NOV OBRAZ, DVOJNOST IN EDINSTVENOST COCO MADEMOISELLE

Francoska kozmetično modna znamka Chanel z veseljem obvešča, da je igralka Whitney Peak novi obraz dišave Coco Mademoiselle. Whitney Peak je mlada kanadska igralka, stara 20 let, na začetku svoje kariere. Dobila je eno od glavnih vlog v ponovnem zagonu serije Gossip Girl in glavno vlogo v filmu Hocus Pocus 2 Anne Fletcher.

Odnos Whitney Peak z znamko Chanel se ves čas razvija. Najprej kot ambasadorka znamke za ameriški trg, nato kot muza kampanje 22 Handbagcampaign in zdaj kot novi obraz dišave Coco Mademoiselle. Veselje, duh in energija Whitney Peak so nalezljivi. Je utelešenje današnje mladosti, ki s svojo radovednostjo, zaupanjem v življenje, željo po izkušnjah in pomanjkanjem predsodkov odraža temperament mlade Coco Chanel. Je utelešenje izvirne osebnosti Coco Mademoiselle, mladenke, ki gre naproti svoji usodi, da bi postala to, kar v resnici je in želi biti. V Parizu je četrtek popoldne in Whitney Peak, zvezdnica serij Gossip Girl in Hocus Pocus, še ni končala snemanja kampanje za parfum Coco Mademoiselle.

Zdaj je oblečena v belo majico in izvrstno krojen par svetlo modrih kavbojk, seveda so vsa oblačila znamke Chanel, njena koža je sijoča, lasje so nenavadno skodrani, mlada igralka odvrže črne debele motoristične škornje in se s prekrižanimi nogami usede na kavč. Peak se nasmehne in izžareva radostno razposajenost in živahnost, ki ju je čutiti v vsakem detajlu prostora. Igralka je hkrati sproščena in obvladana, polna energije in živahna, družabna in še vedno mirna, vendar hitro postane jasno, da umetnost mirovanja, bodisi telesa bodisi možganov, ni njeno naravno stanje. Labirintski je verjetno najboljši način, da opišemo trajektorijo pogovora z večplastno Peak.Tu so lahkotna, domišljijska razkritja, priznava, da posnema življenje kulinaričnega kritika, ki se snema, kako poskuša in ocenjuje sladice iz številnih znanih francoskih slaščičarn. “Dobesedno bi lahko jedla sladice vsak dan do konca svojega življenja,” se smeji. Potem pa se diskurz z izjemno lahkotnostjo morda preusmeri na obravnavo težjih družbenih vprašanj, moč in vpliv družbenih medijev, pravice žensk (“Dobesedno smo naredili en korak naprej in dva nazaj”) in nujnost nepologetične razprave (“Če se ljudje ne strinjajo z vami, je to v redu”). Vsekakor ne gre za pogovor, ki bi ga pričakovali od dvajsetletnika. Toda bodimo jasni, da Peak ni navaden dvajsetletnik. Je odraz svoje generacije in izžareva močan občutek svobode. Svobode, da se z veliko jasnostjo in drznostjo predstavi svetu, svobode, da je točno takšna, kakršna je zdaj in v prihodnosti, v vseh svojih primerjavah, v vseh svojih odtenkih svobode, da je takšna, kakršna se odloči biti, in v tem, kar se odloči početi. To je čudovito odločen odnos, občudovanja vreden. In vendar ohranja šarm in radovednost do sveta.

Zato je Peak, novi obraz dišave Coco Mademoiselle, primerna kot sodobno utelešenje mlade Gabrielle Chanel, ženske, ki pri 20 letih ni le spreminjala zgodbe o tem, kaj pomeni biti ženska, ampak je že bila na poti, da postane ženska, inovatorka, ikona, ki bo spremenila svet mode in lepote. Coco Mademoiselle je dišava, ki je hkrati močna in subtilna, mladostna, a samozavestna, zapeljiva, a ne provokativna, moderna, a klasična. Popoln odsev Peak, ki je, tako kot dišava, tudi udobno prežeta s prefinjenimi paradoksi. “Rada sem nepredvidljiva,” se strinja. “Da, pri mojem delu mi gre za strukturo, toda zunaj nje, tudi pri tem, kako se oblečem iz dneva v dan, mi je všeč nepričakovano. Zato obožujem Coco Mademoiselle. Ne pušča preveč…” se zamišljeno ustavi in začne iskati besede. To morda potrjuje, kar je hotel povedati hišni parfumer in kreator novih dišav znamke Olivier Polge, ko je dišavo opisal kot “zanimivo kombinacijo, ki jo je preprosto težko opisati. Pri znamki Chanel vedno govorimo o določeni stopnji abstrakcije v naših parfumih.” Kljub temu je v Coco Mademoiselle velikodušno našteval lesne, jantarne, tone in seveda pačuli, vendar je ta močen in subtilen, mladosten, a samozavesten, nasiten, a ne provokativen, moderen, a klasičen … kdor pričakuje vsesplošno prisoten pačuli, bo presenečen. Ta pačuli ni takšen, kot ga poznate. Gre za zelo specifično vrsto pačulija, modernizirano, frakcionirano in prečiščeno, ki na koži pusti le svoje srce, ki se trese. kar se vrača k Polgejevim mislim o konceptu abstrakcije. Če bi se torej preveč osredotočili na surovino, da bi opisali Coco Mademoiselle, bi morda zgrešili bistvo. “Da,” se strinja Polge in prikima z glavo. “Nikoli ni dobesedno.” Za podkrepitev te misli navede anekdoto. “Vedno se rad sklicujem na to, kar je Gabrielle Chanel rekla Ernestu Beauxu med ustvarjanjem N°5. Prosila je za ‘umetni’ parfum. Ne v smislu sintetičnega, ampak da ni povezan z določeno surovino. Primerjala ga je s svojim delom modne oblikovalke. Gradi obleke, oblikuje oblike, meša tkanine … Od parfumerja je zahtevala, naj dela z enako miselnostjo. Zato smo pri znamki Chanel vedno ustvarjali parfume, ki so sestavljeni kot obleka in dopolnjujejo privlačnost.” Izzivi, ki jih prinaša digitalna doba pri razvijanju globljih smiselnih povezav, igralki ne uidejo. Po eni strani “imate dostop do skoraj vsega takoj in ves čas. Pravih srečanj ni več, saj če te nekdo zanima, ga preprosto poiščeš.” Po drugi strani pa je “omogočil dostop do številnih informacij in postal tudi vir izobraževanja in znanja o nekaterih stvareh, za katere ne bi nujno slišali.

In vaša izbira je, ali se boste odločili, da boste tam sprožili določene pogovore. Ni nujno, da se strinjate z vsemi, zato bo to vedno obstajalo. Vendar je lepota v razpravi in pogovoru. Lahko se strinjate in ne strinjate ter imate različna mnenja.” Kot je bilo pričakovati, Peak brez zadržkov odkrito govori o kočljivih vprašanjih, pa naj gre za vprašanja spola ali socialne pravičnosti. Vendar pa, pojasnjuje Peak, ki je skorajda osupla nad samo idejo, to zagotovo ni strateško. “O tem ne razmišljam,” pravi previdno, “preprosto obstajam, živim v svoji resnici in delim svoje vrednote. Kolikor lahko o določenih stvareh govoriš in si glasen, je včasih bolj pomembno, da preprosto deluješ in to počneš ter pustiš, da to govori samo zase. Nikoli si ne prizadevam zavestno predstavljati določene različice sebe. Samo upam, da če je to smiselno zame, da bo s tem soglašal tudi kdo drug. Mi, ta generacija, moja generacija, se vsi trudimo po svojih najboljših močeh premakniti stvari naprej.” Peak je navdušena in ne dovoli, da bi karkoli omajalo njen optimizem, ko se odpravlja na novo pot, ki pomeni pomembno novo poglavje v njenem življenju. “Mislim, da če v čemer koli iščete negativne stvari, jih vedno najdete, zato se morate le izpostaviti. To se, priznajmo si,” pravi in se veseli, ko govori o svoji novi vlogi, “ne dogaja vsak dan.” Zato jo še naprej spodbuja zapuščina Gabrielle Chanel. Ko razmišlja o tem, kakšna bi bila njena lastna zapuščina, enkrat reče: “Upam, da ljudje mislijo, da nikoli nisem poskušala biti kaj drugega kot sama.” Tako kot Coco. Spet pokaže svoj šaljivi duh. “Ali ne bi bilo smešno, če bi bila moja zapuščina ta, da sem dobro dišala?”