NEPOZABEN ZGODOVINSKI MEJNIK ZA BMW GOLF CUP

Zgodovina pokala BMW Golf Cup – in s tem sodelovanje skupine BMW Group v svetu golfa – sega v leto 1982. Prvi svetovni finale serije turnirjev za amaterje je bil nato odigran leta 1995, leta 2023 pa se je prvič v dolgi zgodovini tekmovanja zgodilo nekaj posebnega: zmagovalci svojih lokalnih tekmovanj so bili povabljeni na svetovni finale na Mauritius. Afriški otok v Indijskem oceanu je gostil mednarodni golfski dogodek, ki je bil kot vedno organiziran na profesionalni ravni, svetovnim finalistom in njihovim gostom pa je pričaral nepozaben teden s številnimi vrhunci.

“Turnirji BMW že 40 let navdušujejo ljubitelje golfa po vsem svetu. Prvi svetovni finale BMW Golf Cup na Mauritiusu je bil fantastičen dogodek za praznovanje obletnice največje mednarodne serije turnirjev za amaterske igralce golfa. Gostje so uživali v fantastičnem turnirskem tednu, polnem strasti, navdušenja in čistega veselja,” je povedal Stefan Ponikva, podpredsednik za komunikacijo in izkušnje blagovne znamke BMW. “Za svetovni finale so značilna tudi prisrčna srečanja med ljudmi iz številnih različnih držav in kultur. Ponosni smo, da BMW-jeva zavezanost športu našim strankam omogoča, da raziskujejo svojo strast, tako med profesionalci kot amaterji. Ta navdihujoča raznolikost živi tudi v celotni skupini BMW in je pomemben dejavnik uspeha.”

Amaterji se lahko na svetovni finale v treh kategorijah – moški A (HCP do -12), moški B (HCP -13 do -28) in ženske (HCP do -28) – uvrstijo prek 800 turnirjev BMW Golf Cup, ki vsako sezono potekajo po vsem svetu. Na velikem finalu so okronani zmagovalci v vseh razredih, poteka pa tudi ekipno tekmovanje, pri katerem se upoštevajo vsi rezultati. V tem tekmovanju je s 332 točkami zmagala ekipa Kitajske, pred ekipama Singapur in Kitajski Tajpej (obe 325 točk). Trojica z Mauritiusa je na domačih tleh zasedla enajsto mesto – po točkah se je izenačila z nemško ekipo.

V ženski konkurenci posameznic je zmaga pripadla Tajki Jirawan Chaiyanboon (118 točk), pred Kitajko Li Jiang, Kitajko Kuei Hsian Shih (Kitajski Tajpej) in Avstralko Yeonhee Ko (vse 114). V moškem razredu A je zmagal Phogkij Phongam iz Tajske (110 točk), drugo in tretje mesto pa sta zasedla Kitajec Yanping Liu (108 točk) in Ji Yi Gong iz Singapurja (107 točk). Neil Janszen (113) je za Nizozemsko zmagal v razredu moških B, drugo mesto pa je zasedel Shao Chienh Fu (Kitajski Tajpej) pred Weiping Yangom (Kitajska).

Častna gostja Fanny Sunesson je vsem zmagovalcem na zaključni gala večerji podelila pokale. Švedinja ni zamudila niti enega dneva svetovnega finala in je igralce in njihove goste navdušila ne le s svojim toplim značajem, temveč tudi s svojimi bogatimi izkušnjami, ki jih je pridobila kot nekdanja spremljevalka nekaterih najboljših igralcev golfa na svetu – med njimi sira Nicka Falda in Adama Scotta – ter učiteljica in svetovalka evropske ekipe za Solheim Cup. Večkrat med tednom je vodila pogovor “Fanny’s Golf Experience”, ki je bil zelo priljubljen in je obravnaval teme, kot so vloga spremljevalca, upravljanje igrišča in mentalni vidiki golfa.