NEPREKINJEN MISELNI PROCES

Na številčnici se pojavi samo napis Corum x Label Noir. Minimalističen pristop za kolaborativen kos in subtilno delo nians, kot slika, razkrivajoči potop za dojemanje genialnosti in duha te ure: Bubble z mehanskim srcem, safirno kupolo in osrednjim tourbillonom. Da bi poudarili edinstvenost časomera Corum Bubble Central Tourbillon, je partnerska znamka Label Noir skrbno poenotila pašček in ohišje, ohišje in okvir, okvir in diske številčnice… z le nekaj oznakami, oplemenitenimi nimi z zeleno, nas Label Noir opominja, da je Bubble še vedno časomer in da je njena glavna naloga, da kaže čas.

CORUM se je kot rečeno povezal z znamko Label Noir pri izdelavi edinstvene ure, posvečene priznanemu dogodku Macau Master of Time. V okviru partnerstva je švicarsko urarsko podjetje s sedežem v La Chauxde-Fonds ustvarjalni ekipi Label Noir, ki je specializirana za prilagajanje ur po meri, dalo popolno poblastilo za delo. Kolekcija Bubble, natančneje model CORUM Bubble 47 Central Tourbillon, je bila obogatena z najbolj izrazitimi značilnostmi ženevske blagovne znamke za prilagajanje: črno, strupeno zeleno, teksturiranimi zaključki ter sivimi in mat toni, ki poudarjajo globoko sodobno bistvo modela. 

Znamka Noir je uporabila vse svoje strokovno znanje na področju barv in zaključkov, da bi na svoj način poudarila, kako brati čas in Bubble spremenila v spomenik sodobnega urarstva. Ideja se sliši dokaj preprosta, vendar je posledični učinek močan in impresiven. Še toliko bolj, ker je model, izbran za ta skupni podvig, mejnik Coruma, prava kreacija, čisto tehničen kos vrhunskega urarstva, ki jo poganja (skoraj) tradicionalno gibanje: Bubble Central Tourbillon. Zakaj gre za “skoraj” običajno gibanje? Zato, ker je bil ta tourbillon, ki sicer koristi tradicionalno arhitekturo, osvobojen od roba številčnice in premaknjen do njenega središča. Ta korak obrne celotno arhitekturo gibanja in časovniice na glavo – vse je obrnjeno, od mehanske predstave v sredini, ki je ojačana s kupolo, do časovnice, brez kazalcev, samo z indikatorji ob robovih. Več različic tega osrednjega tourbillona je bilo v preteklosti že izdelanih iz različnih materialov, s ciljem zasidrati to urarsko “vesoljsko plovilo” v tradicionalni svet visokega urarstva, medtem ko se poigrava z nasprotji, kot so siva in modra, zlata in črna. Znamka Noir se je zato odločila za drugačen pristop z zelo grafičnimi, varljivo minimalističnimi zaključki, kjer je igra nians kompleksna. Ni več sestav različnih delov, ta ura je celota, en neprekinjen miselni proces z mehurčkom na vrhu. 

Plod sodelovanja je torej nezmotljiva eleganca, polna podpisnih elementov, simbolov in zgodb. Če se vrnemo v času bomo najprej prišli do leta 2000, ko je CORUM predstavil Bubble, precej veliko ročno uro s kupolastim safirnim kristalom. Šlo je za tako radikalen dizajn, da je ura postala obvezna oprema avanturistov novega tisočletja, zapolnjujoč vrzel med dvema vesoljema, urarstvom in pop kulturo. Zbirka Bubble je dejansko v svojem bistvu nekakšna upodobitev lastne vizije ustvarjalnosti Severina Wundermana, podjetnika, ki je kupil znamko Corum ravno v času, ko ta lansirala Bubble. Takrat ga je navdihnila zelo tehnična in eksperimentalna potapljaška ura, ki je zdržala ogromen pritisk in je bila na vrhu okrašena z debelo stekleno kupolo. Severin Wunderman je vzel ta navdih in ga prenesel v ikonični Bubble, velikodušen gledališki oder s premerom 47 mm. Bubble se je s časom razvil in iz gledališkega odra zrastel v pravo areno za umetniško eksperimentiranje, salon, kjer Corum gosti svoje maturantske plese in vabi k sodelovanju druge izvajalce, grafične oblikovalce in umetnike, ki prispevajo svojo ustvarjalnost in umetniški talent, da znamki prinesejo novo raven avantgardnega oblikovanja.