NI LEPŠEGA, KOT JE REČI: DANES MI JE BILO LEPO!

Spoštovani gospod Sovič, direktor podjetja ARCONT IP, d. o. o., o čem ste sanjali kot otrok, kaj ste si želeli postati?

Kot otrok sem vedno znova risal športne avtomobile. Vseskozi sem se spogledoval s tehniko in na koncu po 18 letih šolanja končal kot univ. dipl. inž. strojništva. Res je, da nisem več risal športnih avtomobilov, sem pa v začetku svoje poslovne kariere risal in konstruiral avtobuse.

Podjetje ARCONT IP slovi danes kot največji proizvajalec stavbnega pohištva v Pomurju, s svojimi proizvodnimi površinami na preko 9600 m2. Ste tudi vi preživljali težke trenutke med recesijo? Kako ste jo preživeli?

Res je, da smo največji v Pomurju, smo pa tudi med večjimi v Sloveniji in vsekakor med najbolj zdravimi, kljub temu da imamo status invalidskega podjetja.

Moram priznati, da nas recesija ni toliko prizadela, saj je bila naša prodajna politika že od začetka usmerjena h končnim kupcem. To pomeni, da nas niso prizadeli zlom gradbeništva ter mnogi odpisi terjatev, kot so našo konkurenco. Smo pa iz krize izšli močnejši in sedaj se preostali gradbinci v veliki meri obračajo na nas.

 

 

Kako se odločiti: vgraditi PVC-okna in vrata ali aluminijasta? Kaj je boljša izbira za posameznika in kdaj?

Za vhodna vrata vsekakor raje svetujem aluminijasta vrata, medtem ko glede oken priporočam PVC-izdelke. Okna iz PVC-ja imajo namreč boljše toplotne lastnosti ter dolgo življenjsko dobo in se enostavno vzdržujejo. Tisti bolj preračunljivi (morda tudi premožnejši) si pa privoščijo PVC-okna z zunanjo aluminijasto oblogo. V sosednji Avstriji prodamo preko 90 % te kombinacije. Aluminijasta okna se v glavnem uporabljajo za poslovne objekte in prestižne zasebne objekte, kjer se ne gleda toliko na energetske prihranke kot na to, da je material aluminij.

Kaj vse izdelujete in kaj predstavlja eno od vaših zadnjih tehnoloških novitet?

Pri nas lahko dobite skoraj vse, kar se tiče stavbnega pohištva (le lesenih oken ne), od PVC in aluminijastih oken ter vrat, zimskih vrtov, senčil vseh variant, polic, komarnikov do garažnih in požarnih vrat. Ravnokar končujemo prestižni poslovni objekt v Kufsteinu v Avstriji (kraj popularnega gorskega zdravnika), kjer smo vgradili aluminijasta okna sistema Schüco, s štirislojnim steklom, vmesnim senčilom na elektro pogon, skratka maksimum, kar se da dobiti od okna.

Ali opažate trend povečevanja infrastrukturnih in gradbenih projektov v vašem segmentu?

Zadnja tri leta je opaziti ta trend tako na področju zasebne gradnje kot na industrijskem področju. Kar še pogrešamo, je premik na področju državne infrastrukture, kjer se žal politika ukvarja sama s sabo, namesto da bi zagnala že dolgo pričakovani investicijski val.

Garažna vrata postajajo izjemno pomembna ne le zaradi lepotnega izgleda, temveč vedno večje potrebe po varnosti. Koliko pomena pripisujete temu dejavniku?

Tako kot okna in vhodna vrata so tudi garažna vrata okras našega doma. Niso pa le okras, njihov namen je, da varujejo naše jeklene konjičke, predvsem pa, da nam omogočijo komfort, saj ko dežuje, ni lepšega kot pripeljati se direktno v garažo, brez da bi moral prej še na dežju odpreti garažna vrata.

Vaše izdelke radi pohvalijo tudi posamezniki, ki ste jim pomagali opremiti industrijske objekte. Koliko je danes tovrstnih projektov pri nas? Raste povpraševanje po njih?

Naše največje bogastvo so zadovoljne stranke in njihova priporočila. Iz leta v leto se nabor teh veča in ponosno gledamo na vse dosedanje dosežke. Moram priznati, da nemalo kvalitetnih priporočil in stikov dobim na golf igrišču.

Vaša prva asociacija na besedo golf?

Ko sem bil mlad (mlajši), sem najprej pomislil na istoimensko vozilo. Odkar pa poznam to prečudovito igro, se mi kar dlake naježijo, v srcu mi zaigra in ni mi treba dvakrat reči, naj grem na partijo golfa.

Kaj vam osebno pomeni golf? Ste morda »zasvojeni« s tem športom?

Ne bi rekel, da sem zasvojen, mi pa pomeni veliko sprostitev. Odkar imamo v Radencih igrišče z devetero luknjami, ne potrebujem veliko časa za kratko rundo. Včasih jo odigram sam (to je razlika napram drugim športom, kot je na primer tenis, kjer rabiš partnerja); nastavim si lepo dalmatinsko glasbo na mobitelu, saj nisem eden tistih, ki ga moti vsak šum listja. Res čudovita sprostitev!

Kako in kdaj ste se seznanili z golfom? Kdo vas je navdušil zanj?

Krivec, da sem začel igrati golf, je kolega in poslovni partner Robert Krempl; še danes sem mu hvaležen, da me je navdušil za to prečudovito igro.

Na katerem igrišču ste začeli izvajati prvi strele?

Prve udarce sem naredil na igrišču PINEISLE GOLF RESORT severno od Atlante, v zvezni državi Georgia v ZDA. Tam sem ves navdušen tudi kupil svojo prvo opremo.

Kdo pa je bil vaš prvi učitelj golfa?

Osnovne udarce me je naučil učitelj na prej omenjenem igrišču. Tečaj in izpit pa sem leto pozneje opravil pri Damjanu Murglju v Olimju. Šele leto dni pozneje pa zato, ker sem čez zimo rabil čas, da sem prepričal svojo ženo, naj se mi pridruži, in uspelo mi je.

Katere pomanjkljivosti v svojem znanju golfa ali napake v igri želite odpraviti?

Ker sem eden tistih, ki nima veliko časa za vadbo, in če ga že najdem, sem rad hitro na igrišču, mi tako kot večini manjka kratka igra. Z dolgimi udarci sem se dokaj hitro spoprijateljil, za kratko igro pa rabiš čas in več kubikov udarjenih žogic.

Ali nam lahko zaupate kakšno prijetno ali neprijetno golfsko izkušnjo?

Prijetnih je bilo veliko, žal pa je ena manj prijetna, s katero se je težko sprijazniti. Pripetila se mi je na blejskem igrišču, po prenovi Kraljevega igrišča. Moram povedati, da sem v preteklosti večkrat igral na Bledu, tudi bival sem že v Kraljevi hiši, zato naju je z ženo ta dogodek toliko bolj presenetil. Ravno sva se vračala s podaljšanega vikenda in sva si rekla, da greva pogledat, kako so uredili Kraljevo igrišče (na B sem že igral, A pa se je takrat ravno odpiralo). Ko sva se pripeljala na parkirišče in niti še izstopila iz avtomobila, se nama je že približala mlada gospa in vprašala, kaj počneva. Ko sem povedal, da želiva nekaj popiti in si pogledati igrišče, naju je preprosto zavrnila, češ da gre za zasebno igrišče in da nimava pri njih kaj početi. Ostala sva brez besed, razočarana in hkrati besna sva sedla v avto in se odpeljala.

Kaj vam je ljubše: sproščena igra s prijatelji ali VIP-turnirji?

Vsaka igra je po svoje zanimiva. Prva zato, ker tudi zanjo ne morem reči, da je sproščena, saj se vedno igra za napitek ali malico, druga pa, ker na turnirskem dogajanju spoznaš nove golfske kolege.

Katera golfska igrišča so vam najljubša?

Preizkusil sem toliko lepih igrišč, da se je težko odločiti in katero izmed njih izpostaviti. Pri nas mi je zelo všeč Otočec, igrišču manjka le spremljajoča infrastruktura. Predvidevam pa, da so tudi blejsko lepo uredili (po tem, kar sem videl in igral na B-igrišču).

Katere izmed znanih golfskih igrišč in resortov v tujini ste preizkusili?

Igral sem na veliko igriščih po svetu: v vseh sosednjih državah pa vse do Nemčije, Turčije, Tunizije, Španije (tako na celini kot npr. na Mallorci, Kanarskih otokih) in Portugalske (npr. na Madeiri); na turi preko luže v ZDA in Dominikanski republiki. Veliko je čudovitih igrišč, vsako je po svoje lepo, najbolj pa ti vedno ostanejo v spominu tista, ki jih pozneje gledaš po televiziji, saj na njih igrajo profesionalci. Takšna so npr. tudi Victoria Golf Course na Portugalskem, Pasha v letovišču Belek v Turčiji in igrišče v Kölnu v Nemčiji. Posebej pa bi rad izpostavil tudi igrišče v moji bližini, to je Zala Springs na Madžarskem, res je lepo.

Kako je videti vaš idealni oddih? Je golf tudi takrat vaš spremljevalec?

Odkar z ženo igrava golf, so najini oddihi praviloma kombinirani z golfom, velikokrat z večjo skupino kolegov. Ne znam si več predstavljati dopusta s poležavanjem na plaži.

 

 

Vaš nasvet ali mnenje, ki bi ga delili z našimi dragimi golfisti?

Lepo je, če se človek lahko na golfu sprosti in s svojim obnašanjem ne povzroča slabega počutja soigralcev. Ni lepšega, kot je na koncu reči: danes mi je bilo pa lepo.