NE ZAPOSTAVITE LJUBEZNI DO MORJA

Al Waab, najdaljša jeklena in aluminijasta jahta pod 500 GT na svetu, ni le mejnik za ladjedelnico s sedežem v Antalyi, marveč postavlja tudi nov industrijski standard v smislu zunanjih in notranjih prostorov za svojo kategorijo. Pravzaprav Al Waab ponuja neverjetnih 42 odstotkov več zunanjega in 8 odstotkov več notranjega prostora kot primerljive jahte na trgu.

Količina prostora in pretočnost postavitve sta bila ključnega pomena za lastnikovo uživanje v svoji jahti. Z zasnovo in pomorsko arhitekturo Vripacka in SF Yachts GCC, ki so med gradnjo služili kot zastopnik lastnika, sta bila največja razpoložljiva prostornina in zagotavljanje udobja ključnega pomena. Navidezna resničnost je bila tako za optimizacijo prostorskega načrtovanja in ergonomske postavitve uporabljena že na začetku projekta, da bi ustvarili splošno rdečo nit odprtega načrta, osredotočeno na lastnika in zasnovano za enostavno, sproščeno družinsko življenje. Jahta lahko sprejme do 12 gostov v šestih kabinah – redko pri jahtah tipa 499GT – vključno z razkošnim glavnim apartmajem v dveh nivojih na zgornjem krovu z zasebnim 4-metrskim bazenom na sprednji palubi. Še en vrhunec je razpotegnjen beach klub na krmi. Razporeditev tween decka omogoča shranjevanje dveh čolnov, para vodnih skuterjev in drugih vodnih igrač, a ker ne gre za zaprt prostor, ni vključen v celotno prostornino jahte. Čista in moderna zunanjost se hkrati ujema s sodobno, a zimzeleno notranjostjo.

Lastnik se je želel izogniti močni neposredni svetlobi, zato je bilo poskrbljeno za razsvetljevanje z mehkimi, subtilnimi žarki. Matirane bambusove letvice na stropu pomagajo absorbirati naravno sončno svetlobo, ki se dnevno preliva skozi velika okna od tal do stropa, ključna značilnost pa je zlata, osvetljena stenska instalacija z integriranimi kristali v stopnišču, ki pokriva vse tri palube. Steklo pa je tudi sicer osrednji element v oblikovanju. Rezultat so neprekinjene linije in nemoten pretok med notranjim in zunanjim prostorom. Stekleni oporniki na vseh palubah zagotavljajo neprekinjen pogled na zunanji del in velike zunanje površine, kjer lahko gostje uživajo v razgledih v zasebnem in udobnem okolju.

Druge značilnosti vključujejo spustni branik v jedilnici, ki nadomešča tradicionalno formalno jedilnico z zajtrkovalnim prostorom na prostem le dva metra nad vodo na desni glavni palubi. Velik del sedežev na krovu je zasnovan tako, da je obrnjen proti krovu za resnično povezavo z morjem.