NOV LASTNIK, NOVO ŽIVLJENJE

Razlogi za počitnice v Normandiji so tako raznoliki kot regija sama. Nekateri iščejo sprostitev na njeni valoviti obali, medtem ko se drugi odločijo za bolj aktivne počitnice, kot je pohodništvo po dramatičnih pečinah. Spet drugi raziskujejo ostanke normanske zgodovine in se potopijo v svetovno znano kulturno dediščino in se na primer prepustijo kulinarični edinstvenosti Normandije. Toda vsi obiskovalci tega dela severne Francije se srečajo z edinstvenim vzdušjem, večinoma nedotaknjeno pokrajino, razgibano in lepo ter zelo bogato zgodovino in prostorom posebnega načina življenja.

Zato ne bi smelo biti presenečenje, da je francoski notranji oblikovalec Tristan Auer v Normandiji naletel na meščansko hišo iz začetka 20. stoletja, katere dediščino in potencial je takoj prepoznal. Auer je posestvo preusmeril v novo življenje in ga spremenil v umetniško ozadje, ki pripoveduje zgodovino regije in zgodbe njenih prebivalcev. Rezidenca je izraz »arte de vivre« zgodnjega 20. stoletja, »umetnosti življenja«, ki v svoje bistvo spretno vključuje sodobne elemente. V kopalnici se je Auer na primer odločil za pipe iz kolekcije AXOR Montreux.

»Ribiška hiša«, zgrajena leta 1902, stoji sredi osamljene posesti, obkrožene s starimi drevesi in reko, ki se vije okrog nje. Fasada meščanske hiše iz kremenčevega klinkerja je značilna za to regijo in skupaj z visokimi, ozkimi okni in strmo dvokapno streho ustvarja veličasten, a očarljiv videz. Nekdanji lastniki nepremičnine so jo uporabljali kot platno za svoje strasti do umetnosti in ribolova ter vrsto let v hiši prirejali dogodke, kjer so gostje uživali v njihovih umetninah, pohištvu in okraskih. Novi lastnik je to preteklost posrkal v svojo teksturirano, sodobno vizijo čustvenih prostorov in ustvaril čudovito čutno doživetje znotraj »Ribiške hiše«. V vsaki sobi je Auerjeva unikatna interpretacija sodobnega razkošja, ki ga združuje z dušo obnovljene hiše.

Auer je uporabil svoje globoko razumevanje za to, kaj je vredno ohraniti in kaj je treba obnoviti s skrbnostjo in zaupanjem, ter spremenil vsako sobo v kurirano zbirko. V jedilnici kuliso zapolnjuje veličastna lesena miza s stebričastimi nogami, ki jo uokvirjajo vgradne omare, mehko zelene lesene obloge in porcelan iz lastne zbirke hiše. Videti je nekako tako, kot bi bral slikanico – ko vstopiš v dnevno sobo, obrneš stran, kjer najdeš majhne zaklade in veliko ustvarjalnosti: sodoben kavč in fotelj Lignet Roset, kitajsko klubsko mizico in preprogo Tristana Auerja, pod motivi rib in slikami zgodnjega 20. stoletja. V kuhinji se najde litoželezna peč pod zgodovinskim kaminom, ročno poslikane ploščice pa dvigujejo rustikalni videz sobe do najmanjše podrobnosti. Auerjeva naklonjenost živim barvam in nenavadnim materialom je razvidna tudi iz zasnove spalnic, ki jih krasijo ploščice po meri v drzni terakoti ali turkizno zelene tapete millefleurs z impozantnim vzglavjem v ujemajočem se odtenku. Umetniški vrhunec hiše pa je nedvomno vhodna veža z osupljivo fresko umetnika Matthieuja Cosséja. Tukaj se domišljija sreča z umetnostjo, morje s kopnim, nežni odtenki z živahnimi barvami in spet hiša pripoveduje zgodbe svojih lastnikov, sedanjih in preteklih.

V kopalnici, ki je prvotno služila kot vhodna soba, pade v oči prostostoječa kad z nogami z levjimi kremplji. Enako osupljiva je stoječa armatura za kad AXOR Montreux oplemenitena z industrijskim dizajnom, značilnim za začetek 20. stoletja. V nadaljevanju se stoječa pipa pred kaminom in ogromnim ogledalom čudovito ujema z majhnimi umetniškimi predmeti in izžareva avro luksuznih kopalnic Belle Époque v velikih hotelih in metropolah Evrope. Pri umivalniku klasičen kopalniški ambient dopolnjuje armatura za umivalnik AXOR Montreux s tremi luknjami z visokim, ukrivljenim izlivom in ločenimi ročaji.

AXOR Montreux z vsako uporabo dokazuje, da lahko poklon preteklosti združuje nostalgičen dizajn z najsodobnejšo tehnologijo in vrhunsko funkcionalnostjo. Pipa za kopalno kad AXOR Montreux ponuja funkcionalne poudarke v pristnem ohišju – vključno s priročnim preklapljanjem med izlivom in glavo prhe ter ročno prho z najsodobnejšim pršenjem. Bolj osupljivi pa so detajli pipe, ki pričajo o tradicionalni izdelavi z dodatki, kot so porcelanski vložek na ročajih ali aditivnih spojkah, kot tudi drsne cevi, zaradi katerih je AXOR Montreux izraz pristnega, a hkrati sodobnega dizajna. Zaradi teh in še več razlogov je zbirka odlična izbira za »Ribiško hišo«.