NAVDIH JE POVSOD, VSE JE NAVDIH.

Vsakokrat, ko vstopim pred znameniti vhod hotela Ritz v Parizu, točno vem, da ko bom odhajal iz njega, bom še nekaj dni sanjaril o pogovorih, prezentacijah, kakršne človek lahko doživi preprosto le v tem izjemnem, z zgodovino prežetem hotelu.

Vsak korak je strogo zaznamovan in označen, da sodoben človek na vsakem najmanjšem koščku zazna, da so tam hodile ne le kronane glave, ampak številni izjemni ljudje umetniki, modni ustvarjalci, draguljarji, športniki, politiki, ki so tako ali drugače spreminjali sodoben svet in njegovo zgodovino. In prav tako sem ob ustreznem občudovanju, tudi sam začutil ta duh unikatnih, cenjenih dragih kamnov, ki so jih draguljarski mojstri hiše Cartier vkomponirali v stvaritve, ki si jih želijo številne gospe in gospodje po vsem svetu. Uživanje najboljšega francoskega šampanjca in uživanje v kulinaričnih presežkih v odprti dvorani proti notranjemu atriju hotela je podoživitev vsaj delnega utripa Versajskih zgodb, ko so bodoče kraljice v pričakovanju ogleda najnovejših trendov nakita kasneje lahko izbrale edinstvene kolekcije nakita, o katerih govorimo še danes in so pristale v zgodovinskih knjigah draguljarjev. In kaj so nam predstavili tokrat v francoski hiši Cartier? Trompe-l’oeil ali grafična predrznost, optični učinki ali evokativna moč, kompozicije se igrajo z zemeljsko gravitacijo. Zbirka, ki spreminja naš pogled na svet in nas potegne v dimenzijo, kjer se naša čutila prebujajo in postajajo bolj zbrana, ostra. Celo naš šesti čut, tisti navdušujoči naval čustev, ki se dotakne srca. To je kolekcija Sixieme sens par Cartier. Kolekcija šestega čuta Cartier. Vrhunec visokega nakita, umetnost. Takšna, ki prevzame, zasvoji. Očara. Tako barvita, tako čudovita. S svojo dušo. Unikatno.

In na začetku te je ogrlica Synesthésie, s čudovitim zelenim zakladom matere narave. Ta kolumbijski smaragd z izjemno prosojnostjo, ki ima skupno 35,47 karata, se neizprosno loteva naših čutov. Okategoriziran je z zelo veliko osnovo in stopničastim rezom, ki tvori poševne pravokotnike in prikazuje tri facete, ki ustvarjajo iluzijo smaragdov postavljenih drug proti drugemu. Celotna ogrlica vodi pogled proti svojemu bistvu preko očarljivega niza smaragdnih in turkiznih kroglic, obdanih z briljantno brušenimi ali kvadratnimi diamanti, ki pa prebudijo še preostale čute. Okus in dotik sta stimulirana z okroglostjo kamnov, sluh pa spodbuja lesketanje smaragdno-turkiznega obeska, ki ga lahko nosite namesto osrednjega kamna. Kako pa bi z le dvema besedama opisali to ogrlico? Volumen in gibanje. Prav ta kombinacija, ki jo je prenesla Jeanne Toussaint, določa estetiko ogrlice Synesthésie. Kompleksna enačba, ki upošteva Cartierev savoir-faire. Na eni strani strokovnjaki za kamne, ki skrbno umestijo in obdelajo smaragdne kroglice, diamante. Barva, velikost in jasnost, vse je natančno proučeno zaradi njihovega pozornega očesa in visokih standardov. Na drugi strani draguljarji, ki ustvarijo popolnoma artikulirano čipkasto obliko, pri čemer ohranijo njeno prožnost, mobilnost in udobje pri nošenju. Savoir-faire, ki je še toliko bolj občutljiv, ker mora upoštevati modularnost ogrlice, katere obesek in osrednji del sta zamenljiva in ju lahko nosite ločeno kot broško. Ogrlico lahko tako nosite na tri načine. Tako kot vsak kos visokega nakita Cartier, ki se poklanja lepoti dragih kamnov, tudi smaragdi in turkizna ogrlica Synesthésie izpolnjujejo najvišje standarde odličnosti in kakovosti, ki so jih postavili strokovnjaki Maison. Cartier je namreč ustanovni član organizacije Responsible Jewellery Council (RJC) ustanovljene leta 2005, ki postavlja standarde na področju družbene in okoljske odgovornosti za industrijo nakita in ur. Druga članica te razvpite družine je ogrlica z imenom Bérénice, edinstven in radikalno sodoben kos. To je še en primer nakita, ki je bil oblikovan z mislijo na človeško telo tako, da naravno zdrsne na kožo. In medtem ko tudi ta temelji na osrednjem kolumbijskem kabošonsko rezanem smaragdu, ki skupaj tehta 16,43 karata, se draguljarjev pristop manj osredotoča na grafiko in bolj na optične učinke. S tem “Valovi” plujejo od enega dragulja do drugega, izmenično med diamanti in črno lakiranimi kamni, v igri svetlobe in teme, ki je tako ritmična kot grafična. Interpretiranje oblik je popačeno, krivulje osrednjega smaragda se zameglijo za oglato silhueto dveh diamantov …

Geometrija je v celoto vnesena najprej z izbiro motiva diamanta v središču in v nadaljevanju z uporabo dveh šesterokotnih diamantov v skupni masi 9,27 karata, skupaj z bagetno rezanimi diamanti in smaragdi. Kontrasti so izraženi v obliki kromatskih kombinacij, kot sta črn lak in smaragdno zelena, ki so del Maisonove slogovne zapuščine. Zadnja v kolekciji je muza, ki navdihuje ustvarjalne studie High Jewellery. Prstan Heteractis, oblikovan kot morska vetrnica. Anemona, ki se ovija okoli šrilanškega safirja v skupni masi 7,89 karata, blazinasto rezanega kamna, značilnega za Cartierjev slogovni besednjak. Ob tem si je Cartier zamislil venček, izdelan iz desetih smaragdnih kock v skupni masi 4,83 karata. V bistvu je kos sestavljen iz desetih surovih smaragdov iz Panjshira, ki kažejo intenzivno zelenost in zelo visoko kakovost kristalizacije. Toda kako jih je mogoče v celoti izboljšati? Da bi kos oživel, je Cartierjev mojstrski draguljar, zadolžen za oblikovanje rezov, v Maisonovih delavnicah ustvaril edinstven rez, ki ustvarja obliko kocke, katere rez omogoča povečanje izpostavljenih površin: tri fasete, ki so vidne tako od zgoraj kot od strani. V skladu s slogom Cartier prstan Heteractis ustvarja močne kromatične kombinacije, ki so postale pravi estetski podpis znamke. Modra in zelena sta navdihnjena s kostumi ruskega baleta Sergeja Djagileva iz leta 1909, pa tudi s tujimi civilizacijami, kjer sta zelena in modra izrazito prisotna, na primer v islamski umetnosti.