NI PRAVLJICA, NISO SANJE, TEMVEČ NOVA REALNOST

Še dobro se spominjam, kako sem pred leti med odkrivanjem premijskega turzima odkril mednarodno verigo ekskluzivnih resortov One & Only, njihove unikatne destinacije in kako zelo me je pritegnila njihova povsem izčiščena jasna komunikacija, z izbranimi informacijami, ki te v hipu prepričajo, da enostavno želiš biti del njihovega resorta, da enostavno želiš pri njih preživeti vikend ali letovati ob dnevih oddiha. Če že komaj čakate, kam lahko na kratko pobegnete, potem je novi resort One & Only Portnovi kot nalašč primeren novi hot spot v bližini. Ob prvem pregledu so se mi pred oči prikradle sanje, morda pravljica, a kot boste razbrali s fotografij v članku, je vse to naša nova realnost. Čudovito izdelan sodobni resort z veliko zasebnosti in hkrati unikatnimi doživetji, kot nam je zaupal Tomislav Hrala, direktor prodaje in marketinga v novem resortu. Zaradi bližine desitnacije pa lahko tam organizirate tudi poslovni ali zasebni dogodek. In ko boste doživeli sanje ali sodobno pravljico, boste po vergi njihovih destinacij lahko potovali kar nekaj časa vse od afriške Ruande do Mavricija in sedaj tudi v Črno goro.

Tomislav Hrala

Povejte nam več o blagovni znamki One & Only, kaj v resnici pomeni potovanje ali bivanje v letovišču One & Only in v katero skupino spada veriga One & Only?

 

One & Only, ustvarjen izključno za ultraluksuzen trg, je zasnovan kot znak odličnosti. Vsako nagrajeno letovišče, ki se nahaja v nekaterih najlepših krajih na svetu, gostom ponuja značilen slog in osebnost, prepleteno z lokalno kulturo, pristno gostoljubnostjo in živahno energijo, ki ji ni para. Upravlja nas družba Kerzner International Holdings Limited, vodilni mednarodni razvijalec inovativnih zabavnih ter igralnih vsebin in upravljavec letovišč, visokoluksuznih hotelov in rezidenc. Med drugimi vodilnimi blagovnimi znamkami Kerznerja so vodni parki Atlantis in Mazagan Beach & Golf Resort.

 

Letoviška veriga One & Only je znana po najbolj navdihujočih lokacijah, skrbno izbranih zaradi izjemne lepote ter edinstvenega kulturnega šarma, od Ruande do Maldivov. Kaj je bil glavni razlog za raziskovanje in kasnejše odprtje resorta v tej naravni lepoti One & Only Portonovi Montenegro?

 

Črna gora je resničen evropski skriti dragulj – neodkrita destinacija, ki naj bi postala nova Riviera. Pogosto je imenovana tudi Wild Beauty, saj se ponaša z edinstveno mešanico raznolikih naravnih čudes, dih jemajočih pokrajin in bogate kulturne zgodovine. Zaradi tega predstavlja odlično lokacijo za One & Only in veseli nas, da bo naše letovišče prvi korak blagovne znamke v Evropi. One & Only Portonovi se natančneje nahaja v Hercegnovem, na gracioznem vhodu v zaliv Boka na jadranski obali Črne gore. Lord Byron je ta zaliv, podoben fjordu, nekoč opisal kot najlepše srečanje med kopnim iin morjem. V kombinaciji z izjemnimi izkušnjami, ki jih ponuja kompleks One & Only, gre za lokacijo, ki jo morajo nujno obiskati vsi ljubitelji potovanj ter avantur in ljubitelji navtike.

 

So trenutne razmere zaradi covida-19 vplivale na vaše razvojne načrte?

 

Pandemija je prizadela ljudi po vsem svetu, vendar je bil turizem od vseh panog verjetno najbolj prizadet. Ker se trdno zavzemamo, da so zdravje, varnost in dobro počutje naših gostov in sodelavcev naša največja prednostna naloga, smo bili prisiljeni v težko odločitev, da bomo odprtje One & Only Portonovi preložili. Ta čas smo izkoristili za izboljšanje že tako zanesljivih zdravstvenih in varnostnih protokolov ter za izpopolnitev vsake podrobnosti in usposabljanje naših kolegov. Zdaj se veselimo, da bomo lahko od 1. maja sprejemali goste in z njimi ustvarili neverjetne izkušnje in večne spomine.

 

Kako se je spremenil namestitveni sektor v tem novem času? Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti? Kaj bo vaša glavna prednost pred drugimi letoviškimi verigami?

 

Izredno se je spremenil. Morali smo spremeniti veliko operativnih, notranjih procesov, podjetja pa se morajo prilagoditi novi resničnosti, novim zahtevam WHO in lokalnih oblasti po vsem svetu. Zdaj je poudarek na zdravstvenih težavah in medsebojni razdalji, kar se odraža v bolj strogih zdravstvenih in higienskih ukrepih in naraščajoči priljubljenosti zasebnih nastanitev, kot so vile, v primerjavi z običajnimi sobami in apartmaji. Naša glavna prednost na tem področju je v tem, da smo bili vedno prepoznavni po celovitih zdravstvenih storitvah, obsežnih prostorih, inovacijah v zvezi z namestitvenimi storitvami in seveda po gesti »roka na srcu«, ki je pomembna za socialno distanciranje, a vendar izžareva toplino in dobrodošlico. Kar zadeva prihodnost turizma in namestitvenega sektorja, pa čeprav trenutno vse skupaj zveni pesimistično, imamo velika upanja in pričakovanja, saj vse raziskave kažejo, da se želja po potovanju še ni zmanjšala. Pravzaprav je močnejša, kot kadar koli prej.

 

Spa holistični pristop je zaradi našega hitrega načina življenja v tej sodobni resničnosti vedno bolj pomemben. Kakšno izkušnjo lahko doživimo v vaši verigi in kako pomemben je spa wellness pri vašem vsakdanjem delu?

 

Da, zdravje in dobro počutje bosta zaradi trenutnih razmer s covid-19 še bolj v središču pozornosti. Res smo ponosni, da lahko z ekskluzivnim partnerstvom s svetovno priznano blagovno znamko Chenot ponudimo 360-stopinjski pristop k dobremu počutju. To partnerstvo postavlja nove standarde za dobro počutje v letoviščih in ponuja najsodobnejše, na znanju temelječe tretmaje ter izjemno raven razkošja in storitev, po katerih je One & Only znan. Naše letovišče bo kot prvi resort One & Only ponudilo Chenot Espace, transformativno izkušnjo razstrupljanja in »ponastavitve telesa«, ki temelji na priznani metodi Chenot®, v kombinaciji s prilagojenimi programi in pionirskimi tretmaji, znanstveno zasnovanimi za izboljšanje vitalnosti gostov in optimalnega zdravja, skozi vse leto. Na več kot 4.000 m² spa površin bodo gostje lahko ob živahnem in očarljivem načinu življenja v slogu riviere uživali v (v industriji vodilnem) celovitem wellnessu.

Živimo v svetu, kjer vprašanje logistike in razdalje ni več tako pereče kot nekoč, še posebej, ker imajo potrošniki svoja letala in helikopterje. Torej, kaj bi lahko predstavljalo zadevo (pripomoček, vozilo) za divje fante, ki bi lahko v sodelovanju z ekipo One & Only pričarala “big boy” počitnice?

 

Ne glede na to, ali naši gostje raje raziskujejo po kopnem ali po morju, naša neverjetna ekipa Experiences poskrbi prav za vsakogar. One & Only Portonovi stoji sredi redkega »navtičnega igrišča« na zaščitenem vhodu v zaliv in ponuja zaseben pomol za lažji dostop in raziskovanje obale. V bližini stoji tudi marina D-Marin z 238 privezi, kjer lahko gostje najamejo superjahto, klasični gliser ali jadralno desko in odplujejo na nepozabno avanturo. Seveda se lahko odločijo tudi za potovanje skozi čas s Classic Car Tour, ki goste popelje skozi slikovite obalne ceste v starodobnem, 55 let starem lepotcu Rolls Royce Silver Shadow. One & Only Portonovi pa poleg vsega tega omogoča gostom tudi raziskovalne izlete, od odkrivanja gorskih vrhov do najglobljih podvodnih jam. Priporočam našo turnejo Marvels of The Mountain – zahtevnejši pohod, ki ga vodita izkušeni ultra-trail športnik ter lokalni strokovnjak za gorsko pohodništvo in se začne z jeep safarijem po starih avstro-ogrskih cestah in konča na osamljenem jezeru na gori Orjen, najvišji na Jadranu.

 

Priznam, ko potujem, rad raziskujem in čutim posebnost lokalnih sestavin. Kdo bo glavni kuhar in kakšno kulinarično izkušnjo bomo lahko podoživeli v vašem letovišču v One & Only Portonovi?

 

One & Only Portonovi bo ponudil dom nekaterim najboljšim kulinaričnim doživetjem na jadranski obali, vključno z italijansko restavracijo v slogu riviere priznanega Michelinovega kuharja Giorgia Locatellija, črnogorsko kulinariko v restavraciji La Veranda in s sodobnimi japonskimi jedmi ob živahnih DJ predstavah v klubu Tapasake. Glavna kuharica letovišča je Nancy Kinchela, večkrat nagrajena avstralska kuharica, ki je pred tem vodila kuhinjo v Emirates One & Only Wolgan Valley v Avstraliji, in letovišče postavila na zemljevid v vlogi prvaka lokalnih proizvajalcev in specializiranih kmetijskih pridelovalcev. Podobno se je zavezala k vključevanju in predstavitvi najboljših regionalnih sestavin v One & Only Portonovi. Letovišče bo tako ponudilo izjemno kulinarično izkušnjo, ki bo častila kakovostne sestavine, pridobljene iz okoliškega morja in gora z namenom, da odrazi okuse in kulturo Črne gore ter se osredotoči na lepo dodelane sezonske jedi.

 

Ker vemo, kako pomembna je storitev za vaše goste, je na mestu vprašanje, kako je bilo z izobraževalnim procesom vaše vedno natančno izbrane ekipe?

 

Vsi naši novi kolegi gredo skozi poseben postopek uvajanja, ki se začne z orientacijskim usposabljanjem. Temu sledi obsežno oddelčno usposabljanje, ki sega od tehničnih in čustvenih veščin do učenja in privajanja na filozofijo naših storitev. Našim kolegom želimo zagotoviti nenehno učno okolje, ki jim nudi znanje, spretnosti in priložnosti za uspeh v njihovih vlogah in ustvarjanje izkušenj, ki presegajo domišljijo naših gostov.

 

Jadranska regija je res majhna, vendar ponuja na tisoče fantastičnih majhnih oaz (zalivov). Lahko podjetja organizirajo prireditve in dogodke tudi v vaših letoviščih? Kakšne možnosti ste jim pripravili?

 

One & Only Portonovi ponuja posebne prostore, notranje in zunanje, za vse vrste dogodkov na Jadranu. Od vrhovnih srečanj do treningov, predstavitve izdelkov in podelitve nagrad, korporativni dogodki v našem letovišču s prilagojenim pristopom in brezhibno storitvijo presegajo običajne. Naš eleganten in zračen prostor za prireditve Arena lahko sprejme 88 sedečih ali 150 stoječih gostov in se ponaša z elegantnim in prefinjenim dizajnom, ki dopolnjuje vsak dogodek. Letovišče poleg Arene ponuja tudi udobno in strokovno zasnovani sejni sobi Scena in Maska, obe s kapaciteto 10 oseb.

 

Med raziskavo sem opazil tudi izjemno velike sobe, apartmaje, vile in posebne materiale, ki ste jih uporabili v tem novem hotelu. Kakšna je bila vizija zasnove prostora?

 

Naša vizija je bila uskladiti značilnosti letovišča z regionalno dediščino, zlasti preko zasnove naših sob. Slog je navdihnil arhitekturni slog zgodovinskih črnogorskih vasi v Kotorskem zalivu skupaj z regionalnimi kulturnimi referencami, izraženimi skozi umetnine, okrasje in vzorce. Vse naše nastanitvene enote so elegantno in sodobno opremljene ter dopolnjujejo dramatično kuliso prej omenjenega zaliva. Inovativne in izvirne oblikovne značilnosti so vidne v vseh prostorih, pri čemer je vsako območje zasnovano kot lasten življenjski prostor. Elegantni, moderni kamini združujejo sodoben dizajn s tradicijo in predstavljajo pridih toplote za hladnejše noči, medtem ko velika okna omogočajo prost pretok svetlobe in zagotavljajo zasebno razgledno ploščad do Jadrana.

Dandanes smo stalno izpostavljeni trajnostnim temam, kako je to stališče spremenilo namestitvene programe, zlasti v verigi One & Only?

 

V zadnjih letih se svet bolj zaveda dejstva, da naši viri niso neskončni in da moramo zemlji tudi kaj vrniti, namesto da bi samo jemali. Da moramo prenehati jemati generacijam, ki šele prihajajo, in ohraniti naše okolje in naš planet. Veriga One & Only je ponosna, da je globoko vključena v trajnostne programe. Vsa naša letovišča delujejo na temeljih odgovornega odnosa do lokalne kulture, okolja in prosto živečih živali, kar ustvarja spoštovanje in toplino s strani lokalnih skupnosti. One & Only zagovarja tudi pobude vračanja in ščitenja, vključno z našim globalnim poslanstvom, ki ga navdihujejo težave naših ljubljenih oceanov, da postanemo resort brez plastike.

 

Če bi hotel One & Only v Črni gori primerjali z avtomobilom, s katerim bi se vozili ta hip?

 

Vsekakor bi to bil Bentley. Bentley Continental GT. Razlaga ni potrebna.

 

V sedanji dobi je veliko ljudi aktivnih na družbenih omrežjih. Povejte nam, kako so družbeni mediji revolucionirali namestitveni sektor? Morda do vas pogosto pristopajo spletni vplivneži in kakšni so pozitivni učinki?

 

Ves svet se premika k digitalizaciji, še bolj po začetku pandemije, družbeni mediji pa so velik del procesa. Namestitveni sektor se je spremenil na različne načine v številnih segmentih – od PR in trženja do rezervacij, odnosov s strankami in spletnih ocen. Ker se potrošniki preusmerjajo na splet, morajo biti podjetja tam, da jih sprejmejo, poslušajo in se ravnajo po pridobljenih informacijah. S platformami, kot so Instagram, Tripadvisor, Expedia itd., je namestitveni sektor dobil veliko priložnosti za trženje – promocije na družbenih omrežjih so precej cenejše in veliko bolj učinkovite glede ciljanja in natančnosti kot v tradicionalnih medijih. Najpomembneje pa je, da so tudi družbeni mediji izboljšali preglednost in poudarili pomen zadovoljstva strank. Trženje z vplivneži se je prav tako izkazalo kot odlična priložnost za hotele in letovišča, saj je znano, da je ustno izročilo najmočnejša vrsta trženja. Veseli smo, da prejemamo prošnje in ustvarjamo partnerstva z ljudmi, ki delijo prave vrednote in slog One & Only in tako širijo zavest o našem čudovitem resortu One & Only Portonovi.

 

Kakšna je razlika pri obisku za goste v Črni gori ali recimo Palmilli?

 

Niti dve letovišči One & Only nista enaki, vendar pa so vsa izrazito One & Only. Vsako od njih je oblikovano tako, da odraža srce destinacije, so pa hkrati povezani prek edinstvenih točk, ki jih gostje prepoznajo kot bistvo One & Only. Vsako letovišče One & Only časti lokalno destinacijo – s predstavitvijo najboljših, najbolj avtentičnih in privlačnih zanimivosti na tem območju, od tradicije in običajev, arhitekture in umetnosti do naravnih lepot in kulinarike. In to je tisto, zaradi česar smo drugačni in edinstveni.