenne Coupé, ki izstopa s še posebej izrazito športnostjo. “Izvedba Coupé se ponaša z vsemi tehničnimi odlikami aktualnega Cayenna, zaradi bolj dinamične oblikovne zasnove in novih tehničnih lastnosti pa deluje še bolj napredno, športno in emocionalno,” je povedal Oliver Blume, predsednik uprave družbe Porsche AG. Med poglavitne posebnosti novega modela Cayenne sodijo drznejši dizajn s povsem samostojno obliko zadka, prilagodljiv zadnji usmernik zraka, zadnja sedežna klop, oblikovana kot dva individualna sedeža, in dve različni zasnovi strehe – serijska streha s fiksnim panoramskim steklenim strešnim oknom in opcijska karbonska streha.

Edinstvena eleganca s kupejevsko strešno linijo
Bolj dinamična proporcionalna razmerja in specifične oblikovalske prvine pri novem Cayennu Coupé ustvarjajo videz, ki ga zaznamuje svojstvena eleganca. “Kupejevska različica Cayenna ima zaradi strešne linije, ki se bistveno hitreje začne spuščati proti zadku, še občutno bolj dinamično podobo – to je model z najbolj športnim videzom v segmentu,” je pojasnil Michael Mauer, vodja oddelka Style Porsche. Ta učinek še dodatno poudarja fiksni usmernik zraka nad zadnjim steklom, s katerim je kupejevska silhueta še izrazitejša. Vetrobransko steklo in A-stebrička so zaradi 20 mm nižje strešne linije položnejši kot pri Cayennu. Zadnja vrata in zadnja blatnika so novi – z njimi je ramenski del vozila za 18 mm širši, celostni vtis pa izrazito atletski. Registrska tablica je nameščena na zadnjem odbijaču, zaradi česar je avtomobil na pogled nižji. Aktualni Cayenne Turbo je s svojim prilagodljivim usmernikom zraka nad zadnjim steklom postal prvi SUV s tovrstno aktivno aerodinamiko. Zdaj v vlogi tehnološkega pionirja nastopa tudi Cayenne Coupé: fiksni usmernik zraka nad zadnjim steklom bo pri vsakem modelu Cayenne Coupé, ki bo opremljen s sistemom Porsche Active Aerodynamics (PAA), kombiniran z novim prilagodljivim zadnjim usmernikom zraka. Novi usmernik zraka se harmonično zliva s silhueto vozila. Pri hitrosti 90 km/h se dvigne za 135 mm ter poveča pritisni tlak na zadnji premi. Poleg tega sistem PAA povečuje učinkovitost.

Fiksno panoramsko stekleno strešno okno serijsko – karbonska streha kot dodatna oprema
Novi Cayenne Coupé je serijsko opremljen s fiksnim, 2,16 m2 velikim panoramskim steklenim strešnim oknom. Ta s transparentno površino, ki meri 0,92 m2, vsem potnikom v vozilu zagotavlja edinstven občutek prostornosti. Integriran rolo skrbi za zaščito pred soncem in mrazom. Kot dodatno opremo je za Coupé mogoče naročiti konturirano karbonsko streho. Ta je na sredinskem delu vbočena in ima za športne avtomobile značilno obliko – podobno kot pri Porscheju 911 GT3 RS. Karbonska streha je sestavni del enega od treh športnih paketov lahke gradnje. Ti paketi poleg tega obsegajo paket Sport Design, nova, lažja 22-palčna platišča z GT-dizajnom, tekstilne sredinske dele sedežev s klasičnim karirastim vzorcem ter elemente iz karbona in alkantare v notranjosti. Pri modelu Cayenne Turbo Coupé je dodatno vključen še športni izpušni sistem.

Udobna vožnja na štirih športnih sedežih
V standardno opremljenem Cayennu Coupé se lahko udobno namestijo do štiri osebe. Spredaj sta vgrajena nova, osemsmerno električno nastavljiva športna sedeža z integriranim vzglavnikom, ki zagotavljata enkratno udobje in optimalno stransko oporo. Zadaj je Coupé serijsko opremljen s sedežno klopjo, oblikovano kot dva individualna sedeža. Alternativno je za zadnji del potniške kabine brez doplačila mogoče naročiti komfortne zadnje sedeže, ki so znani že iz Cayenna. Potniki zadaj sedijo 30 mm nižje kot v Cayennu. S tem je zagotovljenega dovolj prostora za glavo, obenem pa model izstopa s športno nizko strešno linijo. Prostornina prtljažnika v osnovi meri 625 litrov, pri podrtih zadnjih sedežih pa se poveča na 1.540 litrov (Cayenne Turbo Coupé: od 600 do 1.510 litrov).

Prihod na trg z dvema zmogljivima turbomotorjema z 250 kW (340 KM) in 404 kW (550 KM)
Novi Cayenne Coupé se zaradi izrazito dinamičnih linij in specifičnih oblikovalskih elementov jasno razlikuje od Cayenna. Obenem se ponaša z vsemi tehničnimi odlikami tretje modelske generacije, ki prepriča z zmogljivimi pogonskimi agregati, inovativnimi sistemi podvozja, digitalnim upravljalno-prikazovalnim konceptom ter vsestransko povezljivostjo. Ob uvedbi na trg bosta na voljo dva zmogljiva motorja. Cayenne Coupé s šestvaljnim turbomotorjem in tremi litri gibne prostornine doseže moč 250 kW (340 KM) in razvije največji navor 450 Nm. Za pospešek od 0 do 100 km/h s serijskim paketom Sport Chrono potrebuje 6,0 sekunde, z opcijskimi športnimi paketi lahke gradnje pa je vrednost še nižja in meri 5,9 sekunde. Najvišja hitrost znaša 243 km/h. Kot najzmogljivejša različica bo ob prihodu na trg na voljo Cayenne Turbo Coupé s štirilitrskim motorjem V8 z dvema turbopolnilnikoma, močjo 404 kW (550 KM) in največjim navorom 770 Nm. Iz mirovanja Cayenne Turbo Coupé pospeši do 100 km/h v 3,9 sekunde. Njegova najvišja hitrost meri 286 km/h.

Širok nabor serijske opreme
Novi Porsche Cayenne Coupé bo v prodajne salone zapeljal konec maja, naročiti pa ga je mogoče že zdaj. Bogat nabor serijske opreme vključuje hitrostno pogojeno servokrmiljenje plus, 20-palčna aluminijasta platišča, parkirni sistem Park Assist s senzorji spredaj in zadaj ter kamero za vzvratno vožnjo, sistem Porsche Active Suspension Management (PASM) in paket Sport Chrono.