NEPONOVLJIVA AVRA MISS DIOR

“Castor” – najsvetlejša zvezda v ozvezdju dvojčkov, je bilo skrivno ime dišave, še preden so ji nadeli njeno današnje ime Miss Dior. Je bil to skrivnosten odsev naključno najdene zvezde, ki naj bi odločila o usodi Christiana Diorja? Ali je mogoče, da je razmišljal o nebesnih lučeh, ki so navdihnile njegovo prvo dišavo in o katerih je tako rad razmišljal v poletnih nočeh v Provansi, prežetih z vonjem jasmina? Legendarno in sijoče rojstvo Miss Dior je bilo mojstrska mešanica takojšnjega sijaja in nepopustljive skrivnosti. Kreacija te prve Dior dišave je bila polna dramatičnih preobratov, ki izhajajo iz niza prepričanj in oklevanj. Predvsem si je Christian Dior želel dišavo, ki bi izražala njegovo modo in duh obdobja. Miss Dior je dišava mlade generacije, ki odkriva življenje. Vonj mladosti, ki je postal večni podpis prve dišave in preseneti s svojim duhom, kot se je to zgodilo tudi ob predstavitvi ready-to-wear kolekcije “Miss Dior” leta 1967. Prva kolekcija Hiše Dior, ki je bila posvečena mladi generaciji, ki so si drznili nositi pop barve revolucije 60-ih let.

Še nikoli prej ni modni oblikovalec toliko govoril o svojem prvem parfumu, prav tako zagotovo ni tako intuitivno in natančno orkestriral svojega vstopa na oder pod reflektorji. Vse od osupljivega prvenca “edinega otroka” Christiana Diorja, kot je dišavo rad poimenoval, se ta skozi čas spreminja in nenehno razvija, ne da bi se odrekla milimetru svoje mladostnosti in izjemnemu sijaju. Miss Dior, ljubljena in slavljena, ostaja večno mladostna dišava Hiše Dior. Danes, Francis Kurkdjian išče navdih v tej večni mladosti in ji dodaja številne bogate akorde. In tu je sedaj “njegova” Miss Dior. Vse se mora spremeniti, da se nič ne spremeni. Christian Dior je sanjal svoje parfume, kot je sanjal svojo modo. Miss Dior je bila vedno dišava s prstom na utripu svojega obdobja, objemala njegov duh in ujela želje. Je dišava mladosti, Miss svojega obdobja, ki ve, kako iz preteklosti preiti v prihodnost – zmagoslavno in spontano, kot mladost.

“Besede Christiana Diorja, ko govori o navdihu za Miss Dior, so močne in navdihujoče. Zagotovijo izjemen povzetek zgodbe, ki še vedno povezuje Dior in dišave, kot tudi Dior in jug Francije, ki ga je Dior tako oboževal. Vse to prikliče vonj narave in lepoto magičnih poletnih zvezdnih noči. Kot bi vonjali jasmin v zraku. Ta vizija in sreča čutil sta me navdihnila in me vodila, da ponovno obiščem in preoblikujem kompozicijo te legendarne dišave, ustvarim “svojo” Miss Dior.”

Francis Kurkdjian

Nenehno se razvija. Francis Kurkdjian je ustvaril novo različico dišave Miss Dior – ustvaril je Parfum, ki je takojšen in neprimerljiv užitek. Cvetne in gurmanske note se dvigujejo, preden se kot koščki sadja usedejo na jezik. Kompozicija je obdana s čutnimi cvetovi, ki pustijo razkošen spomin na jantarno, lesno dišavo. Miss Dior je vrnitev v čas večne mladosti. “Kreacija nove Miss Dior je želja po prikazu duha mlade generacije te dobe v dišavi. In je tudi dišava, ki osvetli večnost Hiše Dior. Nič več, nič manj! Vemo, da je zgodba o nastanku Miss Dior vsem že zelo dobro znana, ampak ko smo se ozrli v preteklost, na to, kako je bila dišava ustvarjena, smo spoznali polno novih anekdot, novih dejstev, ki do sedaj še niso bila dobro poznana, a so izredno zanimiva. Ne glede na vse, Miss Dior ohranja element skrivnostnosti – in ravno to je magija legend! Nočno nebo polno kresničk, čas prežet z vonjem poletnega provansalskega jasmina v kombinaciji z imenom, kot manifest “Poglejte, tu je Miss Dior!” Namiguje tudi na edinstveno osebnost Catherine Dior – samozavestna in močna, močna in samozavestna! Vemo, da je bila Miss Dior najlepše presenečenje, ki ga je Christian Dior ustvaril za mlade. Ampak tudi mladina se razvija… in zato, da bodo Dior kreacije večno upodobljene v Dior stekleničkah dišav, se morajo linije nenehno premikati, ponovno odkrivanje in nenehno razvijanje je potrebno, da ostajamo v duhu mladosti časa. Predvsem obožujem to zmožnost prenove in ponovnega navduševanja.

Rojstvo pod okriljem drznega New Looka je na nek način ustvarilo obvezo za nenehno preoblikovanje. In zato sem si Miss Dior zamislil kot parfum, ki bo povzemal duh svojega obdobja,” je o ustvarjanju nove izpeljanke dišav dejal Francis Kurkdjian. Miss Dior je ikona, na katero je potrebno gledati skozi njeno celotno pestro zgodovino. Francis Kurkdjian jo ustvari po svoje in ji doda poudarke, ki osvetlijo duh mladosti današnje generacije, ki nikoli ni enak, a ni povsem drugačen. V iskanju po preoblikovanju preteklosti se je izkazalo, da je jasmin popoln začetek. Francis Kurkdjian ve, da je jasmin obdarjen z neskončno množico harmoničnih not, čez dan je zelen, malo bolj “pomarančen” in saden v trenutku, ko je obran in živalsko zapeljiv, ko se dan prevesi v noč. Za Miss Dior si je želel, da ji vrne sijoče, objemajoče, sadne in gurmanske poudarke. Jasmin je bil uporabljen že za dišave v 16. stoletju, ki so nastajale v Grasse-u, in spoznavali so različne plati te izjemne cvetlice, skozi različne postopke obdelave. Enfleurage, tehnika obdelave razvita v 18. stoletju, zagotovi oljno pomado, s katero so močne in intenzivne note jasmina lahko izolirane in zbrane. Kasneje se razvijejo različni ekstrakcijski procesi, pri katerih se uporabljajo hlapna topila in CO2 in s katerimi dosežejo vonj sveže obrane cvetlice. Francis Kurkdjian se je želel vrniti h karakternim notam dišave, pridobljenimi z enakimi postopki kot leta 1947, ko je bila ustvarjena Miss Dior. Čudovit saden in gurmanski jasmin s svojimi sadnimi jagodnimi, mareličnimi in breskvastimi poudarki. To je dišava, o kateri je sanjal Francis Kurkdjian. Zato je Francis Kurkdjian izbral izjemen jasmin za Dior, ki se pridobiva z inovativnim tretmajem, kar se tiče pogojev, v katerih je cvetlica obrana, kot tudi po metodi ekstrakcije, ki je uporabljena. Obran v mesecu juliju, v začetku dobe obiranja in v zgodnjih popoldanskih urah, cvetlice sprostijo svoje zelene in cvetne note. Po obiranju so hitro obdelane/stisnjene s postopkom skrivnostne ekstrakcije, da ohranijo svežino cvetov, ki nosijo sočne sadne fasete jagode, breskve in marelice. Danes je ta jasmin s svojimi slastnimi sadnimi toni podpis nove kompozicije Miss Dior Parfum, ki je delo mojstra parfumerja Francisa Kurkdjiana.

Je kot povabilo k uživanju neustavljivo privlačnega takojšnega užitka. Cvetlice dominirajo z intenzivnostjo po meri ustvarjenega sadnega jasmina, ki s svojimi sijočimi, elegantnimi, sladkimi in sočnimi notami, ki so opojne kot zrele divje jagode, prebudijo čute z neustavljivo privlačnostjo elegantne gurmanske sledi. Ti barvni akordi so povzdignjeni z zapeljivimi in prefinjeno izoblikovanimi notami lesno-jantarne osnove, v kateri sije razkošen, čisti pačuli in gosta, temačna in zapeljiva aljaška cedra, skupaj na toplji zemeljski ovijajoči noti mahovine, ki nudi popolno gnezdo sladkemu sadju in cvetni lepoti dišave. Ikonična silhueta nove stekleničke Miss Dior Parfum v vsej svoji močni in ženstveni modni identiteti zaživi kot še nikoli poprej. “Krojena kot obleka” – čistih linij, v formatu, ki poudari intenzivnost dišave. Z ikoničnim potiskom pepita vzorca, je sofisticirana še bolj kot kadarkoli prej. Moški detajl v kontrastu z absolutno ženstveno pentljo, ki krasi vrat stekleničke. Tkana v slovitem ateljeju Faure, je elegantna siva pentlja z iskrivo srebrno nitjo. Izjemna nova oblika v popolni harmoniji z novim emblemom, ki je prav tako siv in tkan je prava modna pika na i. Miss Dior nas gleda v oči in sprašuje: “Kaj bi vi naredili za ljubezen?” Direktna, ponosna in intenzivna Natalie Portman, ki žari od sreče in zapeljivosti, in vso njeno lepoto je v kamero novega filma ujel francoski režiser Manu Cossu. Kdo drug, kot Natalie, ki uteleša žar mladosti? Miss Dior, v svoji zapeljivi črni čipkasti obleki, ki jo je kreirala Maria Grazia Chiuri, se vrti in pleše na mizi pred svojim moškim. Z globokim izrezom in polnim krilom, obdana s spektakularnim vzorcem večbarvnega cvetja. Polna življenja dirja po plaži in z nasmehom kaže veselje do življenja.